kúrenie, radiátorDreamstime
StoryEditor

Top pätnásť rád, ako najlepšie ušetriť na elektrine, plyne a kúrení

14.03.2022, 17:00
Ako najefektívnejšie šetriť na energiách? Čo je najkľúčovejšie základné pravidlo, aby sme mohli šetriť v bytoch aj v domoch? Aj na to sa pýtali HN odborníka Borisa Pastoreka, revízneho technika a správcu webového portálu Servisprofi.sk, ktorý vám predstavuje 15 užitočných rád, ako aj napriek nárastu cien energií nebudete musieť až tak veľmi siahnuť do peňaženky.

1. Modernizácia je namieste

Najvyššou položkou v nákladoch na energie v domácnosti je vykurovanie. Ďalšie v rade sú náklady na ohrev vody a tiež na prevádzku elektrospotrebičov. Najjednoduchšia cesta k úsporám energií je modernizácia spotrebičov a osvetlenia.

2. Vyberte si kvalitnú chladničku a práčku

Koľko energie spotrebuje vaša práčka? Domáci audit spotrebičov je nevyhnutný. Medzi domáce spotrebiče s najväčšou spotrebou energie rozhodne patrí chladnička a práčka. Pri týchto, aj iných spotrebičoch, treba brať do úvahy vek a energetický štítok spotrebiča. Väčšinou platí, že čím starší je to model, tým viac energie spotrebuje. Ak teda vlastníte chladničku staršiu ako desať rokov, neváhajte s nákupom novej. Tiež moderné práčky spotrebujú na jedno pranie oveľa menej energie než podobné spotrebiče pred desiatimi a viac rokmi.

3. Myslite na energetický štítok

Ak sa rozhodnete zaobstarať si nový elektrický spotrebič do domácnosti, pri nákupe by vás mal okrem ceny zaujímať hlavne jeho energetický štítok. Ten opisuje prevádzkovú spotrebu energie, účinnosť a tiež hlučnosť. V SR tento štítok nájdete na práčkach, sušičkách, elektrických rúrach, chladničkách, umývačkách aj klimatizačných jednotkách. Najúspornejšie a najefektívnejšie elektrospotrebiče sú označené A +, A ++ a A +++. Pri väčších spotrebičoch sa dnes už nevyrábajú nižšie kategórie než B.

4. Vypínajte spotrebiče dôsledne

Vo väčšine domácností nájdete televízor, počítač alebo WiFi router. Používatelia ich často vypnú, ale ponechajú v zásuvke. Spotrebiče v stand-by režime však odoberajú prúd stále. Táto nevyžiadaná spotreba je síce minimálna, ale pri dlhodobom odbere a väčšom množstve takých spotrebičov sa už zvyšuje účet za elektrinu. Vypínanie elektrických prístrojov zo zásuviek sa teda odporúča kedykoľvek prístroj vypínate alebo odchádzate na dovolenku. V takom prípade je ideálne odpojiť aj také zariadenie, ako je chladnička (samozrejme, ak je prázdna a odmrazená).

5. Vyberte si správnu distribučnú sadzbu

Možnou cestou k úsporám financií je zmena distribučnej sadzby. Tá sa odporúča po zmenách v odbere prúdu, napríklad pri zvýšení spotreby. Pozrime sa na ceny elektriny v roku 2022 v jednotlivých distribučných sadzbách:

v sadzbe DD1 stojí 1 kWh elektriny 0,143 eura

v sadzbe DD2 stojí 1 kWh elektriny 0,124 eura

v sadzbe DD3 NT (nízka tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,092 eura

v sadzbe DD3 VT (vysoká tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,132 eura

v sadzbe DD4 NT (nízka tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,088 eura

v sadzbe DD4 VT (vysoká tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,127 eura

v sadzbe DD5 NT (nízka tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,096 eura

v sadzbe DD5 VT (vysoká tarifa) stojí 1 kWh elektriny 0,138 eura

Pozor, ceny platia pre domácnosti, v pôsobnosti Západoslovenskej distribučnej, u dodávateľa ZSE. Uvedené sú vždy ceny za jednotku (kWh) bez zohľadnenia pravidelných mesačných poplatkov.

