StoryEditor

Zakladáte firmu? Poplatky môžu byť len polovičné

18.04.2014, 17:00
Autor:
turtur
Ak zakladáte eseročku a doklady odovzdáte elektronicky, platíte za ne len polovicu. Tiež sa dozviete, kto je odborne spôsobilá osoba.

Čitateľ HNporadne si chce založiť firmu. Pýta sa, aké výdavky bude mať ak si založí eseročku.  
Podľa advokátky Evy Blazyovej to závisí od týchto skutočností: 1. či budete v rámci registrácie živností ohlasovať len voľné živnosti, alebo pôjde o živnosti viazané. Pri ohlasovaní voľných živností treba okresnému úradu zaplatiť 5 eur za každú živnosť. Ak ide o viazané živnosti, tak 15 eur za každú jednu živnosť; 2. či budete využívať elektronickú formu komunikácie s úradmi. V prípade elektonických podaní sú všetky poplatky polovičné. Pri ohlasovaní voľných živností povinnosť uhradiť poplatok úplne odpadá; 3. zápis na obchodnom registri sa spoplatňuje sumou 331,50 eura s tým, že pri elektronickom podaní je sadzba polovičná; 4. či budete pri založení firmy využívať služby advokáta. Odmeny pre advokátov sú odlišné. Väčšina z nich však podania urobí elektronicky, takže na poplatkoch ušetríte. Okrem týchto poplatkov pri zakladaní eseročky stále platí povinnosť zložiť na účet spoločnosti minimálne základné imanie 5 000 eur. 

Čitateľka HNporadne Radka Vargová sa pýta, kto je odborne spôsobilou osobou a či napríklad v oblasti elektroinštalácií sa za ňu môže považovať zamestnanec firmy s výučným listom a praxou v odbore.  

Živnostenský zákon definuje osobitnú odbornú spôsobilosť ako súhrn teoretických vedomostí, praktických schopností a ovládanie technických alebo technologických postupov, ktoré musí spĺňať každý, kto vykonáva činnosti uvedené v prílohe č. 4 zákona, hovorí právnička Hedviga Takáčová. Podľa tohto ustanovenia sa činnosti, ktoré môžu vykonávať len osoby s odbornou spôsobilosťou vzťahujú na vodoinštalatérstvo a kúrenárstvo, inštalácie a opravy chladiacich zariadení, montáž, rekonštrukcia a údržba vyhradených technických zariadení a ďalšie, ktoré však nie sú váš prípad, odpovedá Takáčová.

Kto je odborne spôsobilý

Osobitnú odbornú spôsobilosť má ten pracovník, ktorý má príslušné vzdelanie, alebo osvedčenie o získanom vzdelaní v akreditovanej vzdelávacej inštitúcii vrátane osvedčenia o vykonaní kvalifikačnej skúšky. Doklady o odbornej spôsobilosti sú napríklad výučný list, alebo iný doklad o riadnom ukončení príbuzného odboru a doklad o vykonaní najmenej jednoročnej praxe v odbore, prípadne dvojročnej praxe v príbuznom odbore. Pojem „odborne spôsobilá osoba" je v zákone uvedený ako podmienka prevádzkovania živnosti. Pritom u právnickej osoby musí osobitné podmienky spĺňať aj jej zodpovedný zástupca. 

01 - Modified: 2006-04-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Telefónica a Verizon chcú kúpiť Vodafone
01 - Modified: 2024-05-03 12:23:08 - Feat.: - Title: Pre hotelierov a gastroprevádzky na Slovensku chceme byť hybným motorom, hovorí pre HN odborník 02 - Modified: 2024-04-15 11:40:32 - Feat.: - Title: Prevádzku známeho influencera Jovinečka vykradli. Neviem čo sa stalo, chýba veľa vecí a fungujeme v núdzovom režime, hovorí 03 - Modified: 2024-04-01 22:02:10 - Feat.: - Title: Kuriérom Woltu živnosť vyhovuje. Rozhodne európska smernica o osude státisícov našich živnostníkov? 04 - Modified: 2024-03-19 23:00:00 - Feat.: - Title: Živnostníci sú kostrou ekonomiky regiónov 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 1, menuRoute = prakticke-hn, menuAlias = prakticke-hn, menuRouteLevel0 = prakticke-hn, homepage = false
05. máj 2024 11:59