Plodnosť obvykle okolo 35-tky začína klesať. Menej častá ovulácia, nižšia kvalita a množstvo vajíčok a zvýšené riziko vzniku chronických zdravotných problémov, po tom ako ste dosiahli tento vek, môžu prispieť k tomuto poklesu. Ale niekedy váš vek nie je príčinou neplodnosti. Možno máte hormonálnu nerovnováhu, nádor, cysty alebo problémy so štítnou žľazou.Youtube
StoryEditor

Máme sa báť "spermagedonu" po covide? Toto hovoria lekári

08.07.2021, 08:17
Autor:
sloslo
Po prekonaní koronavírusu má takmer polovica mužov horší spermiogram ako pred chorobou. Opakovaným meraním to zistili špecialisti na reprodukciu.

Pandémia neplodnosti, alebo spermagedon, ako ho odborníci nazývajú, ale nehrozí. K návratu do normálu postačí mužom čas a zdravý životný štýl. Na ten sa však nemôžu spoliehať ženy, ktoré by rozhodnutie založiť rodinu nemali odkladať.

Za polovicu problémov môže zlá životospráva

Kvalite spermií bez ohľadu na prekonanie koronavírusu prospieva dostatok energie, vitamínov C, D a E, mužských hormónov a nižšia teplota. Po dobu vývoja sú vystavené negatívnym vplyvom. Za najhoršie sa považuje zlá životospráva.

"Za polovicu problémov so spermiami môže zlý životný štýl. So závažnými poruchami, ktoré sú dané geneticky, sa stretávame len u 5 percent pacientov. Je dôležité, aby chlapcom v detstve zostúpili semenníky, a dostali sa tak mimo brušnú dutinu, v opačnom prípade dochádza k prehrievaniu spermií vnútri semenníkov," uviedol pre iDNES.cz špecialista na umelé oplodnenie z IVF Clinic Štěpán Machač.

Budúcu plodnosť svojich potomkov môžu ovplyvniť už matky. Vývoj semenníkov totiž začína už v maternici.

"V prírode a potravinách sa v dnešnej dobe nachádza väčší počet chemikálií, ktoré môžu poškodzovať vývoj pohlavných orgánov. Štúdie potvrdzujú, že ich (nechcenou) konzumáciou môže tehotná žena v priebehu tehotenstva negatívne ovplyvniť vývoj pohlavných žliaz mužských potomkov," vysvetlil Pavel Otvoril z reprodukčnej kliniky Reprofit.

Kvalita vajíčok sa ovplyvniť nedá

Na rozdiel od mužského štýlu života je pre ženy rozhodujúci čas. Pre dámy, ktoré sa chcú stať matkou, je podľa odborníkov na reprodukciu vhodné otehotnieť do 30 rokov veku.

Ženy staršie ako 35 rokov, ktoré do budúcna plánujú založenie rodiny, ale v najbližšej dobe dieťa počať nechcú, by podľa expertov mali zvážiť možnosť zmrazenia vajíčok.

"Ak u dvadsaťročných žien odoberieme desať vajíčok, je ich k oplodneniu vhodných približne osem. U štyridsaťročných žien sú to len dve," upozornil Otvoril.

S pomocou vitamínov, ako je to možné u mužov, alebo cvičením sa pritom kvalitu vajíčok ovplyvniť nedá. Ich počet je totiž daný geneticky, kvalita sa zhoršuje so stúpajúcim vekom.

"Ženy sa s celou sadou vajíčok už rodia. Vajíčka sa v priebehu ich života nedelia a nevyvíjajú. Každý mesiac ich ubúda pri ovulácii a ďalšie prirodzene zanikajú," vysvetlil Machač.

01 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 04 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 05 - Modified: 2024-02-19 14:30:00 - Feat.: - Title: Na Ukrajine schválili prelomový zákon. Vojaci sa budú môcť stať otcami aj po svojej smrti
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 17:25