Ak sa často stretávate s tým, že nemôžete chytiť dych, spozornite. Tento problém býva často spájaný s rakovinou pľúc. Dýchavičnosť alebo však môže ukazovať aj na chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, astmu či zápal pľúc. Veľa pacientov tento príznak prehliada, čo bohužiaľ môže viesť k rozšíreniu diagnózy. Ak trpíte pocitom nedostatku vzduchu, dusením, stálym kašľom alebo bolesťou v hrudi, ktorá vystreľuje do ramien a paže, je načase navštíviť lekára.Pixabay
StoryEditor

Osem skorých príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať

23.10.2017, 07:21
U veľkého počtu chorých sú niektoré nádory objavené až v pokročilom štádiu. Včasne diagnostikovaná rakovina pritom významne zvyšuje šancu na vyliečenie.

Ktoré symptómy by ste určite nemali prehliadať, pýta sa iDNES.

Príznaky rakoviny sa líšia podľa jej druhov. Pri niektorých nádorových ochoreniach sa symptómy prejavia až v neskoršom štádiu choroby, u niektorých sa dokonca nemusia ukázať vôbec. Zvyčajne závisí od typu rakoviny a mieste a veľkosti nádoru. Príznaky sú najzreteľnejšie, keď sa rakovinové bujnenie rozširuje. Mnoho ľudí prvé príznaky rakoviny bohužiaľ ignoruje, niekedy preto, že ich jednoducho nerozpozná, inokedy z obavy, že by ich rakovina naozaj mohla postihnúť.

Je nutné si uvedomiť, že výskyt niektorých symptómov nemusí vždy ukazovať na rakovinu, rad príznakov je spoločná tiež iným chorobám a zdravotným ťažkostiam. Svoje zdravie by mali však sledovať aj tí, ktorí sa domnievajú, že sa ich rakovina doteraz netýka. Jedná sa predovšetkým o mladších jedinca alebo osoby, ktoré sa snažia dodržiavať všetky zásady zdravého životného štýlu. Zďaleka nie všetky rizikové faktory vzniku rakoviny totiž môžete ovplyvniť.

Skoré príznaky rôznych druhov rakoviny nájdete v galérii:

"Odborníci sa zhodujú v tom, že rakovina má mnoho pôvodcov, ako je dedičnosť, stres, fajčenie, životné prostredie a ďalšie vonkajšie vplyvy. A až z tretiny príčin považujú nesprávne stravovanie. Ľudské telo sa skladá približne zo 60 biliónov buniek a v nich sa nachádza okolo 200 000 rakovinových buniek. Všetci v sebe teda nosíme rakovinové zárodky, je to úplne prirodzený stav, organizmus automaticky degenerované bunky ničia. Nebezpečenstvo vzniká, keď zablokujete (stresom, duševnou záťažou, dlhodobým zlým životným štýlom, teda aj stravovaním) svoj ochranný systém," uviedla praktická lekárka Irena Sobotková z Lekárskeho domu Praha 7.

Všetkým odporúča zaradiť do jedálnička potraviny, ktoré posilňujú imunitný systém. "Skúste vylúčiť alebo minimalizovať rizikové potraviny, ako je vyprážané a tučné jedlo, polotovary alebo sladkosti. Strava pôsobiace preventívne proti rakovine obsahuje vysoké množstvo vlákniny, každodenné porcie ovocia a zeleniny a pomerne nízke množstvo živočíšnych tukov."

Ako už sme spomenuli vyššie, mnohé z nasledujúcich príznakov zďaleka nemusia ukazovať na nádorové ochorenie. Napriek tomu by ste ich nemali prehliadať, najmä ak trvajú dlhšiu dobu. Nezabúdajte tiež na pravidelné preventívne prehliadky a všetky dostupné skríningové programy.

01 - Modified: 2024-04-16 07:47:28 - Feat.: - Title: Oscarom za vedu bol ocenený prelomový výskum v oblasti liečby rakoviny 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Deti, ktoré vychovala nemocnica? Takúto kampaň na 2 % ste ešte nevideli 03 - Modified: 2024-04-11 22:00:00 - Feat.: - Title: Onkologička: Muži majú horšiu prognózu rakoviny prsníka ako ženy 04 - Modified: 2024-04-10 11:00:00 - Feat.: - Title: Vedci bijú na poplach, muži sa musia mať na pozore. Predpovedajú, že do 20 rokov sa tento konkrétny druh rakoviny zdvojnásobí 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
19. apríl 2024 05:18