Osobný bankrot nesmie byť podľa Martina Musila nástrojom na riešenie bežných finančných problémov. FOTO: IntrumFOTO: Intrum
StoryEditor

Vymaňte sa z dlhovej pasce

16.05.2022, 12:51

Súčasné krízové obdobie vyvolané najmä pandémiou koronavírusu a vojnovým konfliktom na Ukrajine ešte viac zhorší finančnú situáciu najmä v nízkopríjmových a ohrozených skupinách obyvateľstva. Ako sa vymaniť zo zadlženia a čo znamená osobný bankrot, aj na to sa HN pýtali prezidenta Asociácie slovenských inkasných agentúr Martina Musila.

Priblížili by ste hlavné ciele asociácie (ASINS)?

ASINS je záujmové združenie právnických osôb, ktoré vzniklo v roku 2010. Naším hlavným cieľom je zastupovať záujmy veriteľov, ale zároveň aj chrániť dlžníkov pred neprimeranými zásahmi zo strany inkasných spoločností. Presadzujeme zavedenie etických štandardov vymáhania, ako aj definovanie účinnejšej a férovej legislatívy pre všetky zúčastnené strany. V súčasnosti ASINS zastrešuje 15 spoločností, ktoré pokrývajú viac ako 90 percent inkasného trhu. Veľmi sa teším, že 19. a 20. mája sa stretneme na novej konferencii, ktorú organizujeme prvýkrát, a verím, že sa nám tu podarí vybudovať efektívnu networkingovú platformu určenú pre všetkých veriteľov a iné subjekty pôsobiace v oblasti pohľadávok a inkasa.

V ktorých oblastiach ste ako organizácia aktívni a prinášate pomoc tým, ktorí to reálne potrebujú?

Oblastí, v ktorých je asociácia aktívna, je viacero. V prvom rade sa snažíme poukazovať na dôležitosť férových vzťahov medzi veriteľmi a dlžníkmi. Pre fungujúcu ekonomiku je nevyhnutné, aby dlhy boli platené a aby sa veriteľ dokázal efektívne domôcť svojich neuhradených pohľadávok. Proces vymáhania však musí byť férový. Z pohľadu veriteľov sa snažíme najmä ovplyvňovať legislatívne prostredie.

Čo robíte smerom k občanom, ktorí sa dostali do problémov so splácaním dlhov?

Usilujeme sa podporovať finančné vzdelávanie, ale spolupracujeme aj so štátom v oblasti dlhového poradenstva. A pre členov asociácie nastavujeme pravidlá tak, aby vždy smerom k dlžníkom postupovali nielen v zmysle zákonných požiadaviek, ale tiež dodržiavali etické pravidlá a štandardy.

Aká je finančná situácia ľudí na Slovensku aj vzhľadom na zvyšujúce sa ceny, na rastúcu infláciu, koronakrízu, vojnovú situáciu na Ukrajine?

Finančná situácia sa nepochybne zhoršuje a je pravdepodobné, že sa ešte zhoršovať bude. Na veľkú časť obyvateľov negatívne zapôsobila už koronakríza, čo nakoniec ukazuje aj Barometer finančnej pohody realizovaný spoločnosťou Intrum, ktorá je členom ASINS. Barometer ukazuje, ako sa darí spotrebiteľom na Slovensku v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami. Iba piatim krajinám sa medziročne podarilo celkové skóre zlepšiť. Ostatné krajiny zaznamenali zhoršenie, čo aj bolo očakávané vzhľadom na koronakrízu a jej dosahy na ekonomiku. Slovensko sa, žiaľ, v celkovom hodnotení prepadlo až na predposledné 23. miesto. Aktuálne udalosti budú teda situáciu ešte zhoršovať, a to najmä v nízkopríjmových a ohrozených skupinách obyvateľstva.

Ktoré skupiny občanov najviac ohrozuje osobný bankrot?

Ako som už spomenul vyššie, osobný bankrot, ale aj dlhové problémy najviac ohrozujú nízkopríjmové skupiny obyvateľstva. Avšak ohrozenými nie sú len sociálne slabé skupiny. Môžeme očakávať finančné problémy aj u ľudí, ktorí napríklad precenili svoje finančné možnosti v predchádzajúcom období a realizovali napríklad investície, ktoré pri vyššom úrokovom zaťažení nebudú schopní finančne zvládať. Je však nevyhnutné povedať, že osobný bankrot má byť až úplne posledným riešením finančných problémov a nemôže byť považovaný za univerzálne riešenie akýchkoľvek fi...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = prakticke-hn/hnporadna, menuAlias = hnporadna, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 07:39