StoryEditor

Investori opäť objavili zlato

11.12.2002, 23:00

Cena zlata začína opäť stúpať. Posledné týždne sú v znamení najvyšší kurzov od júna tohto roku. Cenu zvyšujú popri krátkodobých aj dlhodobé trendy, ako je koniec termínovaných kontraktov. Súkromní, ako aj inštitucionálni investori opäť stavajú na zlato. Cenu zlata zdvihli podľa denníka Handelsblatt aj neustále obavy z vojnového konfliktu v Iraku a neočakávaný odchod Paula O´Neilla z postu amerického ministra financií. V utorok stála unca zlata necelých 323 USD po tom, čo sa dostala až na úroveň takmer 330 USD. Podľa Paula Walkera, odborníka z firmy Gold Fields Mineral Services, by sa mohla cena zlata vzhľadom na obavy z vojnového konfliktu vyšplhať na 335 až 340 USD za uncu. Medzitým však môže cena klesnúť až na úroveň 300 USD.
Podľa Markusa Mezgera, národohospodára z banky Baden-Württenbergische Bank, iracká kríza ovplyvní cenu zlata len krátkodobo. Dlhodobé následky očakáva skôr v dôsledku odchodu P. O´Neilla. V súčasnosti však ešte nie je známe, aký postoj zaujme ku kurzu dolára, eura, jenu ako aj k cene zlata jeho nástupca John Snow. Rozhodujúcou úrovňou bude nateraz 330 USD za uncu. Tu sa totiž počas minulých týždňov vytvorila podľa M. Mezgera psychologická hranica. Ak však cena zlata prekoná túto hranicu, z technického hľadiska nebudú žiadne obmedzenia na ďalší rast. V tomto prípade by mohla podľa Handelsblattu s odvolaním sa na výroky M. Mezgera cena preraziť hranicu až 400 USD.
P. Walker si však myslí, že priveľa účastníkov trhu je zameraných práve len na krátkodobé faktory a berú zlato ako bezpečnú investíciu v čase krízy. Podceňuje sa však vplyv ukončenia termínovaných kontraktov, prostredníctvom ktorých sa producenti zlata zabezpečovali proti cenovým výkyvom. Vzhľadom na to musia najväčšie koncerny kupovať zlato na trhu. To viedlo k tomu, že v roku 2001 bol celosvetový dopyt po zlate na úrovni 150 ton. Tohto roku by sa mal tento dopyt rozšíriť o ďalších 380 ton. Prostredníctvom spotových operácií, ktoré tvoria približne 10 % celkového svetového dopytu po zlate, a zníženým dopytu výrobcov šperkov by sa tak dopyt mohol vyrovnať na ideálnu úroveň. Vzhľadom na vysoký dopyt si P. Walker myslí, že aj bez obáv z vojnového konfliktu by cena bola na úrovni 310 USD za uncu.
Kritická môže byť však situácia v tom prípade, že ukončenie termínovaných kontraktov a oživenie dopytu po zlate zo strany výrobcov šperkov budú časovo nerovnomerné. V tomto prípade by bol trh závislý od dopytu investorov, medzi ktorými sú v poslednom čase aj súkromné osoby. Po dlhom čase sa však začali k zlatu obracať aj inštitucionálni investori.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 02:54