StoryEditor

Ako nás ničí nedostatok svetla? Tu je návod na prežitie tmavej časti roka

19.11.2021, 23:00
Slnko a Zem sa už opäť dostali do polohy, ktorá našincovi prinajmenšom nevyhovuje. Svetla citeľne ubúda, tmy pribúda. A naše telo i psychika o tom veľmi dobre vedia. Ako na nás vplýva nedostatok svetla a ako sa vyhnúť nástrahám, ktoré z toho plynú?

Robí sa zoči-voči dnešným údajom východu a západu Slnka aj vám mierne úzko okolo žalúdka? Hoci som nikdy nebola výrazne meteosenzitívna, dni s prevahou tmy na mňa v posledných rokoch vplývajú trochu klaustrofóbne. Akoby tma vytvárala okolo priestoru akýsi zvon.

Tento pocit v skutočnosti nie je iracionálny. Tma je totiž znakom toho, že svetu – a teda aj človeku – niečo chýba. Z fyzikálneho hľadiska tma vôbec neexistuje, existuje akurát nedostatok či neprítomnosť svetla.

​A naše telo na svetle „fičí“ hneď na niekoľko spôsobov. S úbytkom toho denného nám predovšetkým klesá hladina sérotonínu, teda „hormónu šťastia“, v organizme, pričom zároveň dochádza k nadmernej tvorbe melatonínu, teda „hormónu spánku“.

Mimoriadne jasnou rečou hovorí výskum talianskeho psychiatra Francesca Benedettiho. V zariadení, kde pracuje, má polovica izieb okná orientované na sever, druhá na juh.

A ukázalo sa, že pacienti hospitalizovaní smerom na juh majú oveľa lepšie výsledky liečby, kratšie hospitalizácie a lepšie sa dostávajú z depresie než tí, čo majú okná na severnú stranu.

Čo si teda počať s telom a dušou takto na konci októbra, necelé dva mesiace od zimného slnovratu? V prvom rade počúvnite zdanlivo jednoduchú radu: doprajte si svetlo!

Každý piaty

A ideálne to slnečné, hoci ani umelé nie je na zahodenie. Zvlášť, ak ste potenciálnou obeťou syndrómu so skratkou SAD, teda Seasonal Affective Disorder, v preklade sezónnej afektívnej poruchy. Či jednoducho – sezónnej depresie.

K jej typickým prejavom patria strata energie, hypersomnia, teda nadmerná spavosť, zvýšená chuť do jedla až prejedanie sa – najmä túžba po uhľohydrátoch –, nárast hmotnosti, poruchy koncentrácie, pokles libida, podráždenosť, zvýšená senzitivita a nárast medziľudských problémov, predovšetkým v podobe nadmernej citlivosti na odmietanie druhými. Inými slovami – nič, po čom by ktokoľvek túžil.

Podľa informácií psychiatra Jána Praška, ktoré udáva pre časopis Psychiatrie pro praxi, je prevalencia SAD vo všeobecnej populácii medzi štyrmi až deviatimi percentami. Až u pätiny ľudí sa však môžu prejavovať niektoré z jej rysov.

A ak SAD trpia vaši príbuzní, je zvýšená šanca, že sa vyskytne aj u vás. Jej azda najväčšou zradnosťou je fakt, že „ľudia nie vždy rozoznajú, že sa majú horšie, práve v dôsledku menšieho množstva denného svetla“, ako pre HN magazín pred časom skonštatovala psychologička Hana Ševčíková.

„Prevalencia zimného vzorca (sezónnej depresie, pozn. red.) kolíše so zemepisnou šírkou, s vekom a pohlavím. Je vyššia vo vyšších zemepisných šírkach severnej pologule. Ženy predstavujú 60 – 90 percent pacientov so sezónnym vzorcom afektívnej poruchy. Patogenéza SAD nie je známa.

...
Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2023-12-18 10:00:00 - Feat.: - Title: ChatGPT je lenivejší, hovoria používatelia. Bizarná teória hovorí, že trpí sezónnou depresiou 02 - Modified: 2023-12-09 13:00:00 - Feat.: - Title: Prispôsobte jedálniček ročnému obdobiu. Na jeseň a zimu jedzte najmä potraviny, ktoré vás zahrejú 03 - Modified: 2023-12-05 14:02:38 - Feat.: - Title: Tohtoročná jeseň bola v Česku najteplejšou od 18. storočia 04 - Modified: 2023-11-07 13:24:14 - Feat.: - Title: Za vznik husacích hodov "vďačíme" aj hospodárskej kríze. Gazdiné si privyrábali servírovaním priamo doma 05 - Modified: 2023-10-27 10:00:00 - Feat.: - Title: Pri otrave pite mlieko a najlepšie rastú ráno: Týmto mýtom o hubách už treba prestať veriť
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
22. apríl 2024 16:11