Pixabay
StoryEditor

Mužom miznú spermie. S plodnosťou to bude stále horšie

17.10.2017, 00:01
Mužom miznú spermie. Za posledných dvadsaťpäť rokov ich počet klesol o šesťdesiat percent.

"A plodnosť sa bude ďalej zhoršovať," predpovedá v rozhovore pre magazín Rodina DNES Jan Hiblbauer, urológ a andrológ z kliniky URAN + v Hradci Králové. Čo s tým?

Hovoríme o "zabíjaní spermií". Vážne umierajú, alebo sa len spomaľujú?                                    

Spermie nemajú rady napríklad vzduch, ten ich naozaj zabíja. V prípade porúch plodnosti je lepšie hovoriť o poruchách vývoja alebo o poruchách tvorby spermií.

Je pravda, že súčasným mužom ubúda spermií? Objavujú sa aj názory, že ide o poplašné správy a dobrý biznis.                                                                                                                                                   

Áno, ubúdajú. Tu sú pre ukážku referenčné hodnoty podľa WHO pre normálny nález v roku 1999 a 2010 (viď tabuľka).

Ako sa zisťujú poruchy tvorby a vývoja spermií?

Odborníci používajú laboratórne vyšetrenie krvi (hormóny FSH, LH, testosterón, ďalej napr. prolaktín estradiol a ďalšie) a ejakulátu. Ide o tzv. spermiogram. Ide o vyšetrenie, ktoré posudzuje plodnosť muža a poskytuje informáciu o aktuálnom stave spermií. V rámci tohto vyšetrenia sa vykonáva makroskopická a mikroskopická analýza, niekedy aj analýza biochemická. Kompletné vyšetrenie by malo obsahovať aj mikrobiologický rozbor pre odhalenie prípadných patogénov zápalu.

Čo presne zisťuje mikro- a makroskopická analýza?

Tá mikroskopická stanovuje počet, životnosť, pohyblivosť a morfológiu spermií. Pri makroskopickej analýze sa hodnotí objem, vzhľad, viskozita, skvapalnenie a pH ejakulátu. Teda v podstate fyzikálne vlastnosti tekutého prostredia, v ktorom spermie plávajú k možnému úspechu.

Majú sa v budúcnosti podľa vás neplodnosti obávať skôr ženy, alebo muži?

Neplodnosť je potrebné brať ako problém páru! A v rámci tohto páru potom môžu byť dominantné aj minoritné vplyvy oboch partnerov.

Bude sa naša plodnosť v budúcnosti zhoršovať?

Bude. Relatívne dlho už používame metódy umelého oplodnenia, a umožňujeme teda reprodukciu aj tým, ktorí ju prirodzene nemajú, a tak sa môžu niektoré poruchy plodnosti odovzdávať ďalej. Neustále pribúdajú nové chemikálie v produktoch každodennej spotreby - mám na mysli napríklad čistiace prostriedky, aditíva v jedlách a podobne, dochádza tiež k migrácii obyvateľov a skrátka k celkovým zmenám životného prostredia, a preto vzrastá vplyv predovšetkým imunologických a genetických príčin neplodnosti.

Ako miznú spermie – porovnanie rokov 1999 a 2010
Rok   1999   2010
Objem   2 ml   1,5 ml
Koncentrácia/ml   20 milionov   15 milionov
Progresívna pohyblivosť   50%   32%
Životnosť   75%   58%
Normálna morfológia   15%   4%
  Zdroj: WHO
01 - Modified: 2024-04-08 12:00:00 - Feat.: - Title: Nebezpečné horúčavy. Nová štúdia prezradila, ako vysoké teploty ovplyvňujú naše pohlavné bunky 02 - Modified: 2024-03-26 09:38:43 - Feat.: - Title: Tráviť voľný čas za počítačom sa mužom nevypláca. Negatívne to vplýva na erekciu a tvorbu spermií 03 - Modified: 2024-03-02 10:30:00 - Feat.: - Title: Žena alergická na spermie opisuje svoj partnerský život. Pri každom kontakte s nimi zažíva neznesiteľné pálenie 04 - Modified: 2024-02-19 14:30:00 - Feat.: - Title: Na Ukrajine schválili prelomový zákon. Vojaci sa budú môcť stať otcami aj po svojej smrti 05 - Modified: 2024-02-18 12:00:00 - Feat.: - Title: Prípad, z ktorého zostáva rozum stáť. Starý otec dieťaťa je zrejme biologickým otcom, jeho syn zmiešal spermie so svojimi
menuLevel = 2, menuRoute = science/biologia-a-chemia, menuAlias = biologia-a-chemia, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
20. apríl 2024 16:29