StoryEditor

Fúzia búrz v Berlíne a Brémach

16.03.2003, 23:00

Nemecké regionálne burzy v Berlíne a Brémach chcú fúzovať a tým začať novú históriu nemeckých búrz. V čoraz viac sa zvyšujúcom konkurenčnom prostredí sa tak tieto dve burzy chcú vydať novou cestou. Následne chcú vytvoriť v spolupráci s bankami a európskou divíziou americkej technologickej burzy Nasdaq novú burzu, ktorá by čiastočne prebrala trhový podiel burzy vo Frankfurte. Avšak otáznou zostáva jednak úspešnosť tohto projektu, ako aj zotrvanie regionálnych búrz. Okrem Frankfurtu sa o priazeň investorov uchádza ešte 7 regionálnych búrz v Stuttgarte, Berlíne, Düsseldorfe, Mníchove, Hamburgu, Hannoveri a Brémach. Ako uviedol denník Handelsblatt, veľké burzy hľadali svoje východiská v alianciách, zatiaľ čo malé burzy sústreďovali okrajové segmenty a malých investorov. V minulosti sa decentralizovaný burzový systém opodstatňoval tým, že aj stredné podniky majú právo získať rizikový kapitál. Takisto spolkové krajiny chceli zachovať tradičné obchodné miesta, nezávisle od úspešnosti, aj z dôvodu prestíže.
Provinčné burzy boli často aj priekopníkmi, keď išlo o služby pre malých investorov. Zvýšil sa čas obchodovania, zlacnelo zadávanie príkazov a zaviedla sa garancia ceny. Frankfurt sa z tohto dôvodu musel v niektorých aspektoch prispôsobiť. No aj napriek tomu sa Frankfurt stával čoraz silnejším, čo mu umožňoval hlavne obchodný systém "Xetra". Približne 90 % všetkých obchodov s akciami sa uskutočňuje práve na tejto burze. Problémom je aj to, že banky sa v súčasnosti zameriavajú na zníženie nákladov a tak niektoré príkazy neuskutočňujú na burze, ale medzi sebou. Samozrejme, aj tu má Frankfurt svoje prsty.
Podľa hesla "proti burzovej monokultúre a viac radosti pre investorov" začínajú regionálne burzy bojovať novými modelmi proti tomu, aby boli vytlačené úplne na okraj. Bavorská burza, napríklad, začiatkom mája spustí svoju elektronickú obchodnú platformu "Max one", ktorou chce Mníchov zabezpečiť likviditu a spravodlivé kurzy aj pre akcie s nižšou kapitalizáciou. Burza v Düsseldorfe už spustila nový obchodný systém pod názvom "Quotrix". Tento je zameraný hlavne pre aktívnych investorov, ktorí majú záujem obchodovať dlhšie a okamžite urovnať obchody. Vďaka segmentu derivátov "Euwax" sa stali v tejto oblasti vodcami na trhu. V januári dokonca začali penzijným obchodným segmentom "Bond - X", ktorý má súkromným investorom priniesť výhody pri príkazoch týkajúcich sa obligácií. Ale ktorý model zostane, to nikto nevie. Regionálni manažéri búrz to nechávajú na konkurenciu. Podľa názoru Mníchovskej burzy zostanú na konci traja.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 22:26