StoryEditor

Pozor na daňové priznania. Za dodatočné môže byť pokuta

11.03.2015, 14:00
Autor:
turtur
Daňovníkom sa ťažko robia hlavne prepočty príjmov a daní zo zahraničia, ako aj umorovania strát, upozorňuje Milan Vargan.

Prezident Slovenskej komory daňových poradcov Milan Vargan v rozhovore pre HN. Hovorí o nástrahách daňových priznaní fyzických osôb. 


ROZHOVOR

Ktoré časti daňového priznania považujete za najviac komplikované a prečo?
Na základe skúseností daňových poradcov a z pohľadu väčšiny podnikateľov je tlačivo daňového priznania k dani z príjmov fyzickej osoby dosť komplikované. Stretli sme sa aj s tým, že niektorí z nich si musia u účtovníka overiť, ktorá suma v daňovom priznaní predstavuje sumu, ktorú majú zaplatiť.
Podľa mojich skúseností sa daňovníkom ťažko robia hlavne prepočty týkajúce sa príjmov a daní zo zahraničia, ako aj umorovania strát. Častými chybami sú tiež výpočty základu dane, keďže iba pri niektorých čiastkových základoch dane sa môže umoriť daňová strata. A zároveň nie všetky straty z aktuálneho obdobia môžu znížiť čiastkový základ dane z iného druhu príjmu.   

Školí vaša komora daňových poradcov či účtovníkov?
Slovenská komora daňových poradcov zabezpečuje pre svojich členov aj špecifické školenia. Sú zamerané na vypĺňanie tlačív pre dane z príjmov. Lektorsky sa na nich zúčastňujú aj tí najpovolanejší – zástupcovia ministerstva financií a Finančnej správy. Pomoc štátu pre samostatne zárobkovo činné osoby, ďalších daňovníkov a účtovníkov by však najlepšie zhodnotili ich predstavitelia.

Ak spraví živnostník či účtovníčka chybu vo vyplňovaní priznania, dokedy môže poslať opravné priznanie?
Opravné daňové priznanie sa podáva do lehoty na jeho podanie. Teda ak daňovník podal daňové priznanie vo februári 2015 a v marci zistí chyby v už podanom priznaní, môže do 31. marca 2015 podať opravné daňové priznanie. V tomto prípade vyplní priznanie so správnymi údajmi a označí ho ako opravné. V tomto prípade daňovníkovi pokuty nehrozia.

Kedy sa môže podať dodatočné daňové priznanie?
Zasiela sa po lehote na podanie riadneho daňového priznania, napríklad v októbri 2015 za rok 2014, pričom daňovník vyplní aj oddiel na vyčíslenie rozdielov v dodatočnom daňovom priznaní oproti riadnemu daňovému priznaniu. Pri podaní dodatočného sa vyznačí aj dátum zistenia skutočnosti na jeho podanie, pretože daňovník musí zaslať dodatočné (v prípade, ak daň má byť vyššia alebo nárok na vrátenie nižší) najneskôr do konca mesiaca po tomto zistení. V tomto prípade mu však hrozí pokuta.

Kto môže podať priznanie na papieri, teda fyzicky, a kto len elektronicky?  
Ak daňovníka nezastupuje daňový poradca alebo advokát, rozhodujúcim kritériom je, či je platiteľom dane z pridanej hodnoty, alebo nie. Ak platiteľom DPH nie je, môže sa rozhodnúť, či daňové priznanie podá elektronicky, fyzicky do podateľne, alebo ho zašle poštou príslušnému  daňovému úradu. Ak je daňovník platiteľom DPH, musí tlačivo podať iba elektronicky. 

01 - Modified: 2007-04-09 17:52:00 - Feat.: 0 - Title: Woods s veľkým náskokom na čele svetového rebríčka
01 - Modified: 2024-04-30 09:14:40 - Feat.: - Title: Influencerom hrozí za propagáciu nelegálnych hazardných hier pokuta 50-tisíc eur 02 - Modified: 2024-04-29 09:44:48 - Feat.: - Title: Európske banky údajne minulý rok zaplatili Rusku na daniach vyše 800 miliónov eur, viac ako predtým 03 - Modified: 2024-04-26 22:00:00 - Feat.: - Title: Jana Kirschner: V Británii sa mi vyčistili hodnoty. Tu vláda robí likvidačné opatrenia proti kultúre a ľuďom 04 - Modified: 2024-04-26 10:47:52 - Feat.: - Title: Vláda zdvihne daň z príjmov, tvrdí SaS. Ficov kabinet má podľa nich zasiahnuť aj do druhého piliera 05 - Modified: 2024-04-27 09:01:43 - Feat.: - Title: ROZHOVOR: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní. V Belgicku chodí voliť takmer 90 percent ľudí
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
02. máj 2024 14:38