StoryEditor

Akým autom sa oplatí ísť na služobku

18.01.2017, 23:00
Daň za vozidlá, ktoré patria zamestnancovi, platí firma len za mesiace, keď ich využívala na podnikanie.

Využívali ste vlastné vozidlo na pracovné cesty alebo vám zamestnávateľ požičiaval svoje? Kedy sa mu oplatilo využívať autá zamestnancov a kedy vlastné?

Všeobecne platí, že v prípade firemného vozidla si zamestnávateľ môže dať do daňových výdavkov daňové odpisy. Na druhej strane, ak vlani využíval cudzie vozidlá na pracovné cesty, môže si dať do výdavkov to, čo zamestnancom zaplatil ako takzvanú základnú náhradu za každý kilometer jazdy. Ako upozorňuje Peter Pašek, člen prezídia Slovenskej komory daňových poradcov, teoreticky si preto môže cez náhrady uplatniť do výdavkov vyššiu sumu, než je suma daňových odpisov pri vlastnom vozidle. Má to však háčik.

Cestovné náhrady
„Treba upozorniť, že za takýmito cestovnými náhradami sa skrýva aj ich reálna úhrada zamestnancom. Všeobecne teda môže platiť, že pri rozhodovaní pravdepodobne zaváži výška obstarávacej ceny vlastného vozidla a plánovaný čas jeho používania,“ myslí si Pašek. Pripomína tiež, že pri využívaní vlastných áut si firma môže dať do výdavkov len ich vstupnú cenu, čo je strop.

„Do úvahy treba zobrať aj daň z vozidiel. Tú v prípade, že využíva autá zamestnancov na pracovné cesty, platí len za mesiace, počas ktorých sa vozidlo zamestnanca použilo na jeho podnikateľské účely. Ak používal firemné autá, platí daň v plnej výške. Úľavu za obdobie dočasného nevyužívania vozidiel totiž zákon neumožňuje,“ upozorňuje Pašek.

Písomná dohoda
Zamestnanec musí mať so zamestnávateľom písomnú dohodu o tom, že môže používať svoje auto na pracovné účely. Ako upozorňuje hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková, len v takomto prípade zákon akceptuje v daňových výdavkoch zamestnávateľa cestovné náhrady do výšky, na kto...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 02 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 03 - Modified: 2023-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Cestujete na služobnú cestu vlastným autom? Od šéfa dostanete peniaze za každý prejazdený kilometer 04 - Modified: 2023-03-29 12:05:43 - Feat.: - Title: Cestujete za prácou mimo Slovenska? Tieto veci si môžete zaúčtovať do nákladov 05 - Modified: 2023-03-01 21:04:03 - Feat.: - Title: Rumunský premiér predstavil svojho nového poradcu, robota s umelou inteligenciou
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
26. apríl 2024 05:55