Pixabay (Ilustračná snímka)
StoryEditor

Holandské včely vedia čuchom odhaliť covid. Výsledok je známy okamžite

07.05.2021, 10:56
Holandskí vedci vycvičili včely, aby rozpoznali vzorky s nákazou covidu. Vďaka tomuto hmyzu, ktorý sa pýši mimoriadnou schopnosťou rozpoznávať pachy, bude možné skrátiť čakaciu dobu na výsledky covidových testov na obyčajné sekundy.

Vedci z univerzity v meste Wageningen vycvičili včely tak, že im za odmenu dávali cukrovú vodu zakaždým, keď pred sebou mali vzorku s covidom. Keď bola pred nich postavená neinfikovaná vzorka, nedostali žiadnu odmenu, informovala agentúra Reuters.

Potom, čo si na tento systém zvykli, včely začali pred pozitívnych vzorkách spontánne naťahovať sosák v očakávaní odmeny, povedal profesor virológie a jeden z autorov štúdie Wim van der Poel.

"Vezmeme od včelára normálne včely medonosné a dáme ich do včelích postrojov," hovorí. "Hneď potom, čo pred ne dáme pozitívnu vzorku, im dáme aj cukrovú vodu. A včely hneď vytiahnu svoj sosák, aby sa vody napili. "

Vytiahnutie sosáka je podľa vedcov potvrdením toho, že pred sebou majú vzorku pozitívnu na koronavírus.

Lacná a rýchla metóda

Získať výsledok klasického testu na covid môže trvať celé dni, včelia reakcia je ale okamžitá. Metóda je tiež lacná, potenciálne vhodná pre krajiny, kde je možnosť laboratórneho testovania obmedzená, dodávajú výskumníci.

Profesor Dirk de Graaf, ktorý sa vo svojom výskume na Ghente univerzite v Belgicku zameriava na včely, hmyz a zvieraciu imunológiu, si však nemyslí, že tento postup môže v najbližšej dobe nahradiť konvenčné techniky testovania na covid.

"Je to dobrý nápad, ale v tomto by som uprednostňoval vykonávanie testov klasickými diagnostickými nástrojmi pred včelami. Som obrovským milovníkom včiel, ale používal by som ich na iné účely ako na detekovanie covidu," dodal.

"Hmyzie vyňuchanie"

Techniku "hmyzieho vyňuchania" v 90. rokoch úspešne testovala americká armáda s cieľom odhaliť výbušniny a toxíny, povedal de Graaf. Nočné motýle, včely či osy boli podľa neho používané "k bezpečnostným účelom, aby odhaľovali výbušniny, a tiež v lekárskej diagnostike".

O skutočnej efektivite covidového testovania vykonaného vedcami z Wageningene je podľa de Graafa známe príliš málo. K nápadu vykonávať týmto spôsobom testovanie v miestach, kde PCR testy nie sú k dispozícii, sa však všeobecne stavia otvorene.

01 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte 02 - Modified: 2024-02-16 23:00:00 - Feat.: - Title: Dlhý covid vplýva inak na deti aj tehotné. U nás pomoc chýba 03 - Modified: 2024-01-24 23:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa symptómy covidu zmenili s každým novým variantom 04 - Modified: 2024-01-16 08:33:46 - Feat.: - Title: Ohrozenie zdravotného systému a 7000 obetí. Štúdia odhaľuje dôsledky neočkovania sa proti covidu 05 - Modified: 2024-01-05 10:18:02 - Feat.: - Title: Ľudia s dlhým covidom sú vyčerpaní už po jednom cvičení. Štúdia zistila dôvod
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
26. apríl 2024 12:27