Pixabay
StoryEditor

Stav, o ktorom ste možno netušili: Žena môže počas tehotenstva opäť otehotnieť

20.12.2017, 13:00
Autor:
sansan
V roku 2016 sa Jessica Allenová rozhodla byť náhradnou matkou jednému manželskému páru, pretože im chcela pomôcť zažiť radosť z rodičovstva.

Šesť mesiacov po tomto tehotenstve dostala od svojho lekára prekvapivé správy - čaká dve deti. V tom čase sa lekár domnieval, že embryo zo spermií a vajíčka rodičov sa rozdelilo na dve, čo viedlo k identickým dvojčatám, uviedla pre Insider Allenová.

Testy DNA však neskôr odhalili, že druhé dieťa je biologickým dieťaťom Allena a jej manžela. Druhé dieťa sa prirodzene počalo, aj keď už v sebe nosila dieťa ako náhradná matka. Zjednodušene povedané, otehotnela, keď už bola tehotná.

Allenová a jej manžel získali plnú starostlivosť pre svojho biologického chlapca, ktorý má teraz 10 mesiacov. Ich príbeh však preniesol pozornosť na neuveriteľne zriedkavý fenomén známy ako superfetácia. Hoci je to bežné u iných cicavcov, podľa New York Times u ľudí ide o zriedkavý jav.

Bežne, keď žena otehotnie, hormonálne zmeny dočasne zastavia jej vaječníky pred uvoľnením viac vajíčok. Podšívka maternice sa tiež stáva oveľa silnejšou, čo sťažuje oplodnenie ďalšieho oplodneného vajíčka. A nakoniec sa v krčku maternice vytvorí hlienová zátka, aby zabránila spermiám dostať sa do maternice.

Ale v niekoľkých výnimočných prípadoch, zdá sa, automatické obrany nefungujú. Napríklad v roku 2007 jedna Britka porodila chlapca a dievča počaté v rozmedzí troch týždňov.

Presná príčina superfetácie sa stále nepozná. Správy naznačujú, že druhé tehotenstvo nastane zhruba dva až štyri týždne po prvom tehotenstve. A keďže sú si deti tak vekovo blízko, matka, ktorá zažíva superfetáciu, čelí podobným rizikám ako matka, ktorá očakáva dvojičky, ako sú vyššie riziko predčasného pôrodu, vysokého krvného tlaku a preeklampsie.

Superfetácia je naozaj vzácna. Ako hovorí lekárka Jennifer Ashtonová: "Máte väčšiu šancu, že vás zasiahne blesk alebo vyhráte v lotérii, ako že sa vám stane toto."

01 - Modified: 2024-04-16 14:28:43 - Feat.: - Title: Tehotenstvo môže urýchliť biologické starnutie, ukázala štúdia 02 - Modified: 2024-04-09 07:45:56 - Feat.: - Title: Utajené tehotenstvo: Známa Slovenska to dokázala skrývať 5 mesiacov! 03 - Modified: 2024-04-05 14:23:29 - Feat.: - Title: Tehotné študentky a mamičky vysokoškoláčky sa dočkali pomoci. Po novom dostanú štyri benefity 04 - Modified: 2024-03-28 13:33:11 - Feat.: - Title: Fatálna zámena pacientiek: V Prahe spravili tehotnej žene zákrok, kvôli ktorému potratila. Stalo sa to pri bežnej kontrole 05 - Modified: 2024-01-25 23:00:00 - Feat.: - Title: Dôchodcovia či tehotné ženy môžu od štátu získať jeden mimoriadny príspevok. Aký a v akej výške?
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
17. apríl 2024 14:04