StoryEditor

Dvadsať rokov vo firme a potom vyhadzov. Takto sa dnes hľadá práca

08.01.2015, 16:13
Autor:
zubzub
Pracovný trh sa zmenil a ľudia vo vyššom veku, ktorí strávili u jedného zamestnávateľa roky, z toho môžu byť v šoku. Metódy hľadania práce sa zmenili.

Staré praktiky zháňania práce, napríklad cez inzeráty, na ktoré boli ľudia v minulosti zvyknutí, sú zrazu úplne mimo. Množstvo inzerátov, špeciálne na vysokokvalifikované pozície, na hlavných pracovných portáloch rapídne ubúda.

Stačí však pár trikov a o pár dní začnete chodiť po pohovory bez toho, aby ste odpovedali na jediný inzerát. Čo vám teda pomôže?

Vytvorte si online prezentáciu

Personalistov a headhunterov, ktorí brázdia vody internetu a hľadajú zamestnancov na rôzne pozície v rozličných profesiách, je stále viac. Rovnako, ako sa mení spôsob hľadanie práce, sa mení aj zháňanie zamestnancov. Personalisti sú školení tak, aby vedeli, ako špecialistov v rôznych odboroch v online svete kontaktovať. Pokiaľ však o sebe nedáte vedieť, situáciu personalistom neuľahčujete, ba čo viac, bránite tomu, aby vám pracovné ponuky prichádzali.

Najefektívnejším spôsobom, ako sa na o vás svet môže dozvedieť, je profil na niektorej zo sociálnych sietí. Najlepšie asi urobíte, ak si vyberiete napríklad profesijnú sieť LinkedIn. Tu si vytvoríte profil, ktorý je vlastne akýsi online životopis. Táto sieť je od roku 2012 v češtine, takže nič nebráni ani ľuďom bez znalosti cudzieho jazyka si takúto prezentáciu založiť.

Profil vyplňte poctivo

Pokiaľ na seba chcete upozorniť ako na kvalitného účastníka trhu práce, venujte vytvoreniu profilu aspoň toľko času, koľko by ste dali vášmu životopisu. Nezabudnite na kvalitnú fotografiu, titulok, sekciu súhrnu a hlavne na časť popisujúcu vašu kariérnu históriu.  Personalisti vás môžu nájsť na základe kľúčových slov, ktoré reprezentujú vaše znalosti, skúsenosti, pracovné pozície... Preto dbajte na to, aby ste týchto slov použili vo svojom profile čo najviac.

Keď sa však povie sociálna sieť, väčšina ľudí si zrejme predstaví Facebook. Ten síce vedie v počte používateľov, no radí sa medzi takzvané privátne sociálne siete. To, samozrjeme, nebráni personalistom tento kanál na vyhľadávanie zamestnancov využívať. Kvôli svojej štruktúre, ktorá neponúka možnosť podrobne zadávať údaje o vašich skúsenostiach, sa však pre priame vyhľadávanie nehodí tak, ako napríklad LinkedIn. Jeho využívaním ale samozrejme nič nepokazíte. Môžete tým trochu zvýšiť šancu, že vás personalista bude schopný kontakovať, pokiaľ s vami nie je prepojený inak.

Nečakajte, buďte aktívni

Využite silu sociálnych sietí na to, aby ste aktívne oslovovali potenciálnych zamestnávateľov a perosnálne agentúry. Vyhľadávať môžete personalistov, manažérov, riaditeľov alebo majiteľov konkrétnych spoločností. Ak však neviete, akú spoločnosť vo vašom regióne máte osloviť, aj na toto nájdete na sociálnych sieťach, špeciálne na LinkedIne, vyhľadávací nástroj.

Ponúkajte sa dôstojne

To, že máte profil na profesijnej sociálnej sieti, samo osebe znamená, že hľadáte prácu. Viac ako 70 percent ľudí sú takzvaní pasívni uchádzači o prácu. To znamená, že miesto nezháňajú, ale prezentujú sa online. Ak by im totiž prišla tá správna ponuka, môžu ju reflektovať.

Ak však chcete dať personalistom vedieť, že prácu aktuálne hľadáte, zmeňte to na svojom LinkedIn profile, avšak to len za predpokladu, že tým neohrozíte svoje súčasné zamestnanie. Svoj titulok si môžete zmeniť napríklad na: Ponúkam bohaté skúsenosti strojárenského technológa alebo Hľadám nové pracovné uplatnenie.

Ak kontaktujete potenciálnych zamestnávateľov priamo, je strohé zasielanie životopisu často málo na to, aby ste sa odlíšili v záplave iných uchádzačov. Skúste na seba upozorniť napríklad videom, v ktorom zhrniete základné body vášho profesijného profilu a toho, čo hľadáte. Byť obyčajný totiž dnes nie je „in“. Musíte ponúknuť viac.

Zmodernizujte si svoj životopis

Hoci hrozí, že klasický životopis nahradí iný formát, väčšina spoločností ho stále požaduje. Ľudia v pokročilejšom veku môžu mať za sebou množstvo pracovných úväzkov a ich životopis potom má aj niekoľko strán. Ideálne však je, aby jeho dĺžka neprekročila dve strany. Vynechajte tie najstaršie pracovné úväzky, pokiaľ nie sú priamo relevantné.

Dôležitý je nie len obsah, ale aj dizaj životopisu. Pre tie skutočne moderné môžete využiť napríklad službu Kickresume.

Zdroj: idnes.cz Foto:Internet

01 - Modified: 2007-02-09 16:10:00 - Feat.: 0 - Title: Už sú známi záujemcovia o päť župných polikliník v Bystrici
01 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Nezamestnaní môžu najnovšie dostať až 190 eur. O čo ide a aké podmienky musíte splniť? 02 - Modified: 2024-03-28 09:04:10 - Feat.: - Title: Odchod z práce ako nový národný šport? Firmám miznú stovky ľudí, hlavný dôvod je tento 03 - Modified: 2024-03-21 16:14:43 - Feat.: - Title: Paradox s inzerátmi. Firmy hlásia najväčší personálny problém za dva roky, no ľudia zas reagujú extrémne 04 - Modified: 2024-03-13 12:58:58 - Feat.: - Title: Nútená živnosť namiesto pracovného pomeru? Bude to nelegálne zamestnávanie, vraví Tomáš a ohlasuje zmeny 05 - Modified: 2024-02-29 08:30:14 - Feat.: - Title: Ochranné pomôcky či školenie vo fachu. Niektoré z benefitov sa dokážu skryť pred zvedavými otázkami daniarov
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 01:03