7e9136fef5eac6dfb753b67e1e55d727.jpgDreamstime
StoryEditor

Šetrite svoj rozpočet. Kupujte použité veci

10.03.2016, 23:00
Bicykel z druhej ruky či zreštaurované staré kreslo. Pozrite sa, kde sa oplatí nemíňať peniaze na nové veci.

Šetriť rodinné financie môžete aj tak, že nebudete v niektorých prípadoch kupovať veci nové, ale z "druhej ruky". Úspora môžet predstavovať 50 až 75 percent oproti novému výrobku.

Kedy sa oplati zaobstarať si radšej použitý kus? Pokiaľ viete, že napríklad náradie budete využívať často a aj tak ho sami časom zničíte, nemá vyznam priplácať si za nový kus.

A ak náhodou natrafíte na mimoriadne zachovalé kusy, o ktoré sa predcházajúci majiteľ vzorne staral, nie je lepšie riešenie.

Portál o osobných financiách Kiplinger prináša niekoľko tipov na veci, ktoré sa oplatí kúpiť ako zánovné.

  • Nábytok

Starožitníctva, predaje pozostalovsti, ale aj obyčajné starinástva. Tam všade môžete naraziť na originálne a cenovo dostupné kusy nábytku.Treba si však dať pozor pri starých matracoch, pohovkách a kreslách. Nepríjemne vás môže prekvapiť rôzny druh hmyzu a v drevenom nábytku aj roztoče. Nábytok sa oplatí pred použivaním ošetriť a renovovať.

  • Elektronika

Chcete byť medzi prvými, kto má najnovšie technologické vychytávky? Za to si priplatíte. Ak však budete trpezliví, prinesie vám to peknú úsporu. Stačí počkať, kedy technologickí nadšenci začnú predávať svoje takmer nové telefóny a tablety, pretože ich budú chcieť vymeniť za ďalšiu novinku na trhu. Takéto zariadenia zvyčajne sú ešte v záruke a ušetriť môžete aj polovicu pôvodnej sumy.

  • Svadobné šaty

Či ide o stužkovú, galavečer alebo svadbu, každý sa chce obliecť pekne. Nemusí to ale znamenať, že drahú róbu alebo oblek si musíte kupovať. Špeciálne u žien, ktoré si málokedy chcú obliecť na rovnakú príležitosť tie isté šaty, je vhodné si ich aj požičať, prípadne vymeniť.

  • Knihy a učebnice

Antikvariáty aj súkromné výpredaje sú plné paperbackov, ktoré boli párkrát čítané. Zvláštnu kategóriu tvoria učebnice, ktoré sa "dedia" zo študenta na študenta. Študentský rozpočet treba šetriť. Ponuky kníh, učebníc a skrípt na predaj nájdete po každom semestri či školskom roku na študentských weboch.

  • Hudobné nástroje

Možno chcete skúsiť hrať na gitaru, alebo vaše dieťa túži po klavíri. Rozhliadnite sa preto po cenovo dostupných použitých kusoch. Kým sa nerozhodnete, že hudobná kariéra je spôsob, ktorým sa chcete živiť, bude vám stačiť aj nástroj z druhej ruky.

01 - Modified: 2024-04-15 08:30:00 - Feat.: - Title: Drahé palivo na pumpách? Poradíme vám, ako dokážete znížiť spotrebu vášho auta 02 - Modified: 2024-03-16 12:30:00 - Feat.: - Title: Tieto veci doma robí každý z nás, ročne nás stoja desiatky eur. Pozri si, ako ušetriť v domácnosti, intráku či podnájme 03 - Modified: 2024-02-16 10:01:49 - Feat.: - Title: Rozmýšľate ako ušetriť? Ponúkame vám 12 tipov 04 - Modified: 2024-01-13 09:06:21 - Feat.: - Title: Slováci sa prispôsobujú inflácii. Polovica chce šetriť, iný viac investovať 05 - Modified: 2024-01-01 10:00:00 - Feat.: - Title: Máte záujem uľahčiť vášmu rodinnému rozpočtu? Tu je desať tipov, ako ušetriť na energiách
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
01. máj 2024 20:47