StoryEditor

Čo odhalila prelomová správa amerických spravodajcov o UFO?

17.08.2021, 18:20
Pracovníci amerických tajných služieb v júni odhalili netrpezlivo očakávanú správu o fenoménu UFO.

Dokument odmieta, že by armáda odhalila pri pozorovaní vesmírne lode, ale nevylučuje ich existenciu - vo väčšine prípadov sa skrátka nepodarilo zachytený jav stotožniť, uvádza Technet.cz.

Dianie okolo UFO sa dalo do pohybu minulý rok. Pentagon, americké ministerstvo obrany, v apríli zverejnil tri videá z rokov 2004 a 2015 zaznamenané americkými armádnymi pilotmi. Sú na nich k videniu rýchlo sa pohybujúce objekty v tvare cukríkov Tic Tac.

V nadväznosti na to v auguste Pentagon oznámil pracovnú skupinu pre neidentifikovateľné letecké javy - UAP (známejšia ako neidentifikovateľné lietajúce objekty - UFO) zloženú z pracovníkov tajných služieb. Cieľom bolo tieto pozorovania vyšetriť a katalogizovať.

Americkí poslanci v minulom decembri, za vlády bývalého prezidenta USA Donalda Trumpa, schválili balík legislatívy, ktorý sa týkal pomoci americkej ekonomike. K nemu "prepašovali" zákon, podľa ktorého tajné služby musia aspoň časť zistení sprístupniť verejnosti.

Spravodajcovia na prípravu reportu dostali sto osemdesiat dní. Výsledkom je 25. júna zverejnený a Kongresu odprezentovaný dokument, ktorý pojednáva o viac ako sto dvadsiatich incidentoch v americkom vzdušnom priestore z posledných dvadsiatich rokov.

Stále tápeme v tme

Denník The New York Times na základe informácií od anonymných zdrojov z radov zákonodarcov krátko pred zverejnením dokumentu upozornil na to, že správa neprináša žiadne prelomové informácie.

Skutočne sa nič nemení. Stále tápame v tme a konšpirační teoretici stále nemajú dôvod k oslavám.

Aj napriek tomu je správa prelomová. Je to prvýkrát v histórii, čo americká vláda s verejnosťou zdieľa toľko informácií o UFO.

Verejnosť však nemá prístup k celej správe. Jej príloha je tajná, čo môže povzbudiť názory, že americká vláda o UAP niečo tají. Podľa niektorých odborníkov obsahuje príloha práve tie najpikantnejšie informácie - do detailov popisuje jednotlivé pozorovania.

Zo správy vyplýva, že pozorovania pilotov nemajú nič spoločného s kozmickými loďami, zároveň však nemožno kvôli absencii dôkazov vylúčiť ich existenciu.

Niektorí vládni predstavitelia sa potom obávajú utajených armádnych hypersonických zbraní Ruska a Číny, do ktorých obe krajiny investujú. V tom prípade by obe krajiny vo vývoji zbraní boli omnoho pokročilejšie než USA. Ani táto teória však nie je podložená dôkazmi.

Spravodajcovia vylúčili tajný armádny projekt vlády Spojených štátov a potvrdili, že vo väčšine prípadov ide o fyzické objekty, nie technologické chyby. UFO totiž vo väčšine prípadov bolo rozpoznané viac senzormi súčasne.

Vzhľadom k podivnému správaniu objektov (pohybujú sa extrémne rýchlo, nepredvídateľne, proti vetru) boli vylúčené meteorologické balóny. Iba v jednom prípade išlo o veľký deflačný balón. "Ostatné zostáva nevysvetlené," stojí v správe.

Vláda Spojených štátov berie UAP vážne. Väčší strach má ale z neznámych technológií svojich rivalov ako z návštevníkov z kozmu.

"V našej krajine došlo k incidentom, pri ktorých UAP zasiahli a v skutočnosti odpojili naše jadrové schopnosti. Tiež máme dáta, ktoré naznačujú, že v iných krajinách tieto veci zasahovali do ich jadrovej technológie a v skutočnosti ju aktivovali," povedal pre Washington Post Luis Elizondo, bývalý riaditeľ Advanced Aerospace Threat Identification Program, skoršej skupiny Pentagonu pre vyšetrovanie UAP. Elizondo sa domnieval, že obrana neberie UAP dostatočne vážne, a tak v roku 2017 rezignoval.

