StoryEditor

Chcete lacnú letenku? Poradíme, ako sa k nej dostať

30.04.2017, 00:56
Chcete si výhodne rezervovať letenku? Zrušiť let alebo cestujete na svadobnú cestu už pod novým menom? Prinášame vám niekoľko praktických rád.

Tu je ešte niekoľko prípadov, ktoré vás pred odletom môžu zaskočiť:

Prípad prvý: Letíte na svadobnú cestu pod novým priezviskom a s novým pasom, ale letenku ste si kúpili už skôr. Nezabudnite si pribaliť aj sobášny list.

„Ak mala cestujúca zakúpenú letenku na svoje pôvodné priezvisko a na letisku sa identifikuje cestovným dokladom s novým priezviskom po svadbe, a teda aj iným číslom dokladu, sobáš preukáže personálu sobášnym listom,“ vraví Veronika Ševčíková, hovorkyňa letiska. Letiskový personál vám vystaví bez poplatku novú palubnú vstupenku už s novým menom. Ak však sobášny list pri sebe nemáte, budete musieť platiť nemá poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti. „Cestujúca však môže zmenu priezviska sobášom vydokladovať aj dodatočne a letecká spoločnosť poplatok sa zmenu priezviska refunduje,“ ubezpečila Ševčíková.

Tento postup platí, aj ak si kúpite letenku už pod novým priezviskom, ktoré ste získali sobášom, ale nestihli ste si vybaviť nový pas alebo občiansky preukaz.

Rada: V oboch prípadoch je ideálne vopred kontaktovať leteckú spoločnosť cez kontaktné centrum – e-mailom, cez online chat alebo kontaktný formulár na webe alebo telefonicky a zmenu priezviska a čísla cestovného dokladu vopred leteckej spoločnosti nahlásiť. Rovnako aj, ak ste menili priezvisko po rozvode alebo z iných dôvodov.

Prípad druhý: Nemôžete letieť, a preto letenku darujete alebo predáte inému, prípadne chcete stornovať. Pripraviť si treba peniaze na poplatok.

„Zmena mena cestujúceho na letenke zakúpenej pôvodne na iné meno je možná, avšak za poplatok podľa cenníka leteckej spoločnosti,“ upozorňuje ďalej hovorkyňa letiska.

Možná je aj zmena dátumu, času alebo miesta odletu alebo príletu. Rovnako si letecké spoločnosti za tento úkon účtujú poplatky.

Ak ste si kúpili letenku, môžete zmeniť dátum, čas, meno cestujúceho aj linku, ale nie je možné celú letenku stornovať a vrátiť cenu za letenku. Možné je to, len ak máte biznis letenku, v rámci ktorej letecká spoločnosť takúto službu poskytuje. Alebo, ak ste mali stornovanie letenky poistené.

01 - Modified: 2024-03-04 12:39:23 - Feat.: - Title: Známy britský portál vychválil Bratislavu do nebies. Lákajú na lacné pivo, hrady a nízke ceny leteniek 02 - Modified: 2024-03-02 12:39:23 - Feat.: - Title: Od Škótska až po Turecko. Uži si jarné prázdniny a využi najlacnejšie letenky z najväčších slovenských miest 03 - Modified: 2024-02-26 14:15:48 - Feat.: - Title: Ryanair zvýši počas letnej sezóny ceny leteniek, chýbajú mu lietadlá. Šéf firmy ukázal na Boeing 04 - Modified: 2024-02-03 10:30:00 - Feat.: - Title: S týmito aerolinkami nemusíš pred cestou stresovať. Prinášame zoznam najbezpečnejších letov na svete 05 - Modified: 2023-12-06 11:34:55 - Feat.: - Title: Aerolinky budúci rok čakajú stabilizáciu ziskov, ale aj vyššie náklady
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 16:39