StoryEditor

Brigádovali ste v lete? Štát vám môže dane vrátiť

20.08.2014, 00:00
Ak ste si v lete privyrábali, mali by ste vedieť, čo so zárobkom, či už zo Slovenska alebo z cudziny.

Najväčšie možnosti na úsporu pri daniach a odvodoch máte, ak ste ešte študentom strednej či vysokej školy. Treba si len ustrážiť výšku zárobku a štát vám poskytne viacero výhod.

Pracuje sa najmä na dohody

Podľa Michala Mravčáka, konateľa spoločnosti Global Services Slovakia a zároveň prevádzkovateľa portálu brigada.sk, firmy zamestnávajú brigádnikov na všetky typy dohôd, či už ide o dohodu o brigádnickej práci študentov, dohodu o vykonaní práce, alebo dohodu o pracovnej činnosti. Tí sú vhodní na sezónne, nárazové i pomocné práce.

„Na krátkodobé pozície, aj vzhľadom na odvody a celkové náklady, býva najvýhodnejšie zamestnať študenta. Ak však okrem ceny práce zohľadníme aj ďalšie kritériá, ako napríklad skúsenosti, rozvahu, zodpovednosť a časovú flexibilitu, tu sú zas pri niektorých typoch brigád vo výhode penzisti,“ tvrdí Mravčák.

Výška príjmov môže rozhodnúť

Ak v tomto roku zarobíte viac ako 1 901,67 eura, neminie vás povinnosť podať daňové priznanie. Najjednoduchšie to z hľadiska príjmov pri dohodách majú študenti, pokiaľ si ustrážia výšku svojho mesačného zárobku. „Študenti do 18 rokov môžu dnes na dohode zarobiť 68 eur a z tejto sumy neodvádzajú odvody. Vysokoškoláci neplatia odvody z príjmu do 159 eur,“ radí Jaroslava Lukačovičová, poradkyňa Združenia podnikateľov Slovenska.

Od januára budúceho roka sa pre stredoškolákov a vysokoškolákov hranica príjmu bez odvodov má zvýšiť na 200 eur.  Takúto zmenu by mala priniesť pripravovaná novela zákona o sociálnom poistení. Keďže študenti spravidla neprekročia sumu nezdaniteľného minima, čo je v tomto roku 3 803,33 eura, môžu získať zaplatené dane späť. Stačí, ak im firma spraví ročné zúčtovanie daní alebo si sami podajú daňové priznanie.

Dvakrát odviesť daň by ste nemali

Daňové priznanie musíte podať aj keď ste pracovali v zahraničí a tam platili daň z príjmov. V priznaní, ktoré podávate na Slovensku, musíte uviesť výšku dane, ktorú ste v cudzine odviedli. Preplatok alebo nedoplatok vám vznikne podľa toho, akú zmluvu proti dvojitému zdaneniu má naša krajina so štátom, v ktorom ste pracovali, uzatvorenú.

Ak ste napríklad pracovali v štáte, ktorý má nižšiu daň z príjmu ako my, budete musieť na Slovensku zaplatiť tento rozdiel, ak, naopak, má daná krajina vyššiu daň z príjmu ako my, vyjde vám v daňovom priznaní preplatok, ktorý vám však daňový úrad nevráti. Pokiaľ má Slovensko podpísanú dohodu s krajinou, pri ktorej sa neberú do úvahy príjmy z nej, a teda nezapočítavajú sa do výpočtu dane, budete platiť daň len z tých príjmov, ktoré ste dosiahli na Slovensku.


V prílohe Poradca v Hospodárskych novinách si dnes prečítajte aj tieto články:

Priznať príjmy sa vypláca. Rozhovor s Róbertom Kalmárom z Recte Audít Dat

Daňové priznanie podajte do septembra. Tvrdí daňový poradca Samuel Diatka.

01 - Modified: 2006-09-21 06:16:00 - Feat.: 0 - Title: V Londýne pristálo lietadlo so zvrhnutým thajským premiérom
01 - Modified: 2023-12-02 09:25:07 - Feat.: - Title: Záujem o predvianočné brigády stúpol, prilepšiť si chcú najmä pracujúci 02 - Modified: 2023-07-14 09:25:56 - Feat.: - Title: Študenti, ktorí majú brigádu, automaticky vstupujú do druhého piliera, upozorňujú dôchodkové spoločnosti 03 - Modified: 2023-06-30 11:52:26 - Feat.: - Title: O brigády majú okrem študentov záujem aj rodičia na materskej či seniori 04 - Modified: 2023-02-25 14:53:39 - Feat.: - Title: Záujem o brigády v Česku pre zdražovanie rastie. Životné náklady nútia ľudí privyrábať si 05 - Modified: 2023-01-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Brigády 2023: čo čaká študentov v tomto roku a stúpla im hodinová minimálna mzda?
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
20. apríl 2024 08:38