Tím je jedným z 10 ocenených na tohtoročných Ig Nobelových cenách, ktoré oslavujú výskum, ktorý najprv ľudí rozosmeje a potom ich prinúti zamyslieť sa s cieľom poukázať na to, že aj najabsurdnejšie sa javiace objavy môžu priniesť užitočné poznatky.
Nesmú sa však zamieňať s oveľa prestížnejšími a lukratívnejšími Nobelovými cenami, ktoré sa budú udeľovať v Škandinávii budúci mesiac. Ig Nobelove ceny sú skôr paródiou na ne.
Ceny každý rok v októbri udeľuje časopis Annals of Improbable Research (po slovensky Anály nepravdepodobného výskumu) za neobvyklé alebo triviálne výsledky vedeckého výskumu.
Najnovším víťazom odovzdali ceny skutoční laureáti Nobelovej ceny a zahrnuli ich papierovými lietadlami na slávnostnom ceremoniáli na Bostonskej univerzite minulý štvrtok, uviedol The Guardian.
Alkohol zlepšuje znalosť cudzích jazykov
„Cítim sa poctený,“ povedal Rotem Naftalovich z Rutgersovej univerzity v New Jersey, ktorého práca na teflónovej diéte získala cenu za chémiu. Po diskusii o nápade na bezkalorickú výplň s jeho bratom Davidom si dvojica vybrala teflón ako svoju obľúbenú látku.
V štúdii Obesity Technology výskumníci vysvetlili, ako môže PTFE tvoriť štvrtinu objemu našich potravín. Zatiaľ čo Naftalovich vyrábal – a jedol – čokoládové tyčinky obsahujúce teflón, americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv s touto myšlienkou nesúhlasil. „Nemyslím si, že to chceli preskúmať, pretože to bol taký pochybný nápad,“ povedal Naftalovich.
Cenu za mier získal nemecký, holandský a britský tím, ktorý preukázal, že pohár vodky zlepšuje znalosti cudzích jazykov. „Malý dúšok akoby zvýšil sebavedomie bez toho, aby sa slová rozpadali,“ povedal Fritz Renner, psychológ z Univerzity vo Freiburgu.
Zlepšenie však nebolo obrovské. „Nie je to tak, že by sa ľudia po jednom pohári premenili na dokonalých cudzojazyčne hovoriacich,“ dodal profesor Matt Field, psychológ z Univerzity v Sheffielde, ktorý na štúdii pracoval.
Ak sa komunikácia s cudzincami zlepšila s alkoholom, lietanie nie. Cenu za letectvo získali výskumníci, ktorí egyptským kaloňom podávali etanol.
Netopiere sa spomalili a ich echolokácia sa zhoršila, podobne ako sa reč stáva nezrozumiteľnou u opitých ľudí. Tím dospel k záveru, že netopiere, ktoré sa prejedali fermentovaným ovocím, môžu byť „vystavené vyššiemu riziku zrážky s prekážkami“.
Meranie rastu nechtov za 35 rokov
Jedlo malo v súťažiach v roku 2025 veľkú šancu. Výskum vplyvu stravy na chuť materského mlieka získal cenu za pediatriu za preukázanie, že bábätká sali dlhšie po tom, čo ich matky jedli cesnak.
Prevažne taliansky tím získal cenu za fyziku za objasnenie fázového prechodu v cestovinovom jedle cacio e pepe, ktorý vedie k nepríjemnému zhlukovaniu.
Ďalšia skupina zistila, že aj keď si mohli vybrať, dúhové jašterice v Togu extrémne uprednostňujú pizze „štyri syry“, čo im prinieslo cenu za nutričné štúdie.
Indickí výskumníci získali cenu za inžinierstvo za zostrojenie stojana na topánky, ktorý neutralizoval zápach páchnucich tenisiek. Stojan, skôr kartónová krabica, obsahoval UV lampu, ktorá v priebehu niekoľkých minút zabila škodlivé baktérie. Taktiež tenisky spálila.
Cena za psychológiu sa ukázala ako účinná, pretože ľudia, ktorým bolo povedané, že majú nadpriemernú inteligenciu, tomu uverili a boli náchylní k chvastaniu.
Cenu za biológiu získal Tomoki Kojima z Národnej organizácie pre poľnohospodársky a potravinársky výskum v Japonsku. Jeho tím ukázal, že kravy utrpeli menej uštipnutí muchami, keď boli namaľované čiernymi pruhmi. „Nemohol som tomu uveriť,“ povedal. „Myslel som si, že sa mi sníva.“
Cena za literatúru putovala posmrtne zosnulému Williamovi Beanovi z University of Iowa. V sérii článkov zdokumentoval tempo rastu svojich nechtov na rukách a nohách počas 35 rokov. Jeho syn Bennett povedal, že do tohto úsilia bola zapojená celá rodina.
