StoryEditor

Ak ste v strate, čakajú vás ešte vyššie dane

26.10.2014, 19:00
Firmy si už nemôžu straty likvidovať v ľubovoľnej výške, ale len rovnomerne a namiesto siedmich rokov iba štyri.

O stovky až tisícky eur sa môžu firmám za tento rok zvýšiť dane, ak budú podnikať so stratou alebo si staršie straty nestihli v minulosti odpísať. Napríklad ak investovali do technológií, ktoré im zisk neprinesli okamžite, ale až o niekoľko rokov. Vláda totiž zmenila pravidlá odpisovania daňových strát.
Opatrní by preto mali byť hlavne podnikatelia, ktorí chcú investovať ešte do konca tohto roka. Lebo ak sa dostanú do straty, v ďalšom období si ju už budú ťažšie odpisovať ako doteraz.  



Kto investuje, mal by aj odpisovať

„My však musíme neustále investovať, pretože chceme byť konkurencieschopní a následne aj odpisovať, aby sa nám peniaze vrátili,“ hovorí o svojej firme na výrobu farieb a omietkových zmesí jej konateľ, ktorý nechce byť menovaný (meno spoločnosti a podnikateľa máme v redakcii).
Podľa neho je chyba, že štát pri zmenách daňových zákonov neskúma, akej veľkej skupiny podnikateľov a akého typu firiem sa zmeny dotknú a poškodia ich. „Zo strany vlády by bolo korektné, že ak v niečom pravidlá podnikania sprísni, tak iné by mala zmierniť. Tak sa to robí vo vyspelých štátoch,“ dodal konateľ. 

O koľko jeho firma zaplatí po zmene pravidiel odpisovania na daniach viac, nevie ešte povedať. Odporúča však, aby sa štát pri konsolidácii verejných financií nezameriaval len na rast daní, ale riešil aj problémy platobnej neschopnosti firiem, aby ich poctiví podnikatelia mali z čoho platiť. „Ak sa nezlepší podnikateľské prostredie, problémy s vymáhaním pohľadávok ostanú a dane nebude z čoho odvádzať,“ dodal konateľ.  

Čo hovorí expert

Daňové straty si podnikatelia od tohto roku nebudú môcť dať do nákladov postupne sedem rokov a v každom z nich vo výške, ktorú si sami určia. Zákon im na to „dáva“ len štyri roky, pričom odpisovanie musí byť rovnomerné, teda v každom roku iba po štvrtine.
„Vo väčšine firiem tak nastane situácia, že nebudú mať možnosť odpočítať časť straty, lebo to nestihnú. To spôsobí vyššie daňové zaťaženie, ktoré v čase krízy, keďže v mnohých firmách stále pretrváva, nie je najlepším riešením,“ upozornila Ľubica Stanovská, odborníčka na účtovníctvo spoločnosti Agentúra PRO.  


                  Čo nájdete v pondelkovej prílohe Hospodárskych novín Podnikanie

Nové pravidlá na odpisovanie daňových strát pre firmy aj živnostníkov

Čo so starými, neodpísanými stratami

Zvýšia nové pravidlá dane? Ak nestihnete odpisy, tak áno

Ako odpisujú straty firmy v ostatných štátoch Európskej únie 


Prílohu si môžete jednoducho objednať pomocou pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.

 

01 - Modified: 2006-11-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HNClub
01 - Modified: 2024-04-05 05:53:29 - Feat.: - Title: Pistáciová a čokoládová? Firemné hodnoty nie sú zmrzlina 02 - Modified: 2024-04-01 08:33:25 - Feat.: - Title: Firmy majú problém udržať krok s aktualizáciami softvéru VPN, upozorňuje Eset 03 - Modified: 2024-04-12 09:00:50 - Feat.: - Title: Máte v pláne odkázať niekomu majetok? Držte sa týchto pravidiel 04 - Modified: 2024-03-22 17:00:00 - Feat.: - Title: Konkurzy stúpli na Slovensku na historické maximum. Najväčší úpadca v pyramídovej schéme utopil 50 miliónov 05 - Modified: 2024-03-18 12:55:48 - Feat.: - Title: FOTO Takto železnice rozpredávajú majetok. Nekvalitné fotky, zničené nehnuteľnosti pod cenu a pozemky za pár šupov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 08:43