StoryEditor

Novinka. Problémom s odpismi sa vyhnete, ak použijete paušál

13.10.2014, 00:05
Poslanci Smeru a opozície sa dohodli, že podnikatelia, ktorí použili majetok na osobnú spotrebu, môžu si ho odpisovať do výšky 80 percent.

Podnikatelia, ktorí používajú firemný majetok aj na osobné účely, môžu od nového roku použiť tzv. odpisový paušál. Poslanci Smeru, opozície, ako aj rezort financií sa zhodli, že paušál bude tvoriť 80 percent z obstarávacej ceny majetku. „Podnikateľov, ktorí využijú túto možnosť, by sa potom už žiadny daňový kontrolór nemal pýtať, v akom pomere využívajú majetok firmy na podnikanie a súkromné účely. Nemali by tak daniarom dokazovať, že výšku odpisov si nenadsadili,“ povedal HN poslanec Jozef Kollár (nezaradený). 
Dnes si firmy spravidla odpisujú plnú hodnotu majetku. Potom sa však stáva, že im to daňová kontrola neuzná, lebo jeho 100-percentné využitie na podnikanie nevedia preukázať.  



Presnejšie určovať odpisy 

Majetok si však firmy od budúceho roku nebudú musieť odpisovať len podľa paušálu alebo v plnej výške, ak ho používajú iba na podnikanie, ale môžu si zvoliť akékoľvek odpisy v závislosti od miery využívania na osobné účely. Vyplýva to z novely zákona o dani z príjmov, o ktorej teraz rokuje parlament. „Navrhovanou úpravou sa pri majetku, ktorý môže mať charakter osobnej potreby, zavádza možnosť výberu medzi paušálnym uplatnením výdavkov vo výške 80 percent, ak sa majetok používa aj na súkromné účely, alebo preukázateľnou výškou výdavkov v závislosti od jeho skutočného využívania na súkromné účely a podnikanie," spresnil podpredseda finančného výboru parlamentu Ladislav Kamenický (Smer-SD). To znamená, že ak firma využíva majetok na podnikanie napríklad len spolovice, tak by si podnikateľ mal odpísať len 50 percent jeho nadobúdacej ceny. 

Snaha o korektnosť

„V spoločnosti chceme navodiť atmosféru, že platiť dane sa oplatí,“ pripomína štátny tajomník ministerstva financií Radko Kuruc. Rezort podnikateľom pripomína, že ak chcú byť objektívni a majetok firmy, napríklad autá či iné predmety, používajú aj pre svoju vlastnú potrebu, mali by ho odpisovať korektne, teda v skutočnej výške. Nie je totiž žiadne tajomstvo, že majetok napísaný na firmu mávajú podnikatelia aj doma. Napriek tomu ho odpisujú, čím si neoprávnene znižujú dane. Ministerstvu podľa Kuruca ide o to, „aby si zásady korektného odpisovania firmy postupne osvojili a dostali sa im do krvi“. 

Zrušená tabuľka a limit

Ministerstvo financií zároveň ustúpilo kritike podnikateľov a poslancom opozície a zrušilo pôvodne navrhovaný zoznam (tabuľku) vybraných tovarov a predmetov, na ktoré sa mali vzťahovať 80-percentné odpisy. Išlo o osemnácť položiek, za ktorými sa však skrývali až stovky rôznych predmetov. Od áut cez elektroniku, nábytok, textil, člny, motorky až po kosačky, ale boli tam aj lietadlá a „kozmické lode“. 
„Ako na to ministerstvo financií prišlo, že práve na tieto predmety dalo akurát 80-percentné odpisy? Prečo nie 70 alebo 90 percent?“ pýta sa prezident Slovenskej asociácie malých podnikov Vladimír Sirotka. „Takéto nešťastné stanovenie pravidiel od stola by len skomplikovalo podnikanie,“ dodal. 
Keď sa podpredseda Slovenskej živnostenskej komory Ervín Boháčik dozvedel o tejto tabuľke a odpisoch ktoré sa na ňu vzťahujú, tak podľa svojich slov „užasol“. Pripadalo mu to, ako keby si niekto tieto veci na ministerstve „vytiahol z klobúka“.  

Zlá či dobrá správa pre biznis?

„Ak má byť daňový systém účinný, musí byť pre podnikateľa spravodlivý, predvídateľný a čo najjednoduchší,“ pripomenul poslanec Jozef Kollár, ktorý loboval za zrušenie spomínaného zoznamu. Podľa neho je správne, že ministerstvo tieto veci konzultovalo s opozíciou a prijalo jej argumenty. Keby zoznam a stanovená výška odpisu začala platiť, tak podľa neho by si    firmy zaradili tieto predmety, ktoré doteraz neodpisovali, do majetku a odpisovali 80 percent obstarávacej ceny. 
Peter Pašek zo spoločnosti Accace si však myslí, že zrušenie zoznamu nie je pre podnikateľov výhodné. „Po jeho zrušení to bude pre nich horšie, lebo teraz sa 80-percentné odpisy nebudú vzťahovať len na vybrané predmety a produkty, ale na všetky,“ upozornil.  


