StoryEditor

Vlani som predala darovaný dom. Daniam sa môžem vyhnúť

22.01.2014, 16:02
„Predala som dom, ktorý som sčasti získala darom i dedením,“ píše nám čitateľka HN poradne. Hľadali sme pre ňu radu, ako to bude s daňami.

„Zdedili starší rodičovský dom. Matke zostala polovica domu a my ako tri sestry sme zdedili druhú polovicu,“ píše nám Anna, čitateľka HN poradne. Každej zo sestier pripadla z domu 1/6.  Trvalý pobyt v tomto dome mala iba ich matka. V roku 2012 všetkým dcéram matka darovala aj svoju polovicu domu, a to rovnakým dielom.

V čase darovania nehnuteľnosť nebola ohodnotená, stalo sa tak až v minulom roku 2013 na sumu 45 000 eur. V októbri 2013 dom predali za túto sumu. Pýta sa, či z neho treba platiť daň a na čo by mali myslieť pri takomto dare.

 

Pozor na podmienku. 5 rokov
Ako tvrdí advokát Arpád Barczi, najprv treba skúmať, či sú splnené podmienky na oslobodenie príjmov od dane. „Platí, že od dane je oslobodený príjem z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň päť rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa.“

To znamená, že je potrebné skúmať, či zosnulý mal v majetku nehnuteľnosť aspoň päť rokov pred smrťou. Ak áno, tak tieto podmienky sú splnené na to, aby ste neplatili daň. Toto platí aj na sestrami zdedenú časť domu, aj pre časť domu darovanú matkou. 

Z čoho sa platí daň?
Deväťnásť percentnú daň ako fyzická osoba zaplatíte z rozdielu medzi predajnou cenou a cenou, za ktorú ste nehnuteľnosť nadobudli, samozrejme, za predpokladu, že vznikne kladný rozdiel, na stratu sa neprihliada. Tento rozdiel však môžete znížiť o preukázateľne vynaložené výdavky, napríklad výdavky súvisiace s rekonštrukciou, odmenu znalca, advokáta, províziu realitnej kancelárie a podobne.

Ak vám vznikla povinnosť priznať príjem z  predaja nehnuteľností a podať daňové priznanie, treba tak urobiť v  lehote do 31. marca tohto roka. V rovnakej lehote musíte vypočítanú daň aj zaplatiť. V daňovom priznaní potom uvediete všetky príjmy vrátane príjmov zo závislej činnosti, teda príjmov zo zamestnania.  

Najčastejšie typy zmlúv pri darovaní 
V prípade darovania majetku členom rodiny, rodinného domu alebo bytu, sa najčastejšie podľa Kataríny Bystrickej, advokátky Právneho centra, uzatvára spolu s darovacou zmluvou aj dohoda o zriadení vecného bremena, ktorému zodpovedá právo doživotného bývania a užívania.

Tento zmluvný typ odporúča najmä z dôvodu zabezpečenia toho, aby darca mal kde bývať a aby v prípade rodinných konfliktov neostal „bez strechy nad hlavou“. „Taktiež je dobré, ak sa v dohode presne vymedzí, ktoré miestnosti môže darca nerušene užívať, a v prípade, že nehnuteľnosť bude obývať spolu s obdarovaným, namieste je dohodnúť sa aj na zdieľaní nákladov na energie, údržbu a prevádzku nehnuteľnosti. Inak aj z toho môžu vznikať spory.“


Čo robiť, keď dostanete dom ako dar
– nemôžete sa k darcovi správať hrubo, inak darca môže požiadať, aby ste dar vrátili
– ak darca od vás žiada vrátenie daru, ktorý ste už vy predali, môžete žiadať o peňažnú protihodnotu
– to, čo dostanete do daru, sa vám započítava aj do dedičstva, aby ste neboli proti ostatným neopomenuteľným dedičom zvýhodnení
– ak dostanete dar počas manželstva iba vy, patrí iba vám, a nie do bezpodielového spoluvlastníctva manželov
– z darovaného domu nemusíte platiť daň (v roku 2004 bola zrušená)
– ak darovaný dom predávate do 5 rokov, musíte zaplatiť daň z nehnuteľnosti

01 - Modified: 2005-12-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovak Telecom musí zaplatiť pokutu
01 - Modified: 2024-04-14 20:37:28 - Feat.: - Title: Slováci sa pustili do investícií smelšie. V tomto držíme peniaze 02 - Modified: 2024-04-08 09:19:00 - Feat.: - Title: Stráž si svoje výdavky. Ako si chrániť a nastaviť svoje rodinné financie. Ideálne miery rozpočtu 03 - Modified: 2024-04-08 07:47:30 - Feat.: - Title: Žena vyhrala v lotérii 1,3 milióna, okamžite sa rozviedla s manželom. Ten to zistil a daj ju na súd, pripravil ju o celú sumu 04 - Modified: 2024-04-05 08:00:00 - Feat.: - Title: Tento štát zistil, že má na účte 1,8 miliardy navyše. Nikto nevie, odkiaľ sa vzali ani čo s nimi robiť 05 - Modified: 2024-04-05 07:00:00 - Feat.: - Title: Prečo sme schopní stráviť nekonečné hodiny v obchodných centrách? Môže za to nenápadný trik, ktorý si si určite nevšimol
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
16. apríl 2024 16:45