StoryEditor

Nedostatok vhodných kandidátov do dozorných rád

02.04.2003, 00:00

V Nemecku sú ešte voľné pracovné miesta. Avšak nie medzi zamestnancami, ale v dozornej rade. Nemecké koncerny totiž zvýšili nároky na výber členov dozornej rady podľa amerického a britského vzoru. Dôsledkom je, že chýbajú vhodní kandidáti. "Musíme vychádzať z toho, že v budúcnosti bude čoraz menej ľudí pripravených prevziať mandát v dozornej rade, nehovoriac o poste predsedu," povedal Manfred Schneider, šéf kontrolného grémia v koncerne Bayer a zároveň člen dozorných rád v koncernoch Metro, Daimler-Chrylser a Allianz. Zodpovedný za to je podľa denníka Handelsblatt v minulom roku vydaný nemecký Corporate Governance Kodex, ktorý má po účtových škandáloch v USA a iných krajín priniesť do podnikov viac transparentnosti a spoľahlivosti. Veľké koncerny sa s týmto pravidlom stotožnili.
Pre dozorné rady to konkrétne znamená, že jedna osoba môže byť maximálne v piatich dozorných radách. Okrem toho môžu byť po ukončení aktívnej kariéry v dozornej rade toho istého podniku maximálne dvaja bývalý členovia predstavenstva. Kódex takisto vyžaduje vyššie osobné ručenie dozorných rád pri jasne chybnom rozhodnutí. M. Schneider však vidí v ručení najväčší problém: "Hrozí, že členovia dozorných rád budú musieť ručiť do výšky celého svojho majetku. Z toho dôvodu je nutné si premyslieť, v ktorej spoločnosti prijať mandát v dozornej rade."
Tento problém sa už preniesol aj do stredne veľkých podnikov. Poradné zbory, ktoré sú v menších podnikoch podobou dozornej rady, sú často obsadzované slepo. Problémom je však nájsť vhodnú osobnosť, ktorá by stredne veľký podnik podnikateľsky pozdvihla. Ťažšie sa budú získavať aj kandidáti zo zahraničia. Jeden z nemeckých farmaceutických koncernov sa podľa Handelsblattu údajne snažil získať dvoch kandidátov do dozornej rady zo zahraničia, avšak zbytočne. Odmietli to z dôvodu slabej finančnej odmeny. Heinz Evers, obchodný riaditeľ poradenskej firmy Kienbaum, pozná tieto problémy. Podľa výskumu Kienbaumu dostávajú členovia dozornej rady priemerne 12 200 eur ako náhradu za výdavky. Tým má tento mandát skôr charakter čestného úradu. Kienbaum pri výskume oslovil 2 tis. kapitálových spoločností.
V dôsledku toho, že je nedostatok ľudí vhodných na post v dozornej rade, zvyšuje sa medzi manažérmi kritika kódexu. "Uplatňujú sa nové pravidlá bez toho, aby sa predtým prediskutovali v jednotlivých spoločnostiach," hovorí Helmut Werner, bývalý predseda Predstavenstva Mercedesu, ktorý je v súčasnosti predseda Dozornej rady MG Technologies. Pravidlá prišli z USA a, bohužiaľ, nedali sa bez problémov uplatniť aj v Nemecku. Nedostatok ľudí by sa mohol ešte zvýšiť, keď svoju predstavu kódexu zverejní aj nemecká Spoločnosť pre ochranu vlastníkov cenných papierov, ktorá požaduje, aby v dozornej rade neboli zástupcovia odborov. Funkcionári by mohli v sporných prípadoch totiž zastupovať rôzne strany.

menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
17. apríl 2024 01:34