Kozmická loď Starship od SpaceX na svojom treťom štarte. FOTO: Reuters
StoryEditor

Starship vykonala doteraz najdlhší testovací let, ale ani na tretíkrát ho nedokončila

14.03.2024, 16:06
14.03.2024, 16:44
Autor:
ČTKČTK

Vesmírny dopravný systém StarShip ani na tretíkrát nedokončil skúšobný let, firma SpaceX zhruba 50 minút po štarte stratila spojenie s kozmickou loďou.

Vesmírny dopravný systém StarShip spoločnosti SpaceX dnes ani na tretíkrát nedokončil skúšobný let, keď firma zhruba 50 minút po štarte stratila spojenie s kozmickou loďou.

Plavidlo, ktoré chce SpaceX využiť pre cesty na Mesiac či Mars, sa síce dostalo do vesmíru a oveľa ďalej ako pri predchádzajúcich dvoch pokusoch, pri opätovnom návrate k Zemi ale bolo napokon zničené, uviedli komentátori firmy v živom prenose. Napriek tomu počas testovacieho letu systém dosiahol niekoľko kľúčových úspechov.

Vyše 30 supervýkonných raketových motorov Raptor sa zapálilo po menších odkladoch dnes o 14:25 SEČ a obria konštrukcia za hlasného jasotu z riadiaceho strediska v texaskom meste Boca Chica zamierila nahor. Prvý úspech SpaceX zaznamenala necelé tri minúty po štarte, keď sa od seba raketa Super Heavy a kozmická loď bez ťažkostí oddelili a vyslali 50-metrové plavidlo do vesmíru, zatiaľ čo nosný stupeň sa začal pripravovať na spätný zážih pre návrat k Zemi.

image

Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru

O niekoľko minút neskôr mal nasledovať pristávací manéver nad Mexickým zálivom. Zdá sa však, že sa raketové motory Super Heavy nezažehli podľa plánu, čo viedlo k strate rakety.

"Nezapálili sa všetky očakávané motory a nosič sme stratili," povedal podľa portálu Space.com hovorca Spacex Dan Huot. "Budeme musieť preskúmať získané údaje, aby sme zistili, čo sa presne stalo," dodal.

Horný stupeň Starship počas necelej následnej hodiny takmer dokončil celú svoju cestu vyše polku zemegule - dopadnúť mal po 65 minútach od štartu do Indického oceánu. Vysoko nad zemou loď predviedla zapálenie vlastných šiestich motorov a v živom prenose s pomocou inštalovaných kamier ukázala, ako ju pri návrate k Zemi obklopila plazma. Potom sa spojenie prerušilo. "Stratili sme loď," zaznelo krátko potom vo vysielaní.

SpaceX napokon pri treťom teste dosiahla podstatne viac vytýčených cieľov ako pri predchádzajúcich dvoch pokusoch. Pri prvej skúške vlani v apríli celý raketový systém explodoval už po pár minútach. Pri druhom novembrovom teste sa oba raketové stupne oddelili a druhý stupeň pokračoval v lete, krátko nato však obe časti opäť vybuchli.

image

SpaceX ponúkol ďalšie akcie investorom. Hodnota firmy by tak presiahla 175 miliárd dolárov, píše Bloomberg

Systém Starship meria 120 metrov, a je tak doteraz najväčším postaveným systémom svojho druhu. Ide tiež o najvýkonnejší kozmický dopravný systém - 33 raketových motorov Raptor poháňa nosný stupeň a kozmickú loď šesť rovnakých jednotiek. Testovacie lety sú zatiaľ v pláne bez posádky, podľa SpaceX má ale plavidlo do budúcnosti uniesť až 100 ľudí, či veľké množstvo nákladu a vybavenia.

Spoločnosť SpaceX navrhla systém tak, aby bol plne opakovane použiteľný, a dúfa, že ho bude využívať pre prieskum hlbokého vesmíru, najmä pre cesty na Mars. Na úspešné testy sa spolieha aj americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), ktorý si Starship vybral pre pristátie svojich astronautov na Mesiaci v rámci programu Artemis.

01 - Modified: 2024-03-16 16:36:41 - Feat.: - Title: SpaceX pracuje na sieti družíc pre americkú rozviedku. USA by časom mohli pozorovať ciele kdekoľvek na planéte 02 - Modified: 2024-03-14 14:52:32 - Feat.: - Title: Najsilnejšia raketa súčasnosti úspešne prešla prvým testovacím letom do vesmíru 03 - Modified: 2024-03-05 08:38:44 - Feat.: - Title: SpaceX chce nechať zhorieť v atmosfére stovku svojich satelitov. Môže to narušiť ozónovú vrstvu? 04 - Modified: 2024-03-03 10:22:05 - Feat.: - Title: Štart rakety SpaceX s posádkou na ISS opäť zmarilo zlé počasie. Opakovať sa bude zajtra 05 - Modified: 2024-02-15 11:51:59 - Feat.: - Title: Muskova spoločnosť SpaceX presunula svoje sídlo zo štátu Delaware do Texasu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
02. máj 2024 11:31