Obavy vyjadril aj americký senátor Marco Rubio. Podľa neho UFO pre národnú bezpečnosť predstavuje vážnu hrozbu a vládni predstavitelia by problematiku nemali brať na ľahkú váhu.

Rubio navrhuje analýzu dát u každého neidentifikovateľného objektu vo vzdušnom priestore. A miesto, kde by takéto pozorovanie bolo pre získanie odpovedí analyzované a katalogizované.

Správa teda nevysvetľuje, čo narušuje bezpečnosť v americkom vzdušnom priestore. Potvrdzuje ale pravosť týchto incidentov.

Nevysvetlené pozorovania

Štrnásteho novembra 2004 nadviazala šestica pilotov v stíhacích bombardéroch F / A-18F Super Hornets vizuálny či prístrojový kontakt s UFO neďaleko pobrežia Mexika nad Pacifikom. Podlhovastý "Tic Tac" bez krídel sa pohyboval s nezvyklou rýchlosťou a manévrami, čo viedlo k teóriám o kozmickej lodi.

Ten istý jav bol zaznamenaný dnes už bývalým pilotom amerického námorníctva Chadom Underwoodom, ktorý vzlietol z lietadlovej lode USS Nimitz.

Populárne video na verejnosť uniklo v tom istom roku. Jedným z hlavných dôkazov o UFO sa stalo až v roku 2017, kedy jeho pravosť potvrdil Pentagon.

Underwood pre The New York Times uviedol, že asi dva týždne pred jeho letom krížnik USS Princeton triedy Ticonderoga pasívnym radarom AN/SPY-1B pravidelne detekoval záhadné "lietadlá".

Správaním boli tak nevysvetliteľné, že operátori radarový systém kvôli kontrole chýb niekoľkokrát reštartovali. Bez výsledku.

Vizuálny kontakt s týmto objektom, ktorý sa rýchlo ponoril do vody a znovu sa vynoril, následne nadviazal veliteľ David Fravor. Zakaždým, keď sa letec pokúsil priblížiť, objekt zrýchlil. Po pristátí na USS Nimitz varoval Fravor pred javom Underwooda.

Underwood vysvetlil, ako objekt nedodržiaval fyzikálne zákony. Počas niekoľkých sekúnd z výšky zhruba pätnástich kilometrov klesol do výšky tridsiatich metrov, čo opísal ako nemožné.

Nevšimol si známok tepelného oblaku motora ani pohonu. Bývalý pilot tiež zdôraznil, že objekt spolu so svojím veliteľom videli na vlastné oči.

Bývalý poručík amerického námorníctva Ryan Graves v stíhačke F / A-18 s letkou v rokoch 2015 až 2017 pri pobreží Virginie pozoroval UAP takmer každý deň. V relácii 60 minutes servera CBS News priznal, že piloti nemajú potuchy o tom, čoho boli svedkami.

Elizondo v nadväznosti na to pre 60 minutes uviedol, že ide o oveľa vyspelejšiu technológiu, než akou dnes Spojené štáty disponujú. Atmosférou sa pohybujú veľkou rýchlosťou, rotujú, nemajú zjavný pohon ani krídla. Vzpierajú sa zemskej gravitácii a vyhýbajú sa radarom. "Môžu lietať vzduchom, vodou, možno aj vesmírom," povedal Elizondo.

V roku 2019 pri pobreží južnej Kalifornie personál bojovej lode USS Omaha pozoroval niekoľko podivných objektov. Napríklad guľu, ktorá sa chvíľu vznášala nad vodou a potom sa ponorila pod morskú hladinu.

Záznam videa s fotografiami bol zverejnený tento rok v apríli, keď Pentagon potvrdil jeho pravosť. Sférický objekt, ktorý vykonal riadený, postupný zostup do vôd Tichého oceánu, nemá vysvetlenie.

Jeden z objektov mal tvar pyramídy. Zvyšné pripomínali drony či balóny. Námorníctvo ich ale kvôli správaniu porušujúcemu fyzikálne zákony označilo za neznáme.

Toto potvrdenie prišlo Pentagonu týždeň potom, čo admirál Michael Gilday, veliteľ námorných operácií, priznal roj podivných objektov v tvare Tic tacu ohrozujúcich štvoricu torpédoborcov v roku 2019.

Tieto údajne bezpilotné objekty prenasledovali torpédoborce sto námorných míľ od kalifornského pobrežia. Gilday viedol vyšetrovanie incidentu, ale bez výsledku.

