StoryEditor

Nezabudnite na cestnú daň. Všetko o termínoch a sadzbách nájdete v HN

15.01.2017, 16:20
Autor:
runrun
Termín na daň za auto sa nezadržateľne blíži. Máte v tejto povinnosti jasno? Na najčastejšie otázky vám odpovie naša pondelková príloha.

Ak používate auto na podnikanie, neprehliadnite termín 31. januára. Dovtedy musíte podať daňové priznanie k dani za vozidlo. V tejto lehote sa musí suma aj zaplatiť.

Ak by ste si neboli istí, či za vaše auto treba odviesť daň, odborníci to definujú jasne. Ak si uplatňujete náklady auta, či vystavujete na firmu cestovné a ďalšie daňové doklady, ide o auto využívané na podnikanie, teda podlieha dani. „Pokiaľ neúčtujete na firmu žiaden výdavok, napríklad na jeho opravu, ide o osobné vozidlo nepodliehajúce dani. A to aj vtedy, ak by ste ho mali napísané na meno,“ vysvetľuje napríklad daňový poradca Ján Artur Oberhauser.
Pri vypĺňaní daňového priznania za auto môžete naďabiť na niektoré problémy. Najčastejšie otázky vyvoláva dátum prvej evidencie auta alebo termín vzniku daňovej povinnosti. Návod, ako to zistiť, vám poradíme v prílohe Podnikanie v pondelkových HN - v téme, ktorá sa kompletne venuje podaniu priznania k dani za vozidlo.
V prílohe rozoberáme aj to, ako si určíte sadzbu v prípade svojho auta, kedy a o koľko si ju máte zvýšiť alebo znížiť oproti základnej ročnej sadzbe.
Nezabudnite, že živnostník, ktorý si podáva priznanie sám, teda nerobí mu ho účtovník alebo účtovnícka firma, má vyplniť len tri strany formulára. "Druhú stranu treba vynechať," uzatvára Patrícia Macíková, hovorkyňa finančnej správy.

Čo všetko nájdete v pondelkovej prílohe Podnikanie v HN:

- Ako podať priznanie za podnikateľské auto
- Aké sú sadzby dane za jednotlivé kategórie vozidiel
- Ako vyplniť tlačivo vrátane podrobností pri problematických kolónkach
- Ktoré časté chyby sa robia pri podávaní formulára
- Rady expertov, ako sa nepomýliť, plus rozhovor s odborníkom 

01 - Modified: 2024-04-24 14:00:02 - Feat.: - Title: Vyššia o desiatky percent: Spotreba áut na papieri nezodpovedá realite, ukazuje štúdia 02 - Modified: 2024-04-24 09:16:15 - Feat.: - Title: „Otec“ moderných škodoviek smeruje k Číňanom. Slovák dohliadne aj na tvary MG 03 - Modified: 2024-04-23 12:00:00 - Feat.: - Title: Keď začínajú drahé problémy: Čo nerobiť s turbomotorom a ako sa prejavujú problémy? 04 - Modified: 2024-04-23 09:10:00 - Feat.: - Title: Opel odhalil kompletne prepracované rodinné SUV. Väčšie, štýlovejšie a nielen elektrické 05 - Modified: 2024-04-22 13:21:18 - Feat.: - Title: Toyota prezrádza, aké chyby robia mladí vodiči najčastejšie. Zadarmo im pomôže
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 06:10