StoryEditor

20 otázok a odpovedí o zmluvách

25.01.2017, 23:00
Ak chcete spísať darovaciu zmluvu alebo sa sťahujete do nového bytu a potrebujete spísať nájomnú zmluvu, mali by spĺňať všetky potrebné náležitosti. Radia vám experti z praxe.

Radí Mojmír Plavec, advokát

1. Závet či darovacia zmluva
Oplatí sa zanechať rodine závet alebo uzavrieť darovaciu zmluvu, čo odporúčate?
Darovaciu zmluvu treba chápať ako dvojstranný právny úkon. Na jednej strane je darca, ktorý sa rozhodne bezplatne prenechať nehnuteľnosť obdarovanému a na druhej obdarovaný, ktorý dar prijíma. Je teda zrejmé, že vôľu musia prejaviť obe zmluvné strany – darca aj obdarovaný. Základným predpokladom darovania je tiež jeho bezodplatnosť a ak je predmetom daru nehnuteľnosť, zmluva musí byť vyhotovená v písomnej forme. Darca vás musí tiež upozorniť na nedostatky, o ktorých vie. V opačnom prípade môžete dar vrátiť. Darca sa, naopak, môže domáhať vrátenia daru, ak by ste sa správali k nemu alebo členom jeho rodiny tak, že tým hrubo porušujete dobré mravy.

2. Majetok potomkom
Kedy je vhodnejšie zanechať deťom závet? Na čo treba myslieť?
Rodičia v ňom môžu sami určiť, čo ktoré dieťa po ich smrti nadobudne. Tu by však mali mať na pamäti zákonnú ochranu neopomenuteľných dedičov. Majetkové nároky im garantuje Občiansky zákonník. Maloletí potomkovia poručiteľa, nielen jeho vlastné deti, ale aj tie, ktoré si osvojil, musia dostať aspoň toľko, koľko predstavuje ich dedičský podiel zo zákona. Pokiaľ sú dedičmi plnoletí, musia dostať aspoň toľko, koľko predstavuje jedna polovica ich dedičského podielu zo zákona. Pokiaľ tomu závet odporuje, je v tejto časti neplatný. Odporúčam ho preto zriadiť u notára, ktorý dohliadne na jeho formálne náležitosti. Ide totiž o prísne formalistický právny úkon. Závet notár uloží do Notárskeho centrálneho registra závetov, čím zabezpečí, že sa nestratí a otvorí až pri dedičskom konaní.

3. Dožitie v byte
Môže si dať priamo do darovacej zmluvy darca aj výhradu, že chce napríklad v byte, ktorý daroval, alebo v rodinnom dome, dožiť?
Darovacia zmluva môže obsahovať povinnosť, ktorej podstatou je dožitie darcu v darovanej nehnuteľnosti. Vhodnejšou alternatívou je však zriadenie vecného bremena dožitia. Podstatou vecného bremena dožitia je právo oprávneného z vecného bremena užívať nehnuteľnosť a povinnosť povinného z vecného bremena toto užívanie strpieť. Najväčším rizikom v prípade vecného bremena je jeho nezavkladovanie do katastra nehnuteľností. Vecné bremeno totiž vzniká až vkladom do katastra, dovtedy je zmluva o zriadení vecného bremena len v rovine záväzkovo-právnej. V prípade, ak by došlo k predaju darovanej nehnuteľnosti pred zápisom vecného bremena do katastra nehnuteľností, nebolo by už ďalej možné vecné bremeno k nehnuteľnosti zapísať. Vecné bremeno, ktoré je zapísané na liste vlastníctva, prechádza aj na ďalších nadobúdateľov nehnuteľn...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-08-02 12:36:04 - Feat.: - Title: Asociácia nemocníc Slovenska žiada prehodnotiť zmluvy pre nemocnice na peniaze z plánu obnovy 04 - Modified: 2023-06-05 07:32:06 - Feat.: - Title: Chcete ochrániť svoj majetok? Advokát prináša 10 rád pre rodinné firmy, na čo si dať pozor 05 - Modified: 2023-06-02 08:09:01 - Feat.: - Title: Mnoho podnikateľov efektívne nechráni svoj majetok
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
03. máj 2024 08:45