StoryEditor

Po vyplnení daňového priznania si ho dajte preveriť. Vyhnete sa chybám či pokute

08.03.2015, 19:00
Autor:
turtur
Daňové priznanie typu B má 12 strán a človek, ktorý s ním pravidelne nepracuje, ťažko pochopí, čo treba do neho napísať. My vám však pomôžeme.

Živnostníci, prenajímatelia bytov, garáží či iných nehnuteľností, okrem pozemkov, podávajú daňové priznanie k dani z príjmov za rok 2014, ak ich celoročné zdaniteľné príjmy, vrátane prenájmu, presiahli 1 901,67 eura. V tomto prípade musia vyplniť tlačivo typu B. Musia ho vyplniť aj ďalšie zárobkovo činné osoby vrátane zamestnancov, ktorí okrem príjmov zo závislej činnosti majú aj iné zárobky podliehajúce zdaneniu.   
Tlačivo má dvanásť strán a jeho vyplnenie nie je jednoduché. Len poučenie, čo a ako do ktorých kolónok napísať, je dvakrát dlhšie ako samotné daňové priznanie. Bežný človek nemá šancu ich na prvý raz pochopiť a priznanie správne vyplniť. Hoci poučenie obsahuje množstvo príkladov, podľa ktorých sa dá postupovať.
Preto ak ste sa rozhodli priznanie vyplniť sami, bolo by dobré, keby ste si tlačivo pred odovzdaním daniarom dali skontrolovať skúsenému účtovníkovi alebo daňovému poradcovi. Vyhnete sa tak prípadným komplikáciám, napríklad podávaniu opravného daňového priznania, či plateniu úrokov alebo pokuty.   

Príklad prenájmu

„Daňové priznanie sa podáva, ak úhrn všetkých ich zdaniteľných príjmov – vrátane príjmov zo závislej činnosti, čiže zamestnania, ale aj z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z použitia diela a použitia umeleckého výkonu, z kapitálového majetku alebo ostatných príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2014, presiahne sumu 1 901,67 eura,“ potvrdzuje  hovorkyňa Finančnej správy Patrícia Macíková. „Napríklad príjem z prenájmu je však oslobodený do výšky 500 eur, a preto daňovník zahrnie do základu dane len príjem presahujúci túto sumu,“ spresnila.

Aj straty dajú v tlačive zabrať

Príjem z prenájmu je však len jedna, drobná časť súboru údajov, ktoré musí daňovník do tlačiva napísať. Po novom sa uvádzajú napríklad aj odpočty daňových strát (IX. oddiel). Namiesto siedmich rokov sa môžu odpočítavať už len štyri, čo sa prejavilo aj v úprave tlačiva. „Do riadkov 59 až 72 sa vpisujú straty za jednotlivé roky. Daňovník by mal pamätať na to, že straty za jedno zdaňovacie obdobie sa môžu už umorovať len 4 roky, a to rovnomerne po štvrtinách. Kto si jednu či viac štvrtín nestihne umoriť, navždy túto možnosť stráca,“ upozorňuje viceprezidentka Slovenskej asociácie daňových poradcov Alica Orda-Oravcová. Údaje o stratách sa však uvádzajú aj v VI. oddiele tlačiva v riadkoch 40 až 44.   
Na čo sa ale podnikatelia zvyknú sťažovať najčastejšie? – spýtali sme sa Oravcovej. „Najmä na zložitosť tlačiva. Ak sa jeho vyplnenie nezverí odborníkovi, často dochádza k dodatočným opravám, ktoré majú za následok pokutu alebo úrok z omeškania. Aj preto je pozitívom možnosť vyplniť priznanie na portáli Finančnej správy, ktorý overí formálne nedostatky v tlačive,“ dodala daňová poradkyňa.   

Snažia sa ho zjednodušiť

Tlačivá daňového priznania, a to nielen priznania pre fyzické osoby typ B, vychádzajú zo zákona o dani z príjmov – pripomína ministerstvo financií. „Všetky údaje, ktoré sa v nich uvádzajú, sú nevyhnutné pre správne určenie daňovej povinnosti, pričom slúžia aj ako podklady na vypracúvanie štatistických a rozpočtových prognóz pre štát,“ zdôraznil pre HN rezort.  Tvrdí, že sa neustále snaží zjednodušovať výpočet daňovej povinnosti v zákone o dani z príjmov, čo sa prejavilo napríklad aj v zjednotení daňovej evidencie pre všetky fyzické osoby, ktoré dosahujú príjmy z podnikania, z inej samostatnej zárobkovej činnosti, z prenájmu a z použitia diela a umeleckého výkonu. „To sa odzrkadlilo aj v zjednodušení tlačiva  daňového priznania,“ vysvetlilo ministerstvo.
Čo sa týka poučenia k daňovému priznaniu, je to len pomôcka pre správne vyplnenie daňového priznania. „Nenahrádza samotný zákon o dani z príjmov. Rovnako ako v tlačive, aj v poučení o jeho vyplnení sú uvedené len nevyhnutné veci, ktoré majú pomáhať daňovníkovi pri jeho vyplnení,“ dodalo ministerstvo.


                             Čo nájdete v pondelkových HN a ich prílohe Poradca

Vložené tlačivo daňového priznania typu B

Ako vyplniť toto daňové tlačivo

Kto ho musí podať

–  Nástrahy a nejasnosti tlačiva

Čo napísať do jednotlivých riadkov

Termíny podania priznania

Prečo štát musí vydávať k zákonom, napríklad k daňovým, usmernenia a akú majú kvalitu

Prílohu nájdete v pondelkových tlačených HN (9. marca 2015).

Alebo si môžete objednať pdf vydania (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.

Staršie pdf vydania nájdete TU.


01 - Modified: 2007-04-03 12:47:10 - Feat.: 0 - Title: Ministerstvo financií je s vývojom rozpočtu spokojné
01 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 02 - Modified: 2024-04-25 17:22:18 - Feat.: - Title: Matovičova atómovka podnietila kreativitu podvodníkov. Finančná správa žiada zmeniť systém pre živnostníkov 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
28. apríl 2024 06:39