StoryEditor

Ruské blafovanie. Na odtrhnutie od ISS nemajú šťavu, medzinárodná časť by prežila aj bez nich, hovorí expert

22.03.2022, 15:39
Autor:
Radek JohnRadek John
Prípadné rozdelenie Medzinárodnej vesmírnej stanice je podľa experta na kozmonautiku Milana Halouska technicky možné. Ruský segment by však mal so samostatnou existenciou problém. Ruská kozmonautika je podľa neho v dezolátnom stave.

Ako to teraz vyzerá so spoluprácou Ruska a ďalších štátov vo vesmíre?

S každým dňom pokračujúcej vojny na Ukrajine sa javí ako menej pravdepodobná. V súčasnosti je najvýznamnejšia ruská účasť na projekte Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). Tá je rozdelená na ruský a medzinárodný segment.

Na prevádzke medzinárodného segmentu sa okrem Američanov podieľajú aj Európska kozmická agentúra s modulom Columbus, Japonsko s modulom Kibo a Kanada s dvoma veľkými manipulátormi.

Projekt má pre všetky zúčastnené strany najvyššiu prioritu. Je dlhodobý a stál neuveriteľné množstvo peňazí. Generuje ohromné ​​vedecké aj technické výsledky. Myslím, že ani jedna zo zúčastnených strán o nich nechce prísť.

Ruská agentúra RIA Novosti však nedávno zverejnila napríklad bizarné video, ako sa kozmonauti za zvukov vlasteneckej piesne lúčia s astronautmi a ruská časť ISS sa odpája. Chcú ho realizovať?

To video samozrejme nemôžeme brať úplne vážne. Už len preto, že modul Zvezda, ktorý sa v ňom odpája, je v skutočnosti na opačnom konci stanice. Zvezda by však naozaj chýbala Američanom najviac. Má totiž silný raketový motor.

Aj vo výške cez 400 kilometrov nad povrchom Zeme, kde sa stanica pohybuje, sú stále nejaké zvyšky vzduchu. Tie ju spomaľujú, takže klesá. Ak klesne do výšky okolo 395 kilometrov, je potrebný zážih, ktorý ju zase zrýchli a vynesie o trochu vyššie. To je kozmická mechanika. Keď letíte rýchlejšie, obiehate Zem po trochu vyššej dráhe.

O koľko raketový motor ISS postrčí?

Zážih obvykle zdvihne stanicu do výšky okolo 440 kilometrov. Potom sa čaká, kým klesne na tých 395 a celá procedúra sa opakuje. Používa sa na to práve motor modulu Zvezda. Ale aj tak sa dajú použiť pripojené ruské nákladné kozmické lode Prog...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-24 18:45:25 - Feat.: - Title: Rast priemyselnej produkcie v Rusku sa v marci spomalil. Výnimkou je tažobný priemysel 02 - Modified: 2024-04-24 18:39:26 - Feat.: - Title: Analytik Bednár: Slováci sa vyzbierali na vagóny munície. Nemáme precedens, že Rusko je ochotné jednať o mieri 03 - Modified: 2024-04-24 17:01:54 - Feat.: - Title: Putinovi nedochádzajú peniaze na financovanie vojny na Ukrajine. Dôležité je, čo príde po nej, vraví inštitút 04 - Modified: 2024-04-24 16:32:42 - Feat.: - Title: Rusi hlásia prielom na fronte. Ukrajinská chyba im prihrala kľúčové mesto 05 - Modified: 2024-04-24 14:03:56 - Feat.: - Title: Ako ovplyvnia Rusko rakety dlhšieho doletu pre Ukrajinu? Putinov hovorca hovorí, čo musí Kremeľ spraviť
menuLevel = 2, menuRoute = science/astronomia-a-vesmir, menuAlias = astronomia-a-vesmir, menuRouteLevel0 = science, homepage = false
24. apríl 2024 22:07