Veľmi rizikový je mor včelieho plodu, ktorý šarapatieva aj u nás.FOTO: HN/Jana Šimíčková
StoryEditor

Bez včiel sa náš život skončí. Ako zastavíme ich vymieranie?

  • Čo majú včely spoločné napríklad s nami ľuďmi? Sú nám bližšie, ako si mnohí myslia.
  • Dozviete sa aj, čo ich všetko ohrozuje a ako sa im dá pomôcť.
  • Tento skvelý článok a mnoho ďalších nájdete v HN magazíne, ktorý vychádza každý piatok ako príloha Hospodárskych novín.

Môžu lietať rýchlosťou až 29 km/h, ich krídla pri typickom bzučaní mávnu asi dvestokrát a za minútu stihnú navštíviť až desať kvetov. Včely sú rekordérky v mnohých ohľadoch, no predovšetkým je to hmyz, bez ktorého by sme si svet, ako ho poznáme dnes, vedeli predstaviť len ťažko.

Vôbec nejde o to, že sme ich vyšľachtili tak, aby nám produkovali med, peľ či liečivý propolis. A teda že by sme bez nich mali život o niečo menej sladký a zdravý. Ale skôr o skutočnosť, že až 71 zo stovky pre ľudstvo najdôležitejších plodín ráta pri opeľovaní so včelami.

Takže ak by vymreli, k zániku alebo minimálne veľmi rýchlemu úpadku by smerovalo celé ľudstvo. Na lepšiu predstavu si skúste pozrieť animovaný film Pán včielka a niečo sa tak hravo nalepí na vás aj deti. A ako je to teda s previazanosťou včiel a života na zemi?

„Ak by sme hovorili len o včelách medonosných, tak výrok, že do štyroch rokov po nich vymrieme tiež, nie je pravda. Pokiaľ by to však boli včely všeobecne, tak to by bol naozaj malér,“ povedal v relácii Rozstrel na iDNES.tv včelár a bádateľ českého Výskumného ústavu včelárskeho Dalibor Titěra.

Aj u nás žije niekoľko stoviek druhov včiel, pričom ak by v nejakej oblasti vyhynuli tie medonosné, zastúpia ich plynulo napríklad včely samotárky.

S akými nástrahami tieto usilovné tvory zápasia? Prečo celosvetovo ich populácia klesá a ako sme na tom na Slovensku? A čo majú včely spoločné napríklad s nami ľuďmi? Poďme si preletieť aspoň niekoľko odpovedí.

image

Nová štúdia ponúka prekvapivú časovú os šiesteho masového vymierania

Včela pre všetko

A začnime od konca, pretože včely sú nám bližšie, ako si mnohí myslia. Žijú v podobných zložitých spoločenstvách a musia sa vyrovnať s problémami, ktoré z toho plynú. Napríklad s potrebou komunikácie, so starnutím alebo s rýchlym šírením infekčných chorôb.

Podľa vedcov má včela s človekom zhodných až 47,5 percenta genetických informácií. V porovnaní s ďalšími druhmi hmyzu sa včelie gény vyvíjajú pomalšie. Včely majú lepší čuch než muchy alebo komáre. Pomáha im pri orientácii a hľadaní potravy. Zato chuť majú výrazne horšiu.

„Včely sa učia rýchlo a dobre. Proces učenia u nich prebieha omnoho rýchlejšie a jednoduchšie ako napríklad u človeka,“ vysvetľuje Peter Rosenkranz z univerzity v nemeckom Hohenheime. Musia toho totiž za svoj krátky život stihnúť viac ako dosť. Navyše sa musia vo vražednom tempe preorientovávať vždy na iné a nové špecializácie.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 84% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-29 08:59:16 - Feat.: - Title: Francúzsko čelí kolektívnej sťažnosti. Dôvodom je nedostatok vody 02 - Modified: 2024-02-20 11:21:55 - Feat.: - Title: Nebezpečný ázijský komár je oficiálne na Slovensku. Usídlil sa v Bratislave, prenáša až 22 exotických vírusov 03 - Modified: 2024-02-06 12:36:05 - Feat.: - Title: Európska komisia v reakcii na protesty poľnohospodárov stiahne návrh zákona o pesticídoch 04 - Modified: 2023-12-27 07:00:00 - Feat.: - Title: Včelár Tibor Vargapál: Svet finančníctva ho zrazil na kolená, včely a med ho však zachránili 05 - Modified: 2023-11-28 11:00:00 - Feat.: - Title: Lekári zostali v šoku: Mucha preletela tráviacim traktom pacienta a vyletela živá. Toto sú najpodivnejšie veci, aké našli v ľuďoch
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 13:43