StoryEditor

20 otázok pre ľudí s preukazom ŤZP

Príspevky na úpravu bytu či auta môžu uľahčiť život osobám s ťažkým zdravotným postihnutím. Na možnosti ako ich získať, vysvetľujú ľudia z praxe.

Odpovedá Jana Lukáčová, hovorkyňa Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny

1. Úprava bytu
Za akých podmienok môžem dostať príspevok na úpravu bytu?
Hradí sa z neho úprava existujúceho zariadenia bytu, vstupu a prístupu do bytu, prístupu k výťahu v bytovom dome. Nie však vybudovanie nového objektu alebo zariadenia, akými sú kúpeľňa, WC, plyn, kanalizácia, vodovod, ani úprava z dôvodu opotrebovania a prekročenia životnosti existujúceho zariadenia alebo opotrebovanie a prekročenie životnosti úpravy. Ide o bariéry, pre ktoré sa v byte alebo v rodinnom dome a v garáži nedokážete premiestňovať, orientovať, dorozumievať a zabezpečiť si sebaobsluhu.

2. Doklady k prestavbe
Aké doklady sú k prestavbe potrebné?
Musíte podať písomnú žiadosťna úrade práce, sociálnych vecí a rodiny podľa miesta svojho trvalého pobytu. Vhodné je, ak sa vopred budete informovať o všetkých náležitostiach, ktoré k žiadosti potrebujete. Vyžaduje sa aj komplexný posudok, podľa ktorého ste na úpravu odkázaný. Podmienkou je tiež, že máte v byte alebo v rodinnom dome trvalý pobyt alebo ste vlastníkom garáže. Garáž môže byť aj súčasťou nájomného bytu, nie však súčasťou zariadenia s celoročnou pobytovou sociálnou službou.

3. Vyplatenie peňazí
Príspevok na prestavbu som už v minulosti dostal. Môžem ho dostať znovu?
Ďalší peňažný príspevok na úpravu bytu, rodinného domu alebo garáže je možné poskytnúť po vyúčtovaní predchádzajúceho. Opäť na základe písomnej žiadosti. Možné je poskytnúť ho aj viackrát na rôzne úpravy bytu, rodinného domu alebo garáže, pričom súčet týchto peňažných príspevkov nesmie v období siedmich rokov presiahnuť 6 638,79 eura, ak boli príspevky poskytnuté na úpravu bytu alebo rodinného domu a 1 659,70 eura, ak na úpravu garáže. Výška sa určí percentuálnousadzbou v závislosti od ceny potrebnej úpravy a vášho príjmu. Zohľadňuje sa cena stavebných prác, materiálov a zariadení, najviac v sume ustanovenej v zozname stavebných prác, stavebných materiálov a zariadení. Nárok na jeho výplatu vzniká až právopl...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-10 12:33:03 - Feat.: - Title: Pri žiadosti o opatrovanie sa posudzuje nielen zdravotný, ale aj sociálny stav 02 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ak ste ŤZP, spozornite. V roku 2026 dostanete nové preukazy, takto budú vyzerať (+ vzor) 03 - Modified: 2024-02-25 10:23:38 - Feat.: - Title: Britské múzeum hľadá fanúšika Taylor Swift. Chce mu zveriť úlohu oficiálneho poradcu, toto všetko bude mat na starosti 04 - Modified: 2024-01-25 18:30:33 - Feat.: - Title: Trumpov exporadca Navarro odsúdili na štyri mesiace väzenia kvôli pohŕdaniu kongresom 05 - Modified: 2024-01-15 10:00:02 - Feat.: - Title: Máte zdravotné postihnutie? V týchto prípadoch máte nárok na kompenzácie
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
19. apríl 2024 02:47