Pixabay
StoryEditor

Experti varujú: Hackeri môžu zabíjať útokom na kardiostimulátory

21.03.2018, 11:55
Autor:
sansan
Hackeri by mohli zabiť pacientov útokom na ich kardiostimulátory alebo srdcové pumpy, varovala Kráľovská akadémia inžinierstva vo Veľkej Británii.

V novej správe bezpečnostní experti varovali, že zdravotnícke technológie sú citlivé na kybernetické útoky, ktoré by mohli mať "vážne dôsledky" na bezpečnosť pacientov, píše Telegraph.

Akadémia varovala, že narastá počet zdravotníckych pomôcok, ktoré sú náchylné na hackerské útoky, čo nielenže predstavuje hrozbu pre jednotlivcov, ale poskytuje aj spôsob, ako získať prístup k celým sieťam.

Odborníci upozornili, že kardiostimulátory alebo prenosné monitory zdravia, ktoré sú pripojené k internetu alebo interným počítačovým sieťam, by mohli tiež poskytnúť bránu pre hackerov, aby vysadili ransomware do systémov, potenciálne ochromujúce vládne oddelenia.

Niektoré nemocnice v Spojených štátoch boli infikované počítačovými vírusmi Wannacry a Medjack potom, čo hackeri sa zamerali na zdravotnícke pomôcky, ktoré neboli chránené.

Profesor Nick Jennings, člen Kráľovskej akadémie inžinierstva a viceprezident v spoločnosti Imperial College v Londýne, uviedol: "Existuje skutočná škoda, ktorú možno docieliť prostredníctvom zlej kybernetickej bezpečnosti v zdravotníckych zariadeniach alebo autonómnych vozidlách, čo povedie k zraneniam a umrtiam."

"Existujú zraniteľné miesta v rade pripojených zdravotníckych zariadení. Tie môžu byť použité ako brána do iných častí siete, takže ak nie je zariadenie dobre chránené, je jednoduché prechádzať cez jedno zariadenie do iných zariadení. Nemôžeme sa úplne vyhnúť zlyhaniam alebo útokom, ale môžeme navrhnúť systémy, ktoré sú veľmi odolné a rýchlo sa zotavia," dodal.

Správa žiada nové predpisy, aby sa zabezpečilo, že zariadenia pripojené k internetu nebudú citlivé na hackovanie. Autori poukazujú na to, že mnohé boli navrhnuté skôr, ako sa hrozba zrealizovala. "Niet návratu z internetu vecí, je tu a ponúka mnoho nových možností," uviedol Paul Taylor, hlavný autor správy.

Tím tiež varoval majiteľov domov, aby boli opatrnejší pri rozdávaní svojho hesla na internete priateľom alebo susedom. Ale profesor Jennings varoval, že mnohí ľudia jednoducho nemali zručnosti na to, aby zabezpečili, že ich dáta sú bezpečné. "Je znepokojujúce, že existuje nízka úroveň dátovej gramotnosti. Mali by sme ju učiť od základnej školy."

"Nenechávajte hosťom svoje Wifi heslo. Môj syn si k nám vodí priateľov a všetci sa zdajú byť celkom milí. Ale všetci by mohli byť začínajúcimi hackermi a mohli zneužiť vašu sieť. Alebo by mohli posunúť vaše heslo. Takže by som odporučil, aby ste si vytvorili hosťovskú sieť, a dovoľte návštevám, aby sa prihlásili do nej."

01 - Modified: 2024-04-23 11:47:01 - Feat.: - Title: Do webu Českej tlačovej kancelárie sa nabúrali hackeri. Vymysleli si správu o atentáte na Pellegriniho 02 - Modified: 2024-04-23 10:54:00 - Feat.: - Title: Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho 03 - Modified: 2024-04-19 22:00:30 - Feat.: - Title: Bieloruskí hackeri útočili na závod na výrobu hnojív, aby vyvinuli tlak na vládu 04 - Modified: 2024-03-30 12:19:40 - Feat.: - Title: Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie 05 - Modified: 2024-03-18 09:04:19 - Feat.: - Title: Chráň svoje peniaze, zabezpeč si budúcnosť!
menuLevel = 2, menuRoute = science/nove-technologie, menuAlias = nove-technologie, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 23:00