Pixabay
StoryEditor

Štúdia: Covid spôsobuje viac tehotenských komplikácií, ako sa myslelo​

27.04.2021, 12:30
Autor:
sansan
Rovnako ako všetko v tejto pandémii, aj vedomosti, ktoré máme o tom, ako covid ovplyvňuje tehotenstvo, sa zmenili od chvíle, keď sme sa o víruse dozvedeli prvýkrát začiatkom roku 2020.

Nová štúdia teraz zistila, že riziká tehotenstva môžu byť väčšie, ako sme si mysleli. „Teraz vieme, že riziká pre matky a deti sú väčšie, ako sme predpokladali na začiatku pandémie, a že známe zdravotné opatrenia, ktoré sa majú implementovať, musia zahŕňať aj tehotné ženy,“ uviedol výskumný pracovník v oblasti reprodukčnej medicíny z Oxfordskej univerzity Stephen Kennedy, jeden z autorov štúdie.

„Tieto informácie by mali pomôcť rodinám, pretože teraz je zrejmá potreba urobiť všetko pre to, aby ste sa vyhli infikovaniu. Posilňujú sa aj dôvody na očkovanie všetkých tehotných žien.“

Vedci sledovali v období od marca do októbra 2020 2 130 tehotných žien z 18 krajín, pričom 706 z nich diagnostikovali covid a zvyšok bez neho v rámci štúdie s názvom INTERCOVID.

Vyššie riziko závažnej infekcie aj smrti 

Štúdia bola observačná, takže nás môže iba informovať o potenciálnych súvislostiach medzi covidom a rizikami tehotenstva, ale výsledky sú u tehotných žien s covidom trvalo horšie.

„Je to skvelá štúdia,“ uviedla pre Science epidemiologička Nathalie Augerová, výskumného centra nemocnice v Montreale, ktorá sa štúdie nezúčastnila.

Výskum zistil, že tehotné ženy s vírusom SARS-CoV-2 mali vyššie riziko závažných infekcií, hospitalizácie na jednotke intenzívnej starostlivosti a dokonca aj úmrtia. U detí bola tiež výrazne vyššia pravdepodobnosť predčasného predčasného narodenia a ďalších komplikácií.

„U žien s covidom počas tehotenstva bola o viac ako 50 percent vyššia pravdepodobnosť výskytu tehotenských komplikácií (ako je predčasný pôrod, preeklampsia, prijatie na intenzívnu starostlivosť a smrť) v porovnaní s tehotnými ženami, ktoré covid neovplyvnil,“ hovorí výskumný pracovník a spoluautor štúdie Aris Papageorghiou.

Vírus sa môže prenášať z matky na dieťa 

„Novorodenci infikovaných žien boli tiež takmer trikrát viac ohrození závažnými zdravotnými komplikáciami, ako je napríklad príjem na novorodeneckú jednotku intenzívnej starostlivosti väčšinou z dôvodu predčasného pôrodu.“

„Dobrá správa spočíva v tom, že riziká u infikovaných žien bez príznakov a u neinfikovaných žien boli podobné,“ dodáva.

Toto je dôležitá informácia pre ženy, ktoré v súčasnosti otehotnejú alebo sa chystajú otehotnieť. Už sme videli, že vírus sa niekedy môže prenášať z matky na dieťa, a táto štúdia dopĺňa tento výskum. Zistilo sa, že 13 percent detí s infikovanými matkami malo tiež pozitívny test v prvých dňoch po narodení.

Je zaujímavé, že výskumný tím tiež zistil, že pôrod cisárskym rezom bol spojený s vyšším rizikom, že  bábätká budú mať pozitívny test na vírus, zatiaľ čo dojčenie nebolo.

01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-02-23 13:51:08 - Feat.: - Title: Najväčšia štúdia o očkovaní proti covidu odhaľuje skutočné zdravotné riziká, ktorým čelíte
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
23. apríl 2024 08:45