StoryEditor

20 otázok a odpovedí o stavbách

Ak chcete stavať či prestavovať svoje bývanie, musíte riadne dodržať všetky stavebné procesy. A tiež vedieť správne používať legislatívu, ktorú vám ukladá stavebný zákon. Na čo sa teda oplatí dať si pozor a aké novinky sa chystajú.

Radí Karolína Ducká, hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby 
1. Novinky v legislatíve
Aké novinky či zmeny chystáte v rámci stavebného zákona či stavebných úprav v ďalších mesiacoch?
Aktuálny zákon bol prijatý ešte v roku 1976 na realizovanie investičnej výstavby, prioritne štátnymi organizáciami. Po roku 1989 boli mnohé novely stavebného zákona prijaté s cieľom prispôsobiť vzťahy v procese výstavby týmto zmenám. Napriek úpravám je však neflexibilný a nevystihuje súčasné potreby v územnom plánovaní a vo výstavbe. Aj to je dôvod, prečo je v mnohých prípadoch nerešpektovaný a obchádzaný. Preto pripravujeme úplne nový, ucelený a moderný stavebný zákon.

2. Prioritné oblasti
Vymenujte najdôležitejšie oblasti v rámci stavebného zákona, ktorým budete venovať zvýšenú pozornosť.
Zákon upravuje vzťahy v dvoch základných oblastiach. V oblasti územného plánovania a v oblasti stavebného poriadku. Obidve navzájom úzko súvisia, ale zároveň ich výkon je úplne samostatný. Úlohou územného plánovania je vytvárať podmienky na realizáciu územného rozvoja a určovať zásady funkčného využívania a priestorového usporiadania územia. Toto je úloha pre samosprávy. O čo kvalitnejšie budú upravené podmienky na využívanie územia a umiestňovanie stavieb, o to jednoduchšie bude povoľovanie stavieb.

3. Prioritné oblasti rezortu
Veľa sa hovorí aj o preťaženosti stavebných úradov a nedodržiavaní lehôt z ich strany. Chcete k nejakej modernizácii pristúpiť aj v tomto smere?
Jedným z cieľov pri návrhu nových stavebných predpisov je zjednodušiť a urýchliť povoľovanie najmä drobných a jednoduchých stavieb stavebníkov fyzických osôb. Naplnenie tohto cieľa si vyžiada úpravu procesných povoľovacích postupov a s tým súvisiacu úpravu kompetencií orgánov verejnej správy vo výstavbe. Preto budeme hľadať také riešenia, ktoré budú mať širokú odbornú podporu a následne aj tú politickú.

Radí Barbora Ficeková, advokátska kancelária Ficek & Ficeková
4. Sťažnosť na úrady
Klienti sa často sťažujú na nečinnosť stavebných úradov – ako sa dá proti tomu brániť po právnej stránke?
Ak účastník územného či stavebného konania zistí, že stavebný úrad v jeho veci nekoná, má viacero možností, ako sa proti tomuto postupu brániť. Hoci sú stavebnými úradmi obce, túto činnosť realizujú ako prenesený výkon štátnej správy. Preto odvolacím orgánom proti jej rozhodnutiu je odbor obvodného úradu v sídle kraja. Ak ten nekoná, žiadateľ môže podať podnet na príslušný odbor okresného úradu v sídle kraja na postup podľa správneho poriadku. Okresný odbor v sídle kraja by mal ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-03-01 12:26:29 - Feat.: - Title: Čaputová podpísala novelu stavebného zákona. Jej účinnosť sa tak posúva o rok 02 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 03 - Modified: 2024-02-09 10:31:22 - Feat.: - Title: Novelu stavebného zákona prerokujú poslanci zrýchlene 04 - Modified: 2024-02-09 09:03:29 - Feat.: - Title: Poslanci otvorili piatkové rokovanie diskusiou o stavebnom zákone 05 - Modified: 2024-02-27 10:00:22 - Feat.: - Title: Aké podmienky treba splniť, ak žiadate o stavebné povolenie?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 13:40