StoryEditor

Na daňovú kontrolu si neberte šperky, ani vyzývavý kostým. Radí expertka

04.08.2015, 20:45
Môže sa daňová kontrola začať „len tak“? Čo ak sú daňoví úradníci zaujatí? Aké doklady môžem posielať na kontrolu elektronicky? Odpovedia vám experti.

Mať pripravenú daňovú a účtovnú agendu, ale aj byť korektný a nevytvárať negatívny imidž. To patrí k základnej výbave daňovníka, ak chce, aby jeho daňová kontrola prebehla úspešne. Je pritom jedno, či ide o živnostníka, podnikateľa alebo firmu.

Frekventované problémy

Také jednoduché s odporúčanou výbavou daňovníka to však nie je. Celý kontrolný proces okolo daní má totiž množstvo špecifík. S nimi sa na daňových úradoch stretáva takmer každý daňový subjekt. V HN sme pre vás povyberali popri najzákladnejších otázkach o daňových kontrolách aj tie zložitejšie. Napríklad, aké môžu byť dôvody „privolania“ kontroly, kedy sa dá alebo nedá nahrávať zverejňovať práca daniarov pri kontrole či ako treba postupovať v prípade sťažností na priebeh kontroly. Na všetky otázky odpovedajú odborníci, vrátane expertov Finančného riaditeľstva.  

Pokračovanie seriálu

Časť otázok sme orientovali aj na mimoriadne aktuálnu problematiku transferového oceňovania v spojení s daňami. Je to aj preto, že Finančná správa už začiatkom roka netajila svoj zámer podrobiť túto oblasť početnejším daňovým kontrolám. Dvadsať vytipovaných otázok, ktoré zverejňujeme v stredajšom vydaní v prílohe Poradca, tvoria ďalšie pokračovanie seriálu HN – Týždeň na úradoch.


Viac o daňových kontrolách sa dočítate v stredu v HN, kde sa okrem iného dozviete aj:

- Ako dlho môže trvať daňová kontrola, počas ktorej daniari požadujú stále nové doklady.

- Čo keď si daňovník myslí, že kontrola neprebehla podľa pravidiel, ako sa môže sťažovať? Aká je pritom lehota pre úradníkov na reagovanie?

- Kedy musia podnikatelia používať na daňové účely transferové ceny a ako sa dokazuje nezávislý vzťah medzi obchodujúcimi osobami.

- Akých pravidiel v správaní by ste sa mali držať a aké oblečenie preferovať pri daňovej kontrole, ak nechcete zbytočne dráždiť.

 

Môžete si objednať pdf vydania HN (aktuálne v deň vyjdenia) cez SMS na váš mail TU.
Staršie pdf vydania nájdete TU
.

01 - Modified: 2007-08-12 20:21:44 - Feat.: 0 - Title: Úspešný lov v Duisburgu. Štyri medaily pre Slovákov
01 - Modified: 2024-04-20 15:00:00 - Feat.: - Title: Či už je to partner, kolegyňa alebo blízka rodina: Takto zistíte, že s vami niekto manipuluje 02 - Modified: 2024-04-02 15:10:53 - Feat.: - Title: Ohováranie či závisť: Takto môžete prežiť bez hádok a konfliktov v ženskom kolektíve 03 - Modified: 2024-03-26 10:35:39 - Feat.: - Title: Strach z neúspechu 04 - Modified: 2024-03-13 13:04:10 - Feat.: - Title: KVÍZ: Porucha alebo nevinná informácia? Vyskúšajte, ako dobre poznáte kontrolky v aute 05 - Modified: 2024-02-22 23:00:00 - Feat.: - Title: Štát pomáha začínajúcim a expandujúcim podnikateľom. Ak sa ocitnú v strate, dane si od nich vypýta až neskôr
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
27. apríl 2024 05:10