Ak ste niekedy jedli Mozartove gule, máte pomerne dobrú predstavu o vnútornej štruktúre Zeme. Tá totiž silne pripomína zväčšeninu slávneho cukríka, len jej materiál je samozrejme o niečo horšie stráviteľný.
Navyše je stará štyri a pol miliardy rokov, takže zrejme bude dávno po odporúčanom dátume spotreby. Ak by ste ju však rozkrojili, vyzerala by dosť podobne.
Podľa pôvodného receptu sa majú Mozartove gule skladať z troch vrstiev: úplne navrch patrí horká čokoláda, pod ňou je nugát a vo vnútri nugátu potom sedí ešte marcipán. Podobné tri hlavné vrstvy má aj Zem.
Česi si možno ešte zo školy spomenú na známu mnemotechnickú pomôcku "šetři se, osle". Je to finta, ako si zapamätať polomer našej planéty, 6378 kilometrov (še = 6, tři = 3, se = 7, os = 8).
Prvých asi päť až sedemdesiat kilometrov z toho zaberá kôra, v Mozartovej guli by jej zodpovedala čokoláda. V porovnaní so zvyškom cukríka – chcem napísať planéty – je tenká.
Pod kôrou sa rozprestiera plášť. Siaha do hĺbky okolo 2890 kilometrov, takže z hľadiska objemu je zďaleka najväčší, zaberá ho 83 percent. Dá sa rozdeliť ešte do dvoch vrstiev – vrchná a spodná.
V Mozartovej guli by plášť zodpovedal nugátu, na rozdiel od neho je však tekutý a geológovia prirovnávajú jeho konzistenciu skôr ku karamelu, len tečie pomalšie. Hlavný materiál plášťa sú rôzne kremičitany.
A konečne marcipánovému vnútrajšku cukríka zodpovedá jadro, tvorené prevažne železom a niklom. Skladá sa z dvoch vrstiev. Vonkajšia, tekutá je silná asi 2600 kilometrov a zaberá 15,6 percenta objemu planéty.
Vnútri vonkajšieho jadra sa potom prevaľuje ešte jadro vnútorné, pevná guľa s polomerom zhruba 1220 kilometrov, čo zodpovedá zhruba sedemdesiatim percentám veľkosti Mesiaca. Z objemu celej planéty je to 0,7 percenta.
Héliové izotopy
Geológovia dlho považovali zemské jadro za oddelené od plášťa, ktoré sa podľa nich malo do značnej miery správať ako malá samostatná planéta uväznená vo vnútri väčšej. Táto predstava však začína brať zasvoje.
Materiál z jadra najskôr preniká do kôry, a môže sa dokonca dos...
Zostáva vám 85% na dočítanie.
