StoryEditor

Jav, ktorý neprestáva udivovať. Toto sú najzaujímavejšie fakty o dvojčatách

08.02.2018, 23:00
Dvojnásobná radosť v podobe narodenia dvojčiat prináša aj dvakrát toľko starostí, ako keď sa staráte o jedno dieťa. Viacpočetné tehotenstvo nie je až taký vzácny jav ako kedysi, ale stále je to fascinujúca udalosť, ktorá neprestáva udivovať.

Za kočíkom s dvojčatami sa každý obzrie s úsmevom. Život rodičov s dvojitou nádielkou však nie je vždy len zaliaty slnkom. Medzi nevýhody starostlivosti o dvojčatá patrí zvýšené psychické napätie, keď napríklad plačú obe deti naraz, zhoršená finančná situácia, pretože je nutné nakúpiť všetko dvakrát, menej času aj zvýšená fyzická námaha. Na druhej strane dvojčatá nie sú osamelé, vždy sa majú s kým hrať, nebývajú rozmaznané a lepšie sa presadzujú v detskom kolektíve.

Dvojčatá možno spozorovať na ultrazvuku asi v 8. týždni tehotenstva, vzhľadom na zvýšené riziko potratu je však možné určiť ich životaschopnosť až na začiatku druhého trimestra, teda zhruba v 12. až 14. týždni tehotenstva, píše iDNES.

Často sa stáva, že jeden zo zárodkov v ranej fáze zanikne a vyvíja sa len ten druhý. Hlavným dôvodom pre tento jav býva chromozomálne poškodenie embrya. Niekedy sa ani nastávajúca mamička nedozvie, že čakala dvojčatá, pretože sa na prvé gynekologické vyšetrenie dostaví až v čase, keď je už miznúce dvojča vstrebané.

Viacpočetné tehotenstvo je každopádne nezvyčajná udalosť a dvojčatá vždy priťahovali pozornosť nielen laickej verejnosti, ale predovšetkým lekárov a ďalších vedeckých odborníkov. Vďaka ich výskumom sa dnes môžeme o dvojčatách dozvedieť oveľa viac. Možno vás niektoré fakty o dvojčatách v našej galérii prekvapia.

​Každé viacpočetné tehotenstvo sa považuje za rizikové, pretože organizmus ženy je zaťažovaný dvojnásobne (alebo aj viacnásobne v prípade väčšieho počtu plodov). Viacpočetné tehotenstvo okrem maternice ovplyvňuje aj srdce a celý obehový systém, trpí tiež pečeň a obličky. Budúca matka dvojčiat môže pribrať aj viac ako 20 kilogramov, čo je pre jej telo tiež veľká záťaž.

"Viacpočetné tehotenstvo je pre matku zaťažené väčším rizikom predčasného potratu, pôrodu, môže dôjsť častejšie k rozvoju niektorých ochorení ženy v tehotenstve, ako je vysoký tlak alebo cukrovka. Niekedy je nutné sledovať dvojčatá pre nerovnomerný rast, alebo nerovnomerné tvorenie plodovej vody. Starostlivosť o tieto mamičky by mala byť predovšetkým u jednovaječných dvojčiat vždy v perinatologických centrách," zdôraznila Markéta Matoušková, primárka Gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia z Nemocnice Slaný.

Gynekologička Matoušková ďalej vysvetlila základný rozdiel medzi jednovaječnými a dvojvaječnými dvojčatami. Jednovaječné dvojčatá vzniknú z jedno oplodneného vajíčka jednou spermiou, deliace sa bunky sa potom rozdelia na 2 základy plodu, a tak vzniknú identické dvojčatá, ktoré sú rovnakého pohlavia a väčšinou majú jednu spoločnú placentu. Majú rovnakú genetickú výbavu, sú si väčšinou veľmi podobné.

Dvojvaječné dvojičky vzniknú oplodnením 2 vajíčok 2 spermiami v rámci jednej ovulácie. Každé dvojča má svoju placentu a plodové obaly, môžu byť rovnakého pohlavia, alebo to môže byť chlapec a dievča. Každé dvojča má inú genetickú výbavu.

01 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 02 - Modified: 2024-04-08 08:22:18 - Feat.: - Title: Agáta Hanychová zverejnila, koľko peňazí dostáva od Soukupa a Prachaře. Priznala aj výdaje. Je v pluse? 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-04-06 13:30:00 - Feat.: - Title: Nové rodičovské penzie už poznáme. V akej výške ich dostanete tento rok? 05 - Modified: 2024-04-05 08:52:35 - Feat.: - Title: „Vďaka Teórii typov porozumiete sebe a svojim deťom!," vysvetľuje psychologička o čo ide
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
10. apríl 2024 07:51