StoryEditor

Keď sú oči v ohrození. Pozrite sa, aké signály si treba všímať

11.02.2022, 23:01
Máme pre vás dve správy. Dobrú a zlú. Tou dobrou je, že oftalmológia robí pokroky ako máloktorý iný medicínsky odbor. Tou zlou je, že robíme všetko pre to, aby sme jej služby potrebovali. A covidová pandémia naše oči veru nešetrí tiež.

Majú na svedomí osemdesiat percent nášho zmyslového vnímania a sú tiež sídlom najcitlivejšieho miesta nášho tela.

Práve v rohovke, zodpovednej za prepúšťanie svetla do vnútra oka, je najväčšia hustota senzitívnych nervových zakončení. Najcitlivejšie však rovná sa najzraniteľnejšie.

​No, paradoxne, s výnimkou slnečných okuliarov (aj to sa netýka všetkých) na ochranu očí takmer nemyslíme. S najväčšou pravdepodobnosťou ani v tejto chvíli. Zvlášť, ak tento text čítate na monitore.

A teda nežmurkáte, unavujete svoje zaostrovacie svaly a nedbáte na správny sklon hlavy. Poďme si povedať, k čomu si týmito neviditeľnými zlozvykmi dopomáhame a ako ich nahradiť šetrnými, ba dokonca ochrannými návykmi.

Predtým si ešte v našej galérii pozrite, aké varovné signály by ste si mali všímať:

Bolesť hlavy, vypadávanie vlasov

„Pri sledovaní obrazovky sa znižuje počet žmurknutí oka na štyri- až šesťkrát za minútu. Zároveň sa vplyvom vertikálneho pohľadu na monitor zväčšuje plocha odkrytého povrchu oka, čo má za následok zvýšené odparovanie slzného filmu, a tak sa dostaví pocit suchosti v očiach.

V dôsledku kónického stočenia očí smerom k monitoru dochádza k svalovej únave očných svalov, čo sa prejaví bolesťou očí, tlakom, napätím v očiach, pocitom rozmazaného, dvojitého videnia, spomaleným zaostrovaním, bolesťami hlavy,“ opisuje neúprosné domino oftalmologička Adriana Smorádková z Očnej kliniky NeoVízia.

Skutočnosť, že popri korone zúri vo vyspelom svete ešte jedna pandémia – krátkozrakosti, predovšetkým medzi deťmi a tínedžermi, nie je vôbec prekvapivá. No nie je to ani také nevyhnutné, ako sa na prvý pohľad javí.

To, že súčasný životný štýl naše oči nadmerne zaťažuje, je, samozrejme, fakt. Na záťaž však existuje aj riešenie – oddych. Pre ochranu očí je kľúčové osvojiť si pravidlo 20 – 20 – 20.

„Po dvadsiatich minútach práce na počítači preostriť na dvadsať sekúnd na predmet vo vzdialenosti dvadsať stôp, čo je asi šesť metrov, aby si oči odpočinuli,“ odporúča pre portál idnes.cz oftalmologička Lucia Valešová z Očnej kliniky DuoVize Praha. Aj z tohto dôvodu pôsobí pobyt v prírode a vôbec v exteriéri blahodarne i na naše oči. Ale nazad do interiéru.

„Pri práci na počítači treba myslieť aj na žmurkanie a na chvíľu oči zavrieť, aby sa obnovil slzný film. V prípade suchosti očí používať umelé slzy. Prerušenie práce u školákov na prvom stupni by malo byť každých 20 minút na zhruba dve minúty,“ dodáva oftalmologička.

Displej je pre oko totiž odlišným podnetom než stránka v učebnici. Písmená nie sú také ostré ani ohraničené a je aj iný kontrast medzi textom a pozadím.

Myslieť treba tiež na to, aby obrazovka nebola príliš presvetlená ani príliš stlmená, nemalo by nás tiež oslňovať svetlo z okna. A hlava by mala byť ľahko sklonená.

Keď sa vám zdá, že sa vám čo len mierne rozostruje videnie, navštívte očného. Ak potrebujete dioptrie, no očiam ich nedodáte, rozhodne sa samovoľne neposilnia, ako sa mnohí nazdávajú. Naopak.

„Výsledkom sú chronické ťažkosti spojené so zaostrením, bolesti hlavy, očí, vypadávanie vlasov a celková úna...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-16 11:17:30 - Feat.: - Title: Má o vás skutočný záujem alebo vás chce len do postele? Toto všetko prezradí očný kontakt 02 - Modified: 2024-03-13 15:29:34 - Feat.: - Title: Stačí jedno dieťa a infikovaná je celá škôlka. Okrem covidu a chrípky je strašiakom aj iná infekcia 03 - Modified: 2024-03-13 23:00:00 - Feat.: - Title: Pozor na nástrahy počasia pre váš zrak: Máme 3 tipy, ako ich zvládnuť! 04 - Modified: 2024-02-12 11:43:51 - Feat.: - Title: Mladí a starí ľudia vidia farby odlišne. A nemôžu za to oči, ale priamo mozog 05 - Modified: 2024-01-30 20:16:00 - Feat.: - Title: Lety sú pre oči záťaž, vhodné je kvapkať si umelé slzy, radí očná lekárka
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 19:42