StoryEditor

Prehnali ste to s alkoholom? Desať rád, ako „utopiť opicu“

20.12.2015, 23:01
Autor:
turtur
Narodeniny, firemná párty, Vianoce, Nový rok... Pre niekoho dôvod poriadne si „uhnúť“. Viete ako zvládnuť „opicu,“ keďže zajtra treba ísť do práce?

10 rád a niečo navyše. V rozhovore s Jurajom Borbulom z firmy s52:

1. Opicu utopte!
Čistá pitná voda dokáže zázraky. Ak máte pocit, že sa vám v hlave rozpútal bujarý ohňostroj, veľa vody sú tým najlepším detoxikačným prostriedkom. Vyplavíte pomocou nej z tela všetko škodlivé. 

2. Banány 
Počas dehydratácie stráca telo nielen vodu, ale aj dôležitý draslík. Preto majte vždy po ruke potraviny, ktoré ho obsahujú. Budete s nimi rýchlejšie fit. Sú nimi napríklad špenát či banány.

3. Základné pravidlo
Nikdy nepite na lačný žalúdok! Verte, budete si to vyčítať! Neznamená to, že keď má pivo a iný alkohol dostatok kalórií, v pohode vám stačí ako večera. Práve pitie na lačný žalúdok vedie k rýchlejšej absorpcii alkoholu. 

4. Radšej priesvitné
Tmavý alkohol ako rum či príliš veľa červeného vína prispievajú k oveľa väčším nevoľnostiam ako svetlé nápoje. Môžu za to kongenéry, látky vznikajúce pri kvasení. Siahnite preto radšej po bielom alkohole a ráno sa vám tak prinajhoršom bude chcieť len veľmi spať.

5. Vitamíny
Alkohol vyplavuje z tela i živiny. Skúste siahnuť po multivitamínových nápojoch a doplňte telu, čo ste mu v noci odobrali! Pomôžu i klasické šumivé "životabudiče"!

6. Bublinky
Len to nie! Priveľa šampanského sa vám ráno určite stane osudným a vaše telo vám bublinky nepekne vráti silnými bolesťami a tlakmi v hlave. Rovnako tak pôsobí samotný alkohol zmiešaný so sýtenými minerálkami.

7. Slnečné pozdravenie
Premôžte sa a vstaňte z postele! Po osviežujúcej vlažnej sprche, vám oči otvoria jednoduché cviky jogy. Pozdravte slnko, aj keď vonku zúri búrka a opica je s týmto cvikom nenávratne preč! .

8. Urobte si volské oči
Vajíčka obsahujú taurín, ktorý dá vašu rozladenú pečeň rýchlo do poriadku. Hoďte ich preto na panvicu a pridajte veľa zeleniny. Zvýšite tak antioxidačnú silu vašich poopičných raňajok. 

9. Kyslík
Určite neležte vo vydýchanej izbe a nenariekajte. Nadýchajte sa čerstvého vzduchu. Kyslík pomáha vyháňať škodlivé toxíny z vášho tela oveľa rýchlejšie. Najlepšie urobíte, ak sa vydáte aspoň na pár minút na mrazivú prechádzku. 

10. Protijed
Alkoholické opojenie spôsobuje, že vaše telo je zaplavené toxínmi. Pomáha tiež zázračný všeliek: „Med nad zlato“.  Pre vysoký obsah fruktózy pôsobí na alkohol ako protijed.  

Zdroj: info.sk


Z rozhovoru s Jurajom Borgulom z firmy s52 pre Hospodárske noviny

Vypili ste si a teraz vás bolí hlava? Príčinou však nie je alkohol

Keď si viac vypijeme, často nás bolí hlava a máme „opicu“. Príčinou je alkohol?
Nie. Príčinou je destilovaná voda, teda voda bez minerálov. Je to chemicky čistá, demineralizovaná voda, ktorá organizmu škodí. 

Takže bolenie hlavy nie je z toho, že pálenka je vyrobená z obilia, či melasy a nie napríklad zo skutočného ovocia?
Samozrejme, že nie. Hlava bolí z destilovanej vody. Hovorím to celkom vážne. Zo skutočnej, pravej slivovice vás hlava bolieť nebude. Samozrejme, ak si pijete s mierou.  

Demineralizovaná? Kde je taká voda?
Napríklad voda v horských potokoch, ktorá tečie cez nerozpustné horniny, napríklad žulu. Taká voda neobsahuje veľa minerálov, preto jej hovoríme hladná. Ale keď sa dostane napríklad do vápencov, tak ich rozpustí a doplní sa nimi. Potom už hladná nie je. To isté sa deje v organizme človeka v prípade, že vypil destilovanú vodu. Z vody z vodovodu hlava nebolí. Lebo nie je demineralizovaná. Obsahuje minerály, hoci len v menšej koncentrácii.  

Niekedy však hlava bolí aj z vína...
A vy si myslíte, že to čo pijete je vždy víno vyrobené z hrozna? Bolenie hlavy je dôsledok toho, že v liehových nápojoch je kadečo. Okrem iného aj destilovaná voda. Sťahuje si z organizmu minerálne látky, tým ho o ne ochudobňuje a výsledkom sú bolesti hlavy. Z vína môže bolieť aj preto, lebo spravidla obsahuje siričitany. 

Celý rozhovor si môžete prečítať TU:

01 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 02 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 03 - Modified: 2024-03-30 08:00:00 - Feat.: - Title: Vedci zaznamenali výrazný úhyn netopierov. Môže za to alkohol, z ktorého ti určite bolo už minimálne raz zle 04 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode 05 - Modified: 2024-03-22 14:19:20 - Feat.: - Title: OSN vyzýva na spoluprácu a zdieľanie vodných zdrojov pri budovaní mieru
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
09. apríl 2024 23:12