StoryEditor

Nové vyššie pokuty za daňové prešľapy

15.10.2016, 17:15
Autor:
(red)(red)(msa)(msa)
Zaujímavú novinku v pokutách má od roku 2017 priniesť novela zákona o dani z prímov. Hriešnikovi, ktorý sa neodvolá voči dodatočnej vyrubenej dani zostane aj možnosť namiesto dvojnásobnej zaplatiť iba bežnú pokutu.

Od roku 2016 platia pre daňovníkov vyššie pokuty, ak porušia niektoré z ustanovení daňových zákonov a tým priznajú nižšiu daň ako by mali. Pokuty môžu byť až 10 percent z dodatočne vyrubenej dane, a to za každý rok od pochybenia až do vyrubenia dodatočnej dane.

Pripravovaná novela zákona o dani z príjmov, ktorá po rokovaní vlády zamierila do Národnej rady, má od roku 2017 priniesť v oblasti pokút zaujímavú novinku. Na základe nej, daňovníkovi, ktorý neporuší žiadne konkrétne ustanovenie daňových zákonov bude daňový úrad môcť uložiť až dvojnásobnú pokutu, teda 20 percent ročne z dodatočnej dane, ak podľa daňových kontrolórov agresívnou daňovou optimalizáciou získal daňovú výhodu, ktorú by podľa zákona nemal dosiahnuť.

Kto vysvetlí, čo je agresívna daňová optimalizácia

V praxi však nie je zrejmé kedy je daňová optimalizácia už agresívna a kedy ešte nie. Posudzovanie je značne subjektívne. Je preto zvláštne, že za porušenie tohto nejasného pravidla by mali daňovníci platiť dvakrát vyššiu pokutu než za porušenie iných, dobre známych daňových pravidiel. Novinka sa má zatiaľ týkať oblasti transferového oceňovania, no nie je vylúčené, že jej použitie bude neskôr rozšírené.

Po novom však daňovému hriešnikovi ostane aj možnosť zaplatiť namiesto dvojnásobnej pokuty iba bežnú pokutu 10 percent ročne, a to v prípade ak sa proti vyrubeniu dodatočnej dane nebude brániť a voči rozhodnutiu daňového úradu sa neodvolá.

Odborníci kritizujú "pokuty za odvolanie"

“Pri kombinácii týchto nových pravidiel môžeme hovoriť o zavedení pokuty za odvolanie voči dorubeniu dane. Je pritom otázne či je takáto pokuta za odvolanie na hrane ústavnosti alebo za hranou ústavnosti, a teda v rozpore s ústavne garantovaným právom na súdnu a inú právnu ochranu“, Podľa názoru daňový poradca Miroslava Marcinčina z prezídia Slovenskej komory daňových poradcov:

Slovenská komora daňových poradcov, ktorá združuje viac ako 800 odborníkov, kontroverznú novinku kritizovala už pred aj počas medzirezortného pripomienkového konania k  novele zákona o dani z príjmov. Rovnako tak urobili aj niektoré významné obchodné komory, podnikateľské zväzy a združenia.

Podmienkou členstva v Slovenskej komore daňových poradcov a výkonu profesie je okrem vysokoškolského vzdelania a odbornej praxe aj odborná skúška pod dohľadom Ministerstva financií SR. Zo zákona sú členovia komory povinní dopĺňať si vzdelanie počas celej profesionálnej praxe. Vzťahuje sa na nich aj zákonná povinnosť ručenia za poskytované daňové poradenstvo. Z tohto dôvodu je ich zodpovednosť za škodu povinne krytá poistením. Tieto zákonné povinnosti nezameniteľne odlišujú daňových poradcov od ostatných odborníkov z oblasti finančných služieb.

01 - Modified: 2024-05-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Keď gazdinky kradnú milióny (komentár) 02 - Modified: 2024-05-02 15:55:23 - Feat.: - Title: "Nedodržiavajú zákon." SaS kritizuje odklad voľby kandidátov na sudcu Ústavného súdu 03 - Modified: 2024-04-28 18:18:58 - Feat.: - Title: V uliciach Tbilisi sa protestuje proti zákonu o zahraničnom vplyve. Mohol by zmariť členstvo v Únii 04 - Modified: 2024-04-25 16:46:35 - Feat.: - Title: Malatinec novelu o medveďoch podporuje, Stohlová ju nepovažuje za funkčnú a bezpečnú 05 - Modified: 2024-04-18 11:30:00 - Feat.: - Title: Pohlavie si budú môcť zmeniť už ako 16-roční. Švédsko jasnou väčšinou schválilo ľahšiu právnu tranzíciu
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 00:58