StoryEditor

V Nemecku neistota z finančných šokov

25.02.2003, 23:00

Nemecké banky sa pripravujú spolu s vládou, centrálnou bankou Bundesbank a finančnými kontrolnými úradmi na nové šoky. Neistotu v nemeckom finančníctve spôsobuje strach z teroristických útokov a vojna v Iraku. Nový systém s vopred stanovenými krokmi by nemal dať šancu náhode.
Ako uviedol denník Handelsblatt, nemecké finančníctvo sa v súčasnosti najviac obáva jediného, a to bankovej krízy. Zodpovední predstavitelia jednotlivých inštitúcii sú nervózni. Nezastaviteľné špekulácie o znížení likvidity a ľahkomyseľné porovnávanie s japonskou krízou už narobili mnoho škôd. Avšak vzhľadom na napätú situáciu sa chcú banky, burzy, spolková rada, kontrolné úrady a Bundesbanka spoločne vyzbrojiť proti externým šokom, ako je napríklad aj vojna v Iraku. Pri tejto spoločnej akcii však ide o rizikové situácie, ktoré nemajú nič spoločné s geopolitickou situáciou, avšak môžu ovplyvniť bankový sektor.
Riziká, aké nastali po útokoch z 11. septembra 2001, musia byť podľa finančníkov odstránené. Vtedy zostali mnohé banky v dôsledku výpadku búrz a zúčtovacích systémov zrazu s otvorenými pozíciami, ktoré potom museli zaistiť. V dôsledku toho musí byť zaistené, že burzy a finančné trhy zostanú otvorené aj v prípade katastrofy. Samotné banky majú už teraz dostatočné núdzové kapacity, ktoré neustále kontrolujú finančné kontrolné orgány. Už teraz sa pracuje na detailnom komunikačnom pláne pre prípad núdze.
Popri týchto technických záležitostiach však ide aj o zaistenie likvidity finančného systému. Musí byť presné určené, kto v prípade núdze bude podporovať zasiahnuté inštitúcie. Podľa vlády majú najväčšiu zodpovednosť za tento problém banky, ktoré musia presne odskúšať, ktorú časť ich portfólia a ktoré záväzky musia v danom momente vyrovnať.
No aj napriek starostlivým prípravám na externé šoky nevidia zodpovední ľudia akútne nebezpečenstvo pre stabilitu finančného systému. Platí to aj pre medzinárodné ratingové agentúry, ktoré hodnotia nemecké banky. "Vo všeobecnosti nevidíme nič, čo by ohrozovalo solventnosť a likviditu bánk," hovorí Stefan Best z agentúry Standard & Poor´s. Mnohí finančníci, napríklad aj člen vedenia Bundesbanky Edgar Meister, nevidia dôvod na núdzové plány týkajúce sa vlny bankrotov nemeckých bánk. "V súčasnosti v Nemecku neexistuje žiadna banková kríza. Aj v prípade krachu väčšej finančnej inštitúcie by to neznamenalo kolaps finančného sektora," hovorí Wolfgang Gerke, bankový odborník z univerzity Nürnberg/Erlangen. V takom prípade by sa začali podporovať ostatné bankové domy. Avšak aj napriek tomu všetkému patrí Nemecko podľa agentúry Standard & Poor´s medzi 15 z celkovo 80 kontrolovaných systémov, ktoré majú problémy s nadbytočnými kapacitami, vysokými nákladmi a čoraz vyšším úverovým rizikom.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
15. apríl 2024 23:47