Reuters/NASA/JPL-Caltech
StoryEditor

Míľnik vo výskume Marsu. Robotické vozidlo sa pripravuje na zber vzoriek

22.07.2021, 11:38
Autor:
TASRTASR
Robotické vozidlo amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) s názvom Perseverance (Vytrvalosť) sa pripravuje na zozbieranie prvých vzoriek skál z povrchu planéty Mars. Informovala o tom v noci na štvrtok tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie NASA

Tento úkon, ktorý experti z NASA označili za míľnik vo výskume Marsu, sa má začať v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov.

"Sme na prahu novej éry planetárnej vedy a objavov," povedal spolupracovník NASA pre vedu Thomas Zurbuchen.

Proces zbierania materiálu potrvá približne 11 dní a bude zahŕňať použitie rozličných vedeckých nástrojov, ktoré sa nachádzajú na palube robotického vozidla (roveru) Perseverance. Rover vzorky hornín roztriedi a hermeticky zapečatí.

Kedy a ako bude táto sonda vyslaná späť na Zem, vedci zatiaľ nezverejnili. Následné misie NASA, ktoré sa v súčasnosti pripravujú v spolupráci s Európskou vesmírnou agentúrou (ESA), budú zamerané na vyslanie kozmickej lode na Mars, vyzdvihnutie zapečatených vzoriek hornín a ich dopravenie na Zem.

Perseverance pristál na Marse koncom februára, pričom išlo o riskantný manéver. Vývoj a zostrojenie tohto robotického vozidla stálo približne 2,5 miliardy dolárov a trvalo osem rokov.

Poslaním roveru na Marse je pátrať po stopách mikroorganizmov a skúmať geológiu a podnebie tejto "červenej planéty".

Vedci z NASA dopravili na Mars spolu s roverom i miniatúrny experimentálny vrtuľník Ingenuity (Vynaliezavosť), ktorý v polovici apríla uskutočnil svoj prvý let - išlo o vôbec prvý uskutočnený let na inej planéte. Vrtuľník odvtedy vykonal už deväť vzlietnutí.

Táto misia je súčasťou programu, ktorý zahŕňa aj misie na Mesiac s cieľom pripraviť sa na možný prieskum Marsu ľudskými posádkami.

01 - Modified: 2024-01-26 08:38:39 - Feat.: - Title: Horkosladké oznámenie: Vrtulníček Ingenuity na Marse dolietal 02 - Modified: 2022-12-14 14:30:00 - Feat.: - Title: Nič podobné si ešte nikdy nepočul. NASA zverejnila zvuky prachového diabla na Marse 03 - Modified: 2022-04-29 09:34:15 - Feat.: - Title: Ingenuity prvýkrát v ôsmich metroch. A ukázal, čo „ostalo“ z pristátia na Marse 04 - Modified: 2022-04-21 10:50:31 - Feat.: - Title: Ako vyzerá zatmenie Slnka z inej planéty? Rover na Marse natočil fascinujúce video 05 - Modified: 2022-01-18 15:02:46 - Feat.: - Title: Curiosity objavilo na Marse ložiská izotopu spájaného so životom. Vedci nechcú nechať nič na náhodu
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
18. apríl 2024 19:26