K ďalšiemu incidentu v tom istom roku došlo u Normanských ostrovov. Nad vojnovými loďami sa v rýchlosti štyridsiatich míľ za hodinu pohybovala šestica UAP. Schopnosťou manévrovať predčila americké vojenské drony.

Web The Drive tento rok vo februári informoval o tom, že v roku 2019 vojnové lode v blízkosti Los Angeles narazili na podivné roje, podľa slov námorníctva dronov či bezpilotných lietadiel s vyspelejšími leteckými schopnosťami než akékoľvek známe drony. Vysokou rýchlosťou sa pohybovali v noci, navyše za nízkej viditeľnosti.

Pozorovania UAP sú časté a pravidelné, nie každý prípad však zostane nevyriešený.

Z kozmickej lode vták

Filmári Sam Chortek a Jimmy Chappie pri natáčaní dokumentu v štáte Utah neďaleko mestečka Beaver v roku 2016 zachytili dronom veľmi rýchlo letiaci predmet.

Potom, čo video uniklo na internet, sa medzi nadšencami do UFO stalo populárnym. Konšpiračným teoretikom k hypotézam o mimozemšťanoch prihrali tiež analýzy záznamu, ktoré potvrdili jeho pravosť.

Začiatkom tohtoročného júna debaty okolo videa vtipne ukončil Denys Rozumnyi, absolvent ČVUT a študent doktorandského štúdia na univerzite ETH v Zürichu. Na jednu snímku zo záznamu totiž použil svoj algoritmus využívajúci metódu strojového učenia DeFMO (Deblurring and Shape Recovery of Fast Moving Objects).

Rozmazanie objektov na fotografiách je spôsobené ich rýchlym pohybom. Tu prichádza DeFMO, ktoré je schopné rozmazané obrázky v reálnom čase doostriť a zrekonštruovať trajektóriu objektu i objekt samotný.

Toto UFO v skutočnosti nebol lietajúci tanier, ale sokol rároh.

Piloti i vedci sa od UFO dištancujú

UFO či UAP môže znamenať čokoľvek. Objekt na nebesiach tak môžeme označiť, pokiaľ ho nevieme identifikovať a vysvetliť jeho vlastnosti. Ani to ale neznamená, že to má niečo spoločné s návštevníkmi z kozmu.

Fenomén UFO je ale vďaka konšpiračnom teoretikom veriacim v prichádzajúcich mimozemšťanov a vo výskumy mimozemskej technológie v oblasti 51 sprofanovaný.

Niektorí vedci sa domnievajú, že pri hlbšom preskúmaní UFO nájdu meteory, ohnivé gule či dobre viditeľnú Venušu. Tieto javy ale kvôli strachu o svoje meno odmietajú preskúmať.

Termín UFO je natoľko kontroverzný, že aj piloti sa často boja svoje pozorovania Pentagonu hlásiť. Obávajú sa posmeškov a diagnostiky súvisiacej s psychickými problémami, čo by ich kariéru pilotov ukončilo.

Pre americké ministerstvo obrany sú však pozorovania niečoho, čo dosť pravdepodobne ohrozuje bezpečnosť pilotov, dôležité.

Táto kontroverzia termínu UFO vedie k tomu, že svetové armády radšej dávajú prednosť označeniu UAP.

01 - Modified: 2024-03-08 20:59:48 - Feat.: - Title: Spoľahlivé dôkazy o utajení UFO vládou USA neexistujú, tvrdí Pentagon. Takmer polovica Američanov má iný názor 02 - Modified: 2024-02-28 14:52:26 - Feat.: - Title: Fatamorgána, porucha stroja či skutočné UFO? Ukrajinská armáda zachytila vo vojnovej zóne neidentifikovateľný predmet 03 - Modified: 2024-02-27 19:28:06 - Feat.: - Title: Spojené štáty nepošlú vojakov bojovať na Ukrajinu, reaguje Biely dom 04 - Modified: 2023-11-22 09:00:00 - Feat.: - Title: Vedeli ste, že aj v Európe máme tajnú Oblasť 51? Lietadlom ste tam za menej ako tri hodiny 05 - Modified: 2023-11-16 05:45:44 - Feat.: - Title: Spojené štáty a Čína sa dohodli na obnovení komunikácie medzi armádami
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
25. apríl 2024 12:53