Morské riasy. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

Obrovská škvrna z rias na pláže na Floride prináša mäsožravé baktérie, spôsobujú vážne zdravotné problémy

03.06.2023, 16:57
Autor:
ČTKČTK

Šírenie baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy i smrť, je podľa vedcov čiastočne spôsobené znečistením oceánov.

Floridské pláže zaplavujú chuchvalce zo zhruba 8000 kilometrov širokej masy rias, ktorá pláva Atlantickým oceánom. Hromady rozkladajúcich sa rias predstavujú vážne zdravotné riziká. Sú totiž plné baktérií z rodu Vibrio, ktoré môžu spôsobiť sepsy a následne aj odumieranie mäkkých tkanív, upozornil denník The Guardian. Znepokojivé zistenie môže tiež ohroziť letnú turistickú sezónu, kopy nahnedlých rastlín totiž sprevádza štipľavý zápach podobný hnijúcim vajciam.

Šírenie baktérií, ktoré môžu spôsobiť vážne zdravotné problémy i smrť, je podľa vedcov čiastočne spôsobené znečistením oceánov. Vzorky testované v Karibiku a v Sargasovom mori boli hojne zanesené plastmi, ktoré v interakcii s riasami a mikróbmi vytvorili "dokonalú patogénnu búrku s dôsledkami pre morský život i verejné zdravie".

Agresívne baktérie

"Naše laboratórium ukázalo, že tieto Vibria sú extrémne agresívne a dokážu vyhľadať plast a prisať sa naň v priebehu niekoľkých minút," uviedol biológ Tracy Monetr. Pásmo morských rias tiahnuce sa od Mexického zálivu až k africkému pobrežiu podľa neho poskytuje dokonalú živnú pôdu pre "všežravé" kmene baktérií. Tie sa zameriavajú na rastliny, živočíchy, aj súvisiacu "mikrobiálnu flóru", v ktorej sa potenciálne nachádza silné množstvo patogénov.

image

Preventívne vyšetrenia pečene odhalili katastrofálne výsledky. Zatiaľ najhoršie dopadli Košice

Súčasná situácia znepokojuje obecné tímy, ktoré majú za úlohu odstraňovať z floridských pláží vyplavené riasy, aby boli atraktívnejšie pre turistov, aj návštevníkov.

Floridské ministerstvo zdravotníctva odporúča návštevníkom pláží, aby sa riasami vyhýbali, a varuje, že infekcia spôsobená baktériou Vibrio vulnificus "môže byť závažná pre ľudí s oslabeným imunitným systémom, napríklad pre tých s chronickým ochorením pečene".

Drahé odstránenie

Vyplavené riasy z pláží odstraňujú posádky s ťažkou technikou väčšinou skoro ráno po tom, ako inšpektori skontrolujú, či v nich nie sú korytnačie hniezda.

Pláže boli uplynulý víkend plné návštevníkov a Michael Zimmer, riaditeľ marketingu a rozvoja parkov v okrese Miami-Dade, povedal, že cestovný ruch je "zatiaľ dobrý".

image

Skríning pečene odhalil závažné ochorenie u každého deviateho Slováka. Je to alarmujúce, hovorí hepatológ

Okres očakáva, že tento rok vynaloží na odstraňovanie rias asi šesť miliónov dolárov. Odstraňovanie rias z mora skôr, ako sú vyplavené na breh, nie je ani legálne, ani žiaduce. Je to kľúčové biotop pre kraby, krevety a ďalších bezstavovcov, ktorí zase poskytujú bohatý plávajúci "bufet" pre morské vtáky, vrátane čajok. Mikróby aj plasty, ktoré plávajú v 13 ton ťažkom koberci z rias, však ohrozujú aj zvieratá.

Vedci zaznamenali za posledných desať rokov obrovský nárast objemu rias a očakávajú, že bude pokračovať.

01 - Modified: 2023-05-27 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď koža rozsvieti kontrolku: Čo z nej vieme vyčítať a kedy naozaj spozornieť? 02 - Modified: 2023-05-06 22:08:42 - Feat.: 0 - Title: Astrobiológ: Šanca, že sú vo vesmíre inteligentné bytosti, je slušná. Možno sa nám len vyhýbajú 03 - Modified: 2023-04-14 10:24:02 - Feat.: 1 - Title: Mikasov úrad upozorňuje na viacero nebezpečných kozmetických výrobkov
01 - Modified: 2024-04-16 06:10:41 - Feat.: - Title: V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali 02 - Modified: 2024-04-15 21:17:00 - Feat.: - Title: Propalestínski demonštranti zablokovali dopravu na moste Golden Gate. Protestom chcú mať dopad na ekonomiku 03 - Modified: 2024-04-15 13:52:58 - Feat.: - Title: V New Yorku začína proces s Trumpom, aj v prípade viny by sa stále mohol stať prezidentom 04 - Modified: 2024-04-15 13:03:03 - Feat.: - Title: Sankcie neovplyvnia dodávky hliníka na svetové trhy. Môže sa to obrátiť proti Západu, reaguje Rusko 05 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
16. apríl 2024 08:48