Peter Šimko z Oddelenia potravinárskej technológie z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave porozprával v rozhovore pre HN Magazín o škodlivých látkach v potravinách.
Vo svojom výskume sa venujete karcinogénnym látkam v potravinách, aké a kde najčastejšie nachádzate?
Od začiatku svojej kariéry skúmam nielen to, kde sa nachádzajú, ale aj mechanizmy, ako tieto látky vznikajú a ako ich odstrániť. Tých škodlivých látok v potravinách je niekoľko stoviek, takže všetky ich, samozrejme, nemám šancu prebádať. Venujem sa najmä veľmi nebezpečným ako sú polycyklické aromatické uhľovodíky, akrylamid a 5-hydroxymetyl-2-furaldehyd. Len pre predstavu, s akým náskokom sa pohybuje veda pred praxou, tak v roku 2007 som v americkom časopise Journal of Food Science uverejnil štúdiu o akrylamide, a od apríla 2018 bude záväzné nariadenie Európskej komisie o najvyšších povolených koncentráciách a akrylamide.
O prvých dvoch som už počula, poslednú látku nepoznám, o čo ide?
5-hydroxymetyl-2-furaldehyd skrátene ju nazvime HMF je kontaminujúca látka, ktorá sa nachádza v mede alebo hnedom cukre, no napríklad nie v bielom. Aj odbornom časopise Food Co...
Pridajte sa k tým, ktorí vedia viac.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2018-02-15 22:26:16 - Feat.: 0 - Title: Škodlivé potraviny, ktoré nás ohrozujú. Experti odhaľujú skutočné jedy v jedle
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom
02 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje
03 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu
04 - Modified: 2025-11-21 14:30:00 - Feat.: - Title: Kvalita jedla je pre Slovákov luxus. Tretina ľudí kvôli cenám znižuje nároky na stravu
05 - Modified: 2025-11-14 08:30:53 - Feat.: - Title: Rast cien jedla sa zastavil, v zlacňovaní vyhrala zelenina. V novembri bude infláciu tlmiť ďalšia potravina