                        Nové pravidlá odpisovania od januára 2015 

Paušál na odpisy 
80 %

je štátom určený paušál na výšku odpisov obstarávacej ceny majetku. Firmy ho pri výpočte použijú vtedy, ak sa ich majetok používal aj na súkromné účely. Paušál tiež môžu využiť podnikatelia, ktorí nevedia, alebo sa im nechce presnejšie určiť výšku odpisov. 

Odpisy podľa miery využívania majetku 
Podnikatelia si však môžu vybrať a majetok odpisovať podľa vlastného uváženia. Okrem paušálu im zákon umožní odpisovať aj v tzv. preukázateľnej výške, teda v závislosti od skutočnej miery jeho využívania na súkromné (osobné) účely a podnikanie. V takom prípade si majetok môžu odpisovať v hodnote napríklad 60, 70, ale aj 100 percent z jeho nadobúdacej ceny. 
V súčasnosti sa majetok spravidla odpisuje celý, teda na 100 percent, hoci niekedy nie je vo firme, ale podnikateia ho majú doma a podobne. V takom prípade však môžu mať problém s daňovou kontrolou, lebo „plné“ odpisy nedokážu preukázať.  

Daňoví úradníci dostanú metodické usmernenie, ako majú postupovať pri kontrole odpisov.   
Poznámka: Ako podnikateľ daňovým úradom dokáže, že 100-percentné odpísanie obstarávacej ceny majetku je správne, novela zákona neuvádza. Je na podnikateľovi ako to preukáže a aké doklady a argumenty pri tom použije.   


2.
Predĺženie odpisovania budov

Veľká zmena sa týka administratívnych a bytových budov vrátane hotelov. Od nového roka sa doba ich odpisovania predlžuje z 20 na 40 rokov. Predĺžená lehota sa vzťahuje aj na budovy, ktoré sa už niekoľko rokov odpisujú.    


3.
Počet odpisových skupín 

Od roku 2015 sa zvyšuje sa zo štyroch na šesť. Zároveň sa mení aj doba odpisovania. Kým po starom sa majetok odpisoval 4, 6, 12 a 20 rokov, po novom to bude 4, 6, 8, 12, 20 a 40 rokov.


4.
Ako s mobilmi a počítačmi

Firmy si môžu odpísať 100-percentnú hodnotu ich obstarávacej ceny. A to napriek tomu, že sa občas využívajú aj na súkromné účely. Zistiť mieru ich používania na osobné účely nie je síce ťažké, ale štát nechce odpisy až takto prísne regulovať.    


5.
Ruší sa zoznam majetku

Z novely zákona o dani z prijmov vypadáva návrh na 80-percentú výšku odpisov pri štátom vybraných druhov tovaru (majetku).      

80-percentná hranica sa mala týkať: 
1. osobných automobilov a spotrebnej elektroniky
2. nábytku, optických a fotografických prístrojov a zariadení 
3. prístrojov pre domácnosť a vysielacích zariadení
4. motorových vozidiel na jazdu po snehu, rekreačných a športových člnov
5. ručných nástrojov, motocyklov a ich modifikácií
6. bicyklov a iných kolesových vozidiel bez motora
7. kosačiek na trávniky a úpravu parkov a športovísk
8. športových výrobkov, lietadiel a kozmických lodí  
9. textílií, hier a iných nezaradených výrobkov


6.
Limity na odpisovanie áut

a) 
Odpisy automobilov so vstupnou cenou nad 48-tisíc eur sa obmedzia. Porovná sa vykázaný základ dane s úhrnom uplatnených daňových odpisov z týchto áut. Ak je základ dane nižší ako úhrn daňových odpisov, základ dane sa zvýši o rozdiel medzi uplatnenými daňovými odpismi a úhrnom odpisov zo vstupnej ceny auta. Ak je základ dane vyšší ako úhrn uplatnených daňových odpisov z týchto áut, základ dane sa neupraví. 

b) 
Ak si daňovník uplatňuje do daňových nákladov paušál za pohonné látky vo výške 80 percent, potom rovnakým percentom bude uplatňovať aj všetky súvisiace náklady týkajúce sa tohto vozidla (opravy, servisné prehliadky, nájomné, diaľničné nálepky, umývanie, zimné pneumatiky atď.).


 

01 - Modified: 2006-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Koruna pokorila ďalší rekord
01 - Modified: 2024-05-09 21:07:39 - Feat.: - Title: Opozičný líder Masra sa vyhlásil víťazom prezidenských volieb v Čade. Podľa komisie nevyhral 02 - Modified: 2024-05-09 15:59:53 - Feat.: - Title: Poslanci začali mimoriadnu schôdzu na odvolanie Dolinkovej. SaS schôdzu nepodporila, ale hlasy poskytne 03 - Modified: 2024-05-09 04:40:39 - Feat.: - Title: Pravicová opozícia v Severnom Macedónsku vyhrala voľby s výrazným náskokom 04 - Modified: 2024-05-07 17:26:31 - Feat.: - Title: Poslanci ukončili deň diskusiou k novele o ochrane verejného zdravia 05 - Modified: 2024-05-07 16:11:32 - Feat.: - Title: Opozícia kritizuje ministerku zdravotníctva. Dolinková podľa nich nepredkladá zmeny v štandardnom procese
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
12. máj 2024 04:05