V prípade DD1 je maličký mesačný poplatok za odberné miesto, ale zase je drahšia elektrina. Pri DD2 je už elektrina lacnejšia, ale zase je drahší poplatok za odberné miesto. Preklápať sa to začína na hranici odberu 1 510 kWh. Platí, že pre odberné miesta so spotrebou < 1 510 kWh/rok sa oplatí sadzba DD1. Pre odberné miesta so spotrebou > 1 510 kWh sa oplatí sadzba DD2.

6. Zvoľte si správny istič pred elektromerom

Pri distribučnej sadzbe DD4 a DD5 platíme mesačný poplatok za MRK (maximálnu rezervovanú kapacitu), čiže za veľkosť hlavného ističa pred elektromerom. Je zbytočné platiť za zbytočne veľký a silný istič, keď jeho potenciál nevyužívame a stačil by nám menší. Prípadne používame trojfázový a stačil by nám jednofázový.

7. Nezabudnite na modernizáciu osvetlenia

Nemalé peniaze doslova prepálite na osvetlenie. Jeho modernizácia najčastejšie znamená výmenu existujúceho osvetlenia za LED svetelný zdroj, ktorý je lacnejší, odolnejší voči nešetrnému zaobchádzaniu a v neposlednom rade má tiež oveľa dlhšiu životnosť. LED žiarovky spotrebujú približne sedemkrát menej elektrickej energie než bežné žiarovky. Napríklad 60 W žiarovka spotrebuje pri svietení 4 hodiny denne skoro 90 kWh ročne. Porovnateľná LED žiarovka pritom len 13 kWh. Ročne táto LED žiarovka ušetrí elektrinu za takmer 10 eur.

8. Najvhodnejší dodávateľ energie

Na Slovensku drží nad domácimi odberateľmi elektriny a plynu ochrannú ruku Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Tento úrad má na svojich webových stránkach kalkulačku, kde si zadáme údaje o svojej spotrebe z minulého roka, a podľa toho nám kalkulačka nacení, koľko by nás stál rovnaký odber u rôznych dodávateľov energie. Podľa toho si vyberiem najvýhodnejšieho. Netreba to podceňovať, cenové rozdiely sú aj 25 percent.

9. Šetrite pri používaní plynového kotla

Plynový kotol je veľmi komfortný a bezpečný typ kúrenia, regulovať ho môžeme vhodnými termostatmi a dobre dimenzovaným rozvodom. Dnes už existuje mnoho moderných vychytávok, tipov a trikov. Projektovanie kúrenia objektu však iste nie je nič jednoduché. Niekedy je výhodné použiť elektrokotol, lebo je lacný, stojí 800 eur a do malého a dobre zatepleného objektu, využívaného prevažne na rekreáciu, postačuje. Plynová prípojka už ako taká stojí 1 700 eur, komín 1 500 eur a plynový kotol ďalších 2-tisíc eur. Pri malej stavbe by mala investícia do plynovej prípojky a plynového kotla veľmi dlhý čas návratnosti. Preto vždy treba urobiť projekt kúrenia, kde sa vám prepočíta priamo pre vás najlepšia možnosť. Neexistuje univerzálne riešenie. Raz vyjde najlacnejšie tepelné čerpadlo, raz plynový kotol so solárnym panelom, raz elektrokotol, raz elektrické priamovýhrevné káble.

10. Treba si zvoliť to správne kúrenie

Kedy sa viac oplatí kúriť elektrinou, plynom a drevom? Ak dáte túto otázku predajcovi kotlov, najlacnejšie bude kúrenie drevom. Ak predajcovi elektrického podlahového kúrenia, najlacnejšie bude toto riešenie. Ak výpočet urobí predajca tepelných čerpadiel, najlacnejšie bude tepelné čerpadlo. Aby sme boli objektívni, museli by sme zohľadniť vo výpočte, či bude objekt využívaný denne alebo víkendovo, ako je budova zateplená, a aká je rozloha budovy.

Napríklad chatu s rozlohou 80 štvorcových metrov, dobre zateplenú, si viem pokojne predstaviť vykurovať elektrickým podlahovým kúrením. Ale starší dom, bez zateplenia, s podlahovou plochou 160 štvorcových metrov asi len veľmi ťažko. Platí, že čím viac usporíme peňazí pri budovaní kúrenia, tým viac nás táto úspora neskôr dobehne na vysokých prevádzkových nákladoch. V súčasnosti sa stavajú už iba ultra nízkoenergetické rodinné domy – trieda A1 a pasívne domy, trieda A0.

