Chlapec sa osviežuje vo fontáne počas horúceho počasia, keď Európu zasiahne vlna horúčav, v Bruseli, Belgicko 19. júla 2022. FOTO: Reuters
StoryEditor

V Európe sa situácia zhoršuje takmer najviac na svete. Prečo sa z nej stáva ohnisko vĺn horúčav?

19.07.2022, 15:56
Autor:
ČTKČTK
  • Globálne otepľovanie zohráva v prípade vĺn horúčav výraznú úlohu.
  • Oblasti nízkeho tlaku majú tendenciu priťahovať vzduch smerom k sebe, Wales bol jasným príkladom.
  • S rýchlejším otepľovaním Arktídy sa znižuje teplotný rozdiel medzi ňou a rovníkom.

Francúzsko pred dvoma mesiacmi zažilo najteplejší máj v histórii, v niektorých mestách boli namerané rekordné hodnoty. Minulý mesiac ho opäť zasiahla jarná vlna horúčav, ktorá postihla aj Španielsko, Taliansko a ďalšie krajiny.

Tento mesiac extrémne vysoké teploty registrovalo Poľsko a ďalšie krajiny východnej Európy. Teraz teploty v celej Európe opäť stúpajú a od Španielska až po Britské ostrovy dosahujú rekordné hodnoty alebo sa im blížia a šíria sa ďalej na východ.

image

Chlapec sa osviežuje vo fontáne počas horúceho počasia, keď Európu zasiahne vlna horúčav, v Bruseli, Belgicko 19. júla 2022.

FOTO: Reuters

V mnohých krajinách zúria lesné požiare a veľkú časť kontinentu sužuje dlhotrvajúce sucho. A do konca leta zostávajú ešte dva mesiace, podotkol denník The New York Times.

Európa sa otepľuje najrýchlejšie

Pretrvávajúce extrémne horúčavy už tento rok zodpovedajú určitému trendu. Vlny horúčav v Európe pribúdajú v rámci frekvencie a intenzity rýchlejšie ako v takmer ktorejkoľvek inej časti planéty, vrátane západnej časti Spojených štátov.

Globálne otepľovanie tu zohráva úlohu, rovnako ako v prípade vĺn horúčav po celom svete, pretože teploty sú v priemere asi o 1,1 stupňa Celzia vyššie ako na konci 19. storočia. Rozšírili sa totiž emisie oxidu uhličitého a ďalších plynov, ktoré teplo zadržiavajú.

Okrem toho však existujú aj ďalšie faktory, z ktorých niektoré sa týkajú atmosférickej cirkulácie vzduchu a oceánov. Tie môžu spôsobiť, že sa Európa stane ohniskom vĺn horúčav.

Príčin je viacero

Žiadne dve vlny horúčav nie sú úplne rovnaké. Súčasné vysoké teploty, ktoré v pondelok zasiahli Anglicko a Wales, boli čiastočne spôsobené oblasťou nízkeho tlaku vzduchu vo vyšších hladinách, ktorá sa už niekoľko dní zdržiava pri pobreží Portugalska.

Oblasti nízkeho tlaku majú tendenciu priťahovať vzduch smerom k sebe. V tomto prípade zóna nízkeho tlaku neustále priťahuje vzduch zo severnej Afriky smerom k sebe a do Európy.

"Pumpuje horúci vzduch na sever," povedal Kai Kornhuber, výskumný pracovník z laboratória Lamonta-dohertyho, ktoré je súčasťou Kolumbijskej univerzity.

image

Morský lev konzumuje ľadové melónové pochúťky s rybami počas horúceho počasia, keď Európu zasiahne vlna horúčav, v Rímskej zoo v Ríme, Taliansko, 19. júla 2022. FOTO: Reuters

Kornhuber sa podieľal na štúdii publikovanej tento mesiac, ktorá zistila, že vĺn horúčav v Európe v posledných štyridsiatich rokoch pribudlo, a ktorá tento nárast aspoň čiastočne spojila so zmenami v tryskovom prúdení.

Výskumníci zistili, že k mnohým vlnám horúčav v Európe dochádza v čase, keď sa tryskové prúdenie dočasne rozdelí na dve časti a medzi oboma vetvami zostane oblasť slabých vetrov a vysokého tlaku vzduchu, ktorá je priaznivá pre hromadenie extrémneho tepla.

image

Muž sa ochladzuje vo vodnej fontáne počas horúčav na Trafalgarskom námestí v Londýne, Británia, 19. júla 2022. 

