StoryEditor

Zmena dodávateľa v praxi. Do jedného mesiaca to nestihnete

26.03.2014, 09:30
Ak dáte výpoveď svojmu dnešnému dodávateľovi do konca marca, nového môžete mať od mája.

Ako zmeniť dodávateľa elektriny či plynu:

1. Výber nového dodávateľa

Vyberte si dodávateľa, ktorý vám vie ponúknuť lepšiu cenu a podmienky ako doterajší. Pri cenovom prieskume sa však oplatí osloviť aj jeho.


2. Podpísanie novej zmluvy

S vybraným dodávateľom uzavriete zmluvu. S ňou zároveň podpíšte aj splnomocnenie, na základe ktorého za vás nový dodávateľ vybaví celý administratívny proces zmeny. Splnomocnenie nie je povinné, v praxi vám to však ušetrí čas. 


3. Podanie výpovede starému dodávateľovi

Pri zmluve na dobu neurčitú je zo zákona výpovedná lehota jeden mesiac. Preto si treba poriadne prečítať zmluvu so súčasným dodávateľom. Ak je totiž uzavretá na dobu určitú, musíte sa riadiť tým, čo je v zmluve dohodnuté. Ako je možné zmluvu ukončiť skôr, či zmluva zanikne automaticky po uplynutí doby, na ktorú bola uzavretá, alebo či sa zmluva automaticky nepredlžuje, ak zmluvu do určitého dátumu neukončíte. 


4. Oznámenie zmeny

Nový dodávateľ oznámi zmenu na základe splnomocnenia prevádzkovateľovi distribučnej siete. Urobiť to musí najneskôr 21 dní pred dňom zmeny. Zo zákona totiž musí proces zmeny trvať maximálne 20 dní. Ak splnomocnenie dodávateľovi nepodpíšete, musíte tak urobiť sami. 


5. Prijatie žiadosti

Prevádzkovateľ distribučnej siete následne informuje pôvodného dodávateľa o prijatí žiadosti o zmene.


6. Vykonanie odpočtu

Distribučná spoločnosť ku dňu zmeny zistí stav vášho elektromera či plynomera. 


7. Potvrdenie zmeny

Ak boli splnené všetky podmienky, distribučná spoločnosť potvrdí zmenu dodávateľa. Najčastejšie tak robí poštou. Medzi podmienky patrí napríklad aj vyrovnanie nedoplatkov či všetkých faktúr. 


8. Energie od nového dodávateľa 

Aj keď zmena dodávateľa po prijatí tretieho energetického balíčka je jednoduchšia a má trvať mesiac, v praxi sa stíha celý proces do dvoch mesiacov. Ak máte zmluvu na dobu neurčitú a výpoveď dáte do konca marca, lehota začína plynúť 1. apríla. Keďže zmena trvá maximálne 20 dní, nový dodávateľ vám elektrinu či plyn bude dodávať najskôr od 1. mája. 


9. Možnosť odstúpenia od zmluvy

Ak si zmenu dodávateľa rozmyslíte, po podpísaní máte ešte 14 dní na to, aby ste od zmluvy stihli odstúpiť. 

Špecifiká pri zmene dodávateľa


Odpočet pri zmene dodávateľa elektriny

Pre odberné miesto s meraním typu A vykoná diaľkový odpočet stavu elektromera. Pre odberné miesto s meraním typu B určí spotrebu podľa skutočne nameraných hodnôt. Pre odberné miesto, ktoré nie je vybavené priebehovým meraním (meranie typu C – všetky domácnosti), určí prevádzkovateľ distribučnej sústavy typový diagram odberu a oznámi ho subjektu zúčtovania aj novému dodávateľovi elektriny najneskôr sedem dní pred dňom zmeny dodávateľa elektriny. Prevádzkovateľ sústavy odovzdá dotknutým subjektom zúčtovania alebo dodávateľom elektriny údaje o spotrebe elektriny pre odberné miesto ku dňu zmeny do desiatich pracovných dní odo dňa jej vykonania.

Odpočet pri zmene dodávateľa plynu

Pokiaľ pôvodný alebo nový dodávateľ plynu nepožiada prevádzkovateľa sústavy o údaje o stave meradla odberných miest s meraním typu C, údaje o dodávke plynu sa pri zmene dodávateľa plynu
stanovia na základe údajov určených typovým diagramom dodávky alebo údajov nahlásených
odberateľom plynu prostredníctvom nového dodávateľa plynu do piatich dní od dátumu účinnosti zmeny dodávateľa plynu. Zmena dodávateľa plynu nadobúda účinnosť k prvému dňu kalendárneho mesiaca.

01 - Modified: 2006-03-14 12:52:00 - Feat.: 0 - Title: V Košiciach a okolí bol jeden z najveternejších dní tejto zimy
01 - Modified: 2024-04-30 14:13:44 - Feat.: - Title: Európska zelená energetika má problém. Spoločnosti sa presúvajú do USA 02 - Modified: 2024-04-11 20:10:13 - Feat.: - Title: Dnešné útoky na ukrajinskú energetiku boli odvetou za tie na ruskej pôde, povedal Putin 03 - Modified: 2024-04-05 08:39:01 - Feat.: - Title: Neefektívne a nehospodárne. Štát musí zmeniť legislatívu k postupom v energetike počas krízy, upozorňuje NKÚ 04 - Modified: 2024-03-25 14:22:33 - Feat.: - Title: Ideológia nemá nič spoločné s dodávkami energií, vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Szijjártó v Rusku 05 - Modified: 2024-03-27 07:30:00 - Feat.: - Title: Je biely vodík palivom budúcnosti? Svätý grál klímy nás môže zbaviť energetických problémov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
04. máj 2024 08:46