11. Aj pri kúrení elektrinou sa dá šetriť

Ak elektrinou kúrite, využite dvojtarifnú sadzbu. V prípade elektrických akumulačných kachiel je to sadzba DD4. V prípade elektrokotla je to sadzba DD5. V prípade tepelného čerpadla je to sadzba DD6. Veľmi dôležité je mať nastavené blokovanie spotrebičov počas vysokej tarify. To znamená, že treba technicky zabezpečiť, aby počas nízkej tarify fungoval ohrev vody a kúrenie, ale počas vysokej tarify boli tieto spotrebiče odpojené od energie. V praxi to znamená, že bežné spotrebiče v domácnosti budú fungovať počas celého dňa, ale obvod, na ktorý je napojený bojler a kotol, bude fungovať len počas trvania lacnejšej nízkej tarify.

12. Zbytočne neprekurujte obytné miestnosti

Zatvárajte dvere medzi rozdielne vykurovanými miestnosťami. Vďaka podlahovému kúreniu dosiahnete príjemné teplo o niekoľko stupňov skôr než v prípade klasických radiátorov. Navyše vám teplo bude stúpať od podlahy nahor, a tým sa zaistí rovnomerný ohrev vzduchu.

13. Bojler nechajte pravidelne čistiť

Takýmto spôsobom určite zvýšite podstatne jeho účinnosť. Bojler zbytočne neprehrievajte. Prietokový ohrievač je dobré nastaviť na teplotu sprchovania a už ho ďalej nemiešať so studenou vodou. Umiestnite bojler čo najbližšie k vodovodnej batérii a rúrku s teplou vodou obstarajte kvalitnou izoláciou po celej dĺžke. A používajte studenú vodu. Nemusíte sa studenou vodou priamo sprchovať, ale práčka môže prať aj pri nízkych teplotách.

14. Pozor, čo dávate k vykurovacím telesám

Všetky vykurovacie telesá ako sú radiátory, akumulačné kachle či priamovýhrevné konvektory, nezastavujte nábytkom ani cez ne nedávajte závesy. Na začiatku vykurovacej sezóny odvzdušnite radiátory. Dajte za radiátory a vykurovacie telesá tepelnoizolačnú fóliu. Najlepšou voľbou pre umiestnenie vykurovacích telies je pod oknami. Teplo stúpa nahor a mieša sa so studeným vzduchom, ktorý prichádza od okien. Dochádza tak k samovoľnej cirkulácii vzduchu.

15. Na čo treba dávať pozor pri klimatizácii

A ešte jedna rada: pri prevádzke klimatizácie zatvorte okná aj dvere v chladenej miestnosti, aby teplý vzduch zvonku nevnikal späť do miestnosti. V zime vetrajte len veľmi krátko. Na záver by som ešte zdôraznil, aby ste využili slnko ako zdroj energie, ktorý je stále zadarmo. Investície do solárnych panelov na ohrev vody alebo fotovoltických panelov pre výrobu elektriny je veľmi diskutovanou otázkou, ktorú je vhodné prebrať s odborníkmi.

01 - Modified: 2024-04-12 08:46:42 - Feat.: - Title: Maďari s vodíkom predbehli Sulíka. Revolučnú linku chcú vybudovať aj v bratislavskom Slovnafte (reportáž HN) 02 - Modified: 2024-04-11 12:36:16 - Feat.: - Title: Poslanci europarlamentu schválili reformu trhu s elektrinou, má chrániť spotrebiteľa pred kolísaním cien 03 - Modified: 2024-04-09 17:30:00 - Feat.: - Title: Veľké plány Slovenska zastavili ruské útoky na najväčší jadrový kolos Európy (Brífing HN) 04 - Modified: 2024-04-08 08:29:24 - Feat.: - Title: Plyn aj elektrina v minulom týždni na európskych burzách zlacneli 05 - Modified: 2024-04-03 15:15:02 - Feat.: - Title: Český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže posudzuje prevzatie dôležitého slovenského výrobcu tepla
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/poradenstvo, menuAlias = poradenstvo, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
13. apríl 2024 10:08