StoryEditor

Nezvládate splácať svoje dlhy? Skúste dobrovoľnú dražbu

06.11.2014, 15:00
Autor:
TASRTASR
Podľa odhadov dáva veci alebo nehnuteľnosti do dražby asi 5 percent podnikateľov - či už fyzické alebo právnické osoby.

Podnikatelia, ktorí nedokážu splácať úvery, dodávky tovarov a plniť iné záväzky, môžu za určitých podmienok predať svoj majetok v dobrovoľnej dražbe.

"Inštitút dobrovoľnej dražby na Slovensku využívajú v prevažnej miere najmä banky v takých prípadoch, keď fyzické osoby, vrátane podnikateľov, nie sú schopné splácať úver. Podľa odhadov je len asi 5 % prípadov, keď priamo podnikatelia, či už fyzické, alebo právnické osoby, dávajú veci alebo nehnuteľnosti do dražby," povedala TASR predsedníčka Legislatívnej skupiny Prezídia Notárskej komory Katarína Valová.

Pokiaľ by právnická osoba alebo živnostník boli zadlžení a tieto dlhy nemali ich veritelia zabezpečené záložným právom, mohli by nejakú vec z ich majetku speňažiť formou dobrovoľnej dražby, a tým získať peniaze na uspokojenie svojich veriteľov.

Organizátorom dobrovoľnej dražby je dražobník. "Notár je vo väčšine prípadov na dražbe prítomný, osvedčuje priebeh dražby. Prítomnosť notára, ktorý v rámci svojej notárskej činnosti osvedčuje priebeh konania, je povinná pri dražbe nehnuteľností, ale aj pri hnuteľnostiach s určitou hodnotou," objasnila notárka.

V situácii, ak by na vec bolo zriadené záložné právo, vlastník by musel mať súhlas záložného veriteľa s dobrovoľnou dražbou. V dobrovoľnej dražbe môže nejakú vec alebo nehnuteľnosť patriacu podnikateľovi - živnostníkovi predať aj záložný veriteľ.

"Týka sa to len tých veriteľov, ktorí majú na hnuteľnej veci alebo nehnuteľnosti zriadené záložné právo a len za podmienky, že podnikateľ - živnostník nie je schopný splácať svoje záväzky. Výkonom záložného práva tak záložný veriteľ uspokojí úplne alebo sčasti svoju pohľadávku," vysvetlila ďalej zákonné podmienky Valová.

Stáva sa, že na veciach alebo nehnuteľnostiach, teda na „predmete zálohu“, sú zriadené viaceré záložné práva. "V takých prípadoch po uspokojení záložného veriteľa, ktorý uskutočnil výkon záložného práva, a po odpočítaní nevyhnutne a účelne vynaložených nákladov dobrovoľnej dražby sa zvyšok peňazí uloží do notárskej úschovy na uspokojenie ďalších záložných veriteľov, prípadne záložcu," dodala Valová.

01 - Modified: 2006-12-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Razia u Kasparova
01 - Modified: 2024-04-25 14:42:20 - Feat.: - Title: Dlžníci viac ako refinancovanie využívajú zmenu podmienok existujúcich hypoték. Počet úverov rastie 02 - Modified: 2024-04-23 14:01:19 - Feat.: - Title: Na Slovensku podniká takmer trikrát viac mužov, ako žien 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 10:00:00 - Feat.: - Title: Kraľuje sociálnym sieťam a láka na extrémne zľavy. Za globálnym úspechom značky Shein sa však skrýva omnoho viac 05 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
25. apríl 2024 20:32