StoryEditor

Na čo si musíte dať pozor pri prenájme pôdy

30.08.2017, 13:59
Nájomné zmluvy na pôdu majú rôzne záludnosti. Chcete sa vyhnúť komplikáciám? Pamätajte na niekoľko vecí. Upozorňuje na to Alexander Bröstl ml., advokát.


1. Nový vlastník pozemku vstupuje do existujúceho nájomného vzťahu. Zákon o nájme poľnohospodárskych pozemkov upravuje minimálne aj maximálne doby trvania nájmu. Novému vlastníkovi to môže spôsobiť komplikácie. Advokát radí, aby ste si ešte pred kúpou pozemku preverili prípadnú existenciu nájomnej zmluvy a jej obsah. Päť- a viacročné nájmy môžu byť v katastri zapísané, je to však skôr výnimka. Ak je o tom zápis v katastri, dane obci platí užívateľ – teda družstvo, podnik alebo roľník.

2. Pozor na náhradné užívanie. Prostredníctvom tohto inštitútu sa v minulosti vymeriavali vlastníkom roztrúsených pozemkov, ktoré užívali družstvá, plochy zodpovedajúce ich výmere. Dostali pozemky vcelku, avšak na inom mieste. Časť týchto užívateľov cudzích pozemkov sa podľa Bröstla so stavom stotožnila natoľko, že sa cítia ako ich vlastníci dodnes. Takto môžete kúpiť alebo zdediť pozemky, na ktorých je vytýčené toto náhradné užívanie. Zákon postupne tento inštitút obmedzil a následne zrušil a zaviedol nový spôsob vydávania náhradných pozemkov. Napriek tomu spôsobuje problémy dodnes.

3. Prenajímanie spoluvlastníckych podielov. Zmluvy s predmetom nájmu typu podiel s veľkosťou 1/323 sú pri pôde bežné. V agrosektore sa považujú za platné, napriek tomu, že o užívaní spoločnej veci by mali podľa Občianskeho zákonníka rozhodovať všetci spoluvlastníci, a to nadpolovičnou väčšinou. Pri súčasnej rozdrobenosti pozemkového vlastníctva však nie je možné dosiahnuť stretnutie či dohodu všetkých. Postupne sa preto v praxi presadil názor, že platná je len nájomná zmluva uzavretá s osobou alebo osobami, ktoré majú viac ako 50-percentný podiel na pozemku. Bröstl si myslí, že v tomto by mali jednoznačné stanovisko prijať vyššie súdy, alebo očakáva rozumnú legislatívnu úpravu.

4. Náležitosti nájomnej zmluvy. Veľa nájomných zmlúv vymedzuje predmet nájmu len veľmi všeobecne – napríklad len výmery plochy a názov katastrálneho územia, bez parcelného čísla. Prípadne s parcelným číslom, avšak bez katastrálneho územia. Alebo obsahuje len celkovú výmeru prenajímaných pozemkov. Pri takýchto zmluvách, ktoré musia byť povinne v písomnej podobe, vzniká dôvodná pochybnosť o ich platnosti. Advokát preto odporúča, aby ste do zmluvy dali všetky údaje o pozemku v takom rozsahu ako sú v liste vlastníctva.

01 - Modified: 2024-03-22 12:57:52 - Feat.: - Title: Izrael oznámil rozsiahle zabratie pôdy na Západnom brehu Jordánu. Osady sú zdrojom napätia 02 - Modified: 2024-03-07 07:00:00 - Feat.: - Title: Kanadský študent namiesto platenia nájmu do školy pravidelne lieta. Ušetrí tak obrovské množstvo peňazí 03 - Modified: 2024-02-20 14:30:00 - Feat.: - Title: Poškodilo vám vyčíňanie počasia parcelu? Štát vám môže poskytnúť nižší nájom 04 - Modified: 2024-01-15 10:23:54 - Feat.: - Title: Za mesačný nájom zaplatíš aj tri priemerné slovenské výplaty. V týchto krajinách si za bývanie poriadne priplatíš 05 - Modified: 2023-12-15 23:00:00 - Feat.: - Title: Chcete premeniť poľnohospodársku pôdu na stavebnú parcelu? Nebude to zadarmo
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/obcan-a-majetok, menuAlias = obcan-a-majetok, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 09:32