StoryEditor

Časti živnostníkov paušál vyhovuje

21.02.2017, 23:00
Účtovníctvo môže tovar predražiť. Pozor na zle zaúčtované platby.

Nie ste ešte rozhodnutí, ako si budete dávať do priznania výdavky zo živnosti? Či v skutočnej výške alebo percentom z príjmu? Váhanie do poslednej chvíle nie je dobrým riešením.

„Mnohí živnostníci, ale aj iné samostatne zárobkovo činné osoby si takéto závažné rozhodnutie ponechávajú na poslednú chvíľu. Na koniec kalendárneho roka, prípadne sa touto témou zaoberajú až teraz, keď sa podávajú daňové priznania. Narážame aj na prípady, keď nie sú rozhodnutí ani tesne pred lehotou, teda 31. marcom,“ vraví Veronika Solíková z poradenskej firmy Účtovná jednotka. Na otázku, akým spôsobom uplatniť daňové výdavky v tohtoročnom priznaní, ste mali mať jasnú odpoveď už počas minulého roka. Vyhnete sa tak nepredvídaným situáciám, ktoré mohli počas roka nastať a donútia vás plánovaný spôsob uplatňovania výdavkov prehodnotiť.

Dva spôsoby zníženia dane
Znížiť základ dane o výdavky si môžete dvomi spôsobmi. Buď paušálnou sumou, alebo ich zdokladovať a uplatniť skutočné výdavky, ktoré ste vlani mali pri podnikaní. Ak sa rozhodnete pre paušálne výdavky, aj v tohtoročnom priznaní si môžete znížiť základ dane o 40 percent z úhrnu minuloročných príjmov z podnikania, pričom maximálna výška je limitovaná. Ak sa rozhodnete pre skutočné výdavky, tie musíte zdokladovať. Potrebná je na to daňová evidencia alebo vedenie účtovníctva, či už jednoduchého alebo podvojného.

„U živnostníka alebo inej SZČO prichádzajú do úvahy v zásade len daňová evidencia a jednoduché účtovníctvo, keďže podvojné účtovníctvo je vhodné skôr pre obchodné spoločnosti,“ vraví Solíková. Tieto v ňom totiž účtujú povinne. Pre živnostníka alebo inú SZČO môže mať podvojné účtovníctvo zmysel napríklad vtedy, ak má jeho podnikateľská činnosť väčší rozsah. A tiež, ak nedošlo z rôznych dôvodov k zmene právnej formy podnikania, napríklad zo živnosti na eseročku.

Skutočné výdavky musíte zd...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr 03 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 04 - Modified: 2023-12-31 11:12:28 - Feat.: - Title: Odhalili záhadu, prečo v úvode Simpsonovcov predavač skenuje Maggie. Dôvod ťa poriadne prekvapí 05 - Modified: 2023-12-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Vianočné sviatky sú miliardový trh. Koľko z príjmu minú Holanďania či Portugalci?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 12:46