StoryEditor

Osem zdravotných výhod žien: lepšia pamäť či neskorší infarkt

10.02.2015, 23:02
Slabšie pohlavie je v skutočnosti silnejšie, než sa zdá. Aspoň po tej zdravotnej stránke majú totiž ženy navrch pred mužmi.


Ženy sa o svoje zdravie lepšie starajú. Ilustračná snímka: ihuffpost.com

Dlhší život, lepšiu pamäť, menšie riziko infarktu v mladom veku - aj to patrí medzi zdravotné plusy, ktorými sa ženy môžu pochváliť. Prečo však majú muži všeobecne horšie zdravie ako ženy?

„Muži notoricky venujú menej pozornosti svojmu zdraviu a preferujú macho prístup, namiesto toho, aby zašli na prehliadku k lekárovi,“ domnieva sa doktor J. Leonard Lichtenfeld z American Cancer Society. A aké zdravotné výhody majú naopak páni oproti ženám? Na to sme sa opýtali doktorky Petry Sehnalovej z Interného oddelenia Nemocnice Na Homolce.

„Okrem neskoršieho nástupu a menšieho výskytu osteoporózy bohužiaľ asi žiadne,“ odpovedala lekárka Sehnalová a dodala, že podľa údajov Českého štatistického úradu majú muži v každom veku vyššiu úmrtnosť ako ženy. Najväčší rozdiel je vo veku 15 až 29 rokov, keďže ženy sa toľko nevenujú rizikovým činnostiam, športom a povolaniu. S rastúcim vekom sa potom už rozdiely znižujú.

„Našťastie aj pre mužov existuje spôsob, ako zlepšiť svoju životnú prognózu, a tým je manželstvo. Muži žijúci v partnerskom zväzku sú na tom zdravotne lepšie a dožívajú sa vyššieho veku ako muži slobodní, rozvedení alebo vdovci,“ povedala doktorka Sehnalová, ktorá „zdravotnú“ výhodu mužov vidí v ich manželkách, pretože vďaka nim chodia častejšie na lekárske prehliadky, jedia diétnejšie, menej holdujú alkoholu, dostáva sa im lepšej starostlivosti v čase choroby a podobne, čo v súhrne vedie k lepšiemu zdravotnému stavu a dlhšiemu dožitiu. „Môžeme však predpokladať, že nie všetci muži budú s týmito závermi súhlasiť,“ myslí si Sehnalová.

Ak niekedy nadávate na ťažký údel žien, prečítajte si nasledujúce zdravotné výhody, vďaka ktorým budete vďačná, že ste sa narodila s dvoma chromozómami X.

1. Ženy sa dožívajú vyššieho veku
Štatistické údaje ukazujú, že príslušníčky nežného pohlavia sa môžu tešiť na dlhší život než ich mužskí rovesníci. Doktor Milan Čech, primár Interného oddelenia Nemocnice Na Homolce, uviedol, že ženy v Českej republike sa dožívajú v priemere 80 až 81 rokov, muži o 4 až 5 rokov menej. „Z veľkej časti je to dané tým, že sú ženy až do prechodu chránené proti rozvoju kardiovaskulárnych chorôb (srdcový infarkt, mozgové príhody a choroby ciev končatín) vysokými hladinami estrogénnych hormónov. Po prechode sa potom rozdiely medzi pohlaviami zmenšujú,“ vysvetlil doktor Čech.

Ženy sú pri prvých klinických prejavoch ochorenia srdca a ciev v priemere o 10 rokov staršie ako muži, a preto už takpovediac muža „nedoženú“. Avšak, ako ďalej povedal lekár Milan Čech, vďaka tomu, že sa ženy dožívajú vyššieho veku, sa u nich v starobe objavuje mnoho iných ochorení, ktorých sa naopak muži „nestihnú“ dožiť. Ide najmä o choroby pohybového aparátu, osteoporózu, čiže rednutie kostí, a samozrejme tiež o nádorové ochorenia.

„Ženy tiež menej umierajú v mladom veku, pretože sa toľko nevenujú najrôznejším adrenalínovým športom a rizikovým povolaniam, menej tiež fajčia a menej pijú alkohol, čo im zvyšuje priemerný vek dožitia,“ dodal doktor Čech.

2. Ženy znášajú bolesť lepšie ako muži
Páni možno budú namietať, že muži sú predsa od prírody silnejší a odolnejší voči bolesti, ale mnohé štúdie potvrdzujú, že ženy zvládajú fyzickú bolesť lepšie. Doktorka Nieca Goldbergová, riaditeľka z Women's Heart program z Joan H. Tisch Center for Women' Health v New York City sa domnieva, že ženy majú vyšší prah bolesti ako muži aj preto, aby lepšie znášali bolesti, ktoré so sebou zákonite prináša privedenie potomka na svet. „Ženy musia byť schopné zvládnuť agóniu počas pôrodných bolestí a pôrodu.“

3. Staršie ženy menej často ochorejú na melanóm kože
Zhubný melanóm, ktorý sa objavuje prevažne na koži, patrí síce medzi menej bežné typy rakoviny kože, avšak medzi jej najsmrteľnejšie formy. Podľa American Academy of Dermatology je výskyt melanómu u žien do 45 rokov častejší ako u mužov. Tento jav vedci prisudzujú popularite opaľovania. Avšak v neskoršom veku sa karta obracia a muži častejšie ako ženy čelia tomuto smrteľnému ochoreniu.

Doktor Lichtenfeld vysvetlil, že tento typ rakoviny kože sa zvyčajne nevyskytuje v mladom veku. Okolo päťdesiatky až šesťdesiatky je však pozorovaný u veľkého množstva mužov bielej pleti. Doktor Lichtenfeld tento fakt vysvetľuje tým, že poškodenie pokožky sa po desiatkach rokov práce vonku alebo prevádzkovania vonkajších športov bez použitia ochranného krému s UV faktorom nahromadí a spôsobí tak vznik melanómu.

4. Ženy majú vyššie hladiny „dobrého“ cholesterolu
Nie je cholesterol ako cholesterol a práve HDL alebo „dobrý“ cholesterol je spájaný so silným srdcovým zdravím. HDL cholesterol pomáha proti hromadeniu plaku v cievach u žien pred menopauzou, čím ich chráni pred srdcovými chorobami v mladšom veku, ktoré sa môžu objavovať u mužov v rovnakej vekovej skupine.

Doktorka Goldbergová vysvetlila, že estrogén zvyšuje hladiny HDL cholesterolu u žien v plodnom veku, kedy sú hladiny estrogénu na vrchole. S príchodom menopauzy potom klesá produkcia estrogénu a tým aj hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu. Nieca Goldbergová preto ženám po menopauze odporúča zdravo sa stravovať, udržiavať si zdravú váhu a pravidelne kontrolovať hladiny cholesterolu v krvi. Týmto spôsobom možno podľa nej udržať dostatočné množstvo estrogénu, ktorý chráni srdcové zdravie.

5. Ženy majú lepšiu pamäť ako muži
Podľa výsledkov vedeckých štúdií majú ženy lepšiu pamäť než ich drahé polovičky. Napríklad štúdie nórskych vedcov z roku 2014, ktorej sa zúčastnilo asi 37 000 ľudí a ktorej výsledky boli zverejnené v časopise BMC Psychology, ukázala, že hoci starší ľudia všeobecne mali viac problémov s pamäťou, muži každého veku, mladí i starí, zabúdali častejšie ako ženy.

Ani pre tento jav nemajú odborníci jasné vysvetlenie, ale podľa predchádzajúcich výskumov muži častejšie trpia kardiovaskulárnym ochorením alebo vysokým krvným tlakom, ktoré prispievajú k degenerácii mozgu.

6. Ženy majú menej brušného tuku
Namiesto večných nárekov, že ste zase pribrala na zadku, bokoch alebo stehnách, by ste vlastne mali byť vďačná. Horšie by totiž nielen pre váš vzhľad, ale aj pre celkové zdravie bolo, keby ste priberala tuky na bruchu. Ukladanie tukov v brušnej oblasti, ktoré je typickejšie práve u mužov, znamená zvýšené riziko srdcových ochorení, cukrovky, mŕtvice a ďalších chronických chorôb.

„Postavy v tvare jablka, ktoré majú obvykle muži, zadržiavajú viac tuku okolo srdca a horného brucha, čo zvyšuje riziko srdcových ochorení,“ vysvetlila doktorka Holly Phillipsová, špecialistka na ženské zdravie z New York City, ktorá vysvetlila, že postavy typu hruška si udržujú tuk ďaleko od srdca, čo je pre srdcové zdravie oveľa prijateľnejšie. Podľa doktora Lichtenfelda môže tuk nazhromaždený okolo brucha tiež zvyšovať riziko niektorých druhov rakovín.

7. Ženám hrozí infarkt v neskoršom veku ako mužom
Pravdepodobnosť vzniku srdcových ochorení a infarktu sa u mužov začína zvyšovať už po prekročení štyridsiatky alebo aj skôr. Podľa doktorky Holly Phillipsovej ženám toto hrozí až o desať rokov neskôr - po prekročení päťdesiatky a po menopauze. „Ženy mávajú ich prvý infarkt o celých desať rokov neskôr ako muži,“ potvrdzuje spolu s doktorom Čechom tiež doktorka Goldbergová.

Hlavnú úlohu v tom zrejme opäť hrajú hladiny cholesterolu, ktoré sú u mladších žien nižšie, ďalej hladiny estrogénu a zdravý životný štýl, vďaka ktorému si ženy udržiavajú nízky krvný tlak. Vysoký krvný tlak je totiž rizikovým faktorom pre vznik srdcových ochorení a infarktu. Bohužiaľ po menopauze sa riziko srdcových ochorení zvyšuje. „Po päťdesiatke sa ženská zraniteľnosť voči srdcovým ochoreniam začína podobať tej mužskej,“ povedala lekárka Phillipsová.

8. Medzi ženami je menej alkoholičiek
Alkohol je metla ľudstva bez rozdielu pohlavia, ale alkoholikov je podľa niektorých odborníkov všeobecne viac než alkoholičiek. Podľa doktorky Holly Phillipsovej z New York City majú muži dokonca dvakrát väčšiu pravdepodobnosť rozvinutia alkoholizmu ako ženy.

Avšak s týmto tvrdením úplne nesúhlasí vedúci Oddelenia klinickej psychológie Martin Kořán. „Aj keď na prvý pohľad sú reštauračné zariadenia plné skôr mužov, v dnešnej dobe sa pomer vyrovnáva - na dve tretiny alkoholikov pripadá jedna tretina alkoholičiek, ženy pijú viac doma, svoje pitie taja a dlho držia pod kontrolou,“ povedal doktor Kořán, ktorý sa domnieva, že dôvody na pitie u žien je potrebné hľadať v zlej rodinnej a ekonomickej situácii, v nadmernom pracovnom zaťažení či iných záťažových životných udalostiach. Alkoholičkami sa často stávajú nadmerne exponované ženy - celebrity zle zvládajúce časté preberanie ich života v bulvári.

Doktor Kořán ďalej uviedol, že populácia žien závislých od alkoholu mladne, ženy buď samotné, alebo v skupine vyrážajú na „záťahy“ a je to všeobecne viac tolerované ako predtým (napomáhajú tomu aj reklamy plné pekných mladých žien a mužov, ktorí pijú alkoholické nápoje na verejnosti pri západe slnka).

„V súčasnosti viac mladých dievčat a žien pije alkohol vo väčšom množstve (už aj školáčky na víkendových diskotékach) a čím skôr sa začína s pravidelným pitím, tým skôr vzniká závislosť,“ varoval doktor Kořán. Ďalej vysvetlil, že ženský organizmus má bohužiaľ viac tuku v tele, menšiu pečeň a menej aktívnu alkoholdehydrogenázu v žalúdočnej sliznici, takže následkom sú oveľa rýchlejšie opojenia a dlhšia opitosť. Eventuálne po niekoľkých rokoch požívania väčších dávok alkoholu aj rýchlejší prechod do tzv. terminálnej fázy (deprivácie), kedy dochádza k strate vlastnej dôstojnosti, sociálnej izolácii (u žien oveľa rýchlejšie ako u mužov, pretože muži len ťažko znášajú manželku alkoholičku a často je to dôvod k rozvodu), k celkovej mentálnej a citovej degradácii osobnosti, k strate etických hodnôt. „Riešením je len odvykacia liečba po detoxikácii v odbornom zariadení a následná doživotná abstinencia,“ uzavrel doktor Kořán.


idnes.cz

01 - Modified: 2007-03-12 06:00:00 - Feat.: 0 - Title: Židek po kontakte s Hollandom vypadol v osemfinále
01 - Modified: 2024-04-24 13:33:54 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovoria odborníci. Pomôžeme ti nakopnúť tvoje zdravie 02 - Modified: 2024-04-24 09:13:53 - Feat.: - Title: Posilníte si svalstvo, podporíte pevnejšie zdravie a spálite kalórie: Vyskúšajte tento štýl chôdze 03 - Modified: 2024-04-22 09:39:06 - Feat.: - Title: Cvičiť ráno, alebo večer? Pri obezite hrá načasovanie rolu, hovorí štúdia 04 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako uhasiť skryté zápaly v tele. Ktoré choroby spúšťajú? 05 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: Vieme ako zatočiť s jarnou únavou. Farmaceutka radí účinné kombo vitamínov
menuLevel = 2, menuRoute = science/veda, menuAlias = veda, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 19:39