StoryEditor

Vďaka deťom môžete mať podstatne vyšší dôchodok

26.08.2021, 15:18
Navrhovaná novela by mala od januára zmeniť spôsob potvrdzovania péenky, upraviť výšku rodičovskej penzie či predĺžiť ochrannú lehotu pre tehotné ženy. Aktuálne je nový zákon o sociálnom poistení v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

1. Dočasná pracovná neschopnosť
Pre zníženie administratívnej záťaže by sa od 1. januára 2022 mala dočasná práceneschopnosť potvrdzovať elektronicky. Tlačivo, ktoré dnes vydáva lekár, by sa tak malo prestať používať.

2. Peniaze na inom účte
Od 1. januára 2022 bude môcť Sociálna poisťovňa vyplácať aj krátkodobé dávky sociálneho poistenia na bankový účet alebo adresu, ktorú si určí príjemca sám. Ide napríklad o nemocenské dávky či dávky v nezamestnanosti.

3. Tehotné ženy
Novela zákona by mala po schválení od 1. januára 2022 opätovne zaviesť ochrannú lehoty pre ženy, ktoré otehotneli v období 180 dní od zániku nemocenského poistenia. Ženám, ktorým zanikne nemocenské poistenie, napríklad z dôvodu skončenia pracovného pomeru, začne plynúť ochranná lehota po dobu ôsmich mesiacov od začiatku 42. týždňa pred očakávaným dňom pôrodu.

4. Rodičovský dôchodok
Podľa nového zákona by po schválení začal existovať aj takzvaný rodičovský dôchodok. Nárok na rodičovský dôchodok a jeho výplatu by tak vznikol v ďalšom roku rodičovi dieťaťa a poistencovi, ktorému bolo dieťa zverené do starostlivosti nahrádzajúcej starostlivosť rodičov. Zároveň však musí platiť, že rodičovský dôchodok môže dostať osoba vtedy, ak poberá starobný dôchodok, invalidný dôchodok vyplácaný po dovŕšení dôchodkového veku alebo výsluhový dôchodok vyplácaný po dovŕšení dôchodkového veku a ak bolo dieťa dva roky pred príslušným kalendárnym rokom dôchodkovo poistené a súhlasilo v zákonom stanovenej lehote s výplatou rodičovského dôchodku. Výška rodičovskéh...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2017-01-27 13:29:19 - Feat.: - Title: Zvýšenie nemocenskej dávky? Žiadosť netreba 02 - Modified: 2017-01-11 22:11:26 - Feat.: - Title: 20 otázok a odpovedí o péenkách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
18. apríl 2024 18:40