FOTO: Reuters

Efi Rousiová, vedúca pracovníčka Postupimského inštitútu pre výskum klímy v Nemecku a hlavná autorka štúdie, uviedla, že súčasná vlna horúčav zrejme súvisí s týmito prípadmi "dvojitého prúdenia", ktoré podľa nej nad Európou trvá už dva týždne.

To podľa Rousiovej mohlo viesť k vytvoreniu odrezanej tlakovej níže a oblasti slabých vetrov nad Európou, ktorá umožnila dlhé trvanie horúčav.

Arktída sa otepľuje ako nikdy predtým

Môžu existovať aj ďalšie dôvody, prečo sa v Európe objavuje viac dlhšie trvajúcich vĺn horúčav, aj keď niektoré z nich sú v súčasnosti predmetom vedeckých diskusií. Prirodzená premenlivosť klímy môže sťažiť vyčlenenie konkrétnych vplyvov, povedala Rousiová.

Kornhuber uviedol, že určitú úlohu môže hrať otepľovanie v Arktíde, ktoré prebieha oveľa rýchlejšie ako v iných častiach sveta.

S rýchlejším otepľovaním Arktídy sa znižuje teplotný rozdiel medzi ňou a rovníkom. To vedie k poklesu letných vetrov, čo má za následok dlhšie udržanie poveternostných systémov.

image

Vo štvrtok hrozia horúčavy až 39 stupňov Celzia. Horúcemu dňu sa nevyhne ani jeden okres

Existujú tiež náznaky, že zmeny v jednom z hlavných svetových oceánskych prúdov - v takzvanej Atlantickej južnej cirkulácii (AMOC) - môžu ovplyvniť európsku klímu.

Rousiová v minulom roku publikovala článok, ktorý pomocou počítačových simulácií ukázal, že oslabenie tohto prúdu v dôsledku otepľovania sveta spôsobí zmeny v atmosférickej cirkulácii vzduchu a povedie k suchším letám v Európe.

Horúčavy sa môžu opakovať

Rovnako ako v iných častiach sveta môže vlna horúčav v Európe zvýšiť pravdepodobnosť výskytu ďalších vysokých teplôt v rovnakej oblasti, pretože vysušuje pôdu.

image

Hygiena zverejnila zoznam prírodných kúpalísk, ktoré sú bezpečné (mapa)

Ak je v pôde určitá vlhkosť, časť slnečnej energie sa spotrebuje na odparovanie vody, čo vedie k miernemu ochladeniu. Keď však jedna vlna horúčav zlikviduje takmer všetku pôdnu vlhkosť, pri príchode ďalšej vlny horúceho vzduchu už sa z pôdy odparuje len málo. Viac slnečnej energie tak spáli povrch a zvýši teplo.

01 - Modified: 2022-07-19 10:22:58 - Feat.: 1 - Title: Vo štvrtok hrozia horúčavy až 39 stupňov Celzia. Horúcemu dňu sa nevyhne ani jeden okres 02 - Modified: 2022-07-18 14:58:19 - Feat.: 0 - Title: Klimatológ o suchom počasí na Slovensku: Ak nezaprší, voda bude čoskoro na prídel 03 - Modified: 2022-07-18 14:30:19 - Feat.: 1 - Title: Meteorológovia vydali na utorok a stredu výstrahy pred horúčavami 04 - Modified: 2022-07-19 08:20:29 - Feat.: 1 - Title: Hygiena zverejnila zoznam prírodných kúpalísk, ktoré sú bezpečné (mapa)
01 - Modified: 2024-04-19 19:54:21 - Feat.: - Title: Demonštranti vo Švédsku vyzývali politikov, aby sa viac zaoberali zmenou klímy 02 - Modified: 2024-04-19 09:00:00 - Feat.: - Title: El Niño skončil skôr, rekordné teploty však pokračujú. Čo bude teraz nasledovať a prečo to pre planétu nie je dobrá správa? 03 - Modified: 2024-04-11 10:52:29 - Feat.: - Title: Horúčavy vo východnej Ázii a v Tichomorí ohrozujú desiatky miliónov detí 04 - Modified: 2024-04-09 13:19:33 - Feat.: - Title: Švajčiarska vláda robí málo proti globálnemu otepľovaniu. Klimatické seniorky uspeli na Štrasburskom súde 05 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky
menuLevel = 2, menuRoute = science/klima-a-fyzika, menuAlias = klima-a-fyzika